Jemenből fenyeget az al-Kaida

Az Egyesült Államok után több ország is úgy döntött, hogy biztonsági intézkedéseket tesz néhány muzulmán országban diplomáciai képviseleteinek védelmében. Washington már pénteken bejelentette, hogy vasárnap nem nyit ki huszonkét közel-keleti és észak-afrikai nagykövetsége, konzulátusa, majd közölte: néhány helyen meghosszabbíthatják az óvintézkedések hatályát.

Legalább két napig zárva tart Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külképviselete a jemeni fővárosban, Kanada pedig Bangladesben zárja be misszióját.

A nemzetközi terrorriadó oka az, hogy az al-Kaida terrorhálózat vezetőinek lehallgatott kommunikációja alapján az amerikai titkosszolgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a következő hetekben – egészen augusztus végéig – súlyos merénylet készül. A végrehajtására kijelölt csoport már a helyszínen van – jelentette hírszerzési forrásokra hivatkozva a CBS televízió, amely arról is beszámolt, hogy az amerikai hatóságoknak nincs értesülésük sem a tervezett támadás időpontjáról, sem pedig a célpontjáról.

Szombaton Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági stábja rendkívüli tanácskozáson vitatta meg a helyzetet. Ott volt többek között Chuck Hagel védelmi, Janet Napolitano belbiztonsági és John Kerry külügyminiszter, valamint Robert Mueller, az FBI és John Brennan, a CIA igazgatója is. A megbeszélésről, mint ahogyan a terrorveszéllyel kapcsolatos minden más fejleményről is, részletesen tájékoztatták az elnököt, aki a hét végén Camp Davidben ünnepelte 52. születésnapját.

A fenyegetés komoly, elhárítása érdekében a védelmi tárca szorosan együttműködik partnereivel, így a külügyminisztériummal és a hírszerző szervekkel – idézett a Reuters hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselőt. A State Department figyelmeztette a külföldön tartózkodó amerikaiakat is: legyenek különösen óvatosak, főleg a tömegközlekedési eszközökön és a turisták által sűrűn látogatott helyeken. Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak amerikai, hanem általában nyugati érdekeltségek is veszélyben lehetnek.

A fenyegetés valószínűleg az al-Kaida különösen harcias, több terrorakcióért is felelős jemeni szárnyától származik. Ez az arab tavasz néven ismertté vált tömegmegmozdulások nyomán kialakult, végül az Ali Abdullah Szaleh elnök megbuktatásával végződött hatalmi torzsalkodást kihasználva, az elmúlt egy évben több települést is az ellenőrzése alá vont az ország déli részén. Igaz, a kormánynak jelentős amerikai segítséggel azóta sikerült valamelyest visszaszorítania – írta az AP hírügynökség.

Az al-Kaidát sejti az utóbbi hetek több fegyencszöktetése mögött is az Interpol, amely ezért szombaton ugyancsak általános biztonsági figyelmeztetést adott ki. A nemzetközi rendőri szervezet kérte tagországait, jelezzék, ha olyan információ birtokába jutnak, amely arra utal, hogy összehangolt akciók történhettek. Július 22-én Irakban az Abu Graib és a Tadzsi börtönből több száz, öt nappal később a líbiai Bengáziban 1200 rab szökött meg, a múlt héten pedig egy pakisztáni fegyintézetből szabadítottak ki heves tűzharcban tálib fegyveresek csaknem 250 foglyot. Köztük harminc olyat, akit öngyilkos merényletekkel és más terrorakciókkal hoztak összefüggésbe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.