A szingapúri Mr. WC nagy dolga

Másfél év – Jack Sim számítása szerint egy negyvenéves ember addigi életéből, minden kis- és nagydolgot összeadva, körülbelül tizennyolc hónapnak megfelelő időt töltött a mellékhelyiségben.

Ami nem feltétlenül angol WC, van, akinek latrina, de sokaknak még az sem jut. Sim állítja: a világban legalább 2,4 milliárdan élnek úgy, hogy életükből hiányoznak a legelemibb közegészségügyi feltélelek. Szükségüket ott végzik el, ahol tudják, budikban vagy a természetben. Bár az sem jó, mert szennyvízelvezetés, emésztőgödör, szippantás híján az ürülékkel fertőzéseket, kórokozókat terjesztenek.

A szingapúri Jack Simet gyakran emlegetik „Mr. WC” néven. A korábbi sikeres üzletembert a „vécés” jelző azonban egyáltalán nem zavarja. Humorral fogja fel, ahogy viccel igyekszik megtörni az illemhelyet és az ott zajló dolgokat övező tabukat. Célja, minél többen jussanak emberhez méltó, higiénikus vécélehetőséghez.

Még 1998-ban hozta létre a Restroom Associationt, majd megalapította a World Toilet Organizationt. A WC Világszervezet angol rövidítése, a WTO telitalálatnak bizonyult, a betűszóról mindenkinek a Világkereskedelmi Szervezet, a World Trade Organization jut az eszébe. Időközben Sim WTO-ja is globálissá nőtte ki magát, ötvenhárom országban több mint 150 civil szerveződést egyesít.

A gyerekfejjel művészi pályára készülő, később az üzleti életben sikeres, tisztes vagyont felhalmozó Sim negyvenévesen jött rá arra, hogy felesleges törnie magát, az életet nem pénzben, hanem időben mérik. A négygyermekes családapa ekkor határozta el, hogy a reményei szerint még hátralévő negyven évét valamilyen jó ügynek szenteli. Mint az iCUBED amerikai honlapnak elmondta, az ihletet a korábbi szingapúri kormányfő, Goh Chok Tong nyilatkozata adta, miszerint a városállam lakóinak saját magukat a városállam nyilvános illemhelyeinek tisztaságához kell mérniük. A mondat annyira megragadt Simben, hogy eldöntötte: a WC-kultúra terjesztésére teszi fel életét.

A WC-t övező tabukat szerinte csak részben magyarázza, hogy sokan nem hajlandók tudomásul venni, az ember is biológiai lény, s mint olyan, képes rettenetesen bűzös dolgokat produkálni. A gyerekeket azzal ijesztgetik, ha nem tanulnak jól, akkor WC-pucolóként fogják végezni. Ugyanakkor a toalett intim dolog, akár egy munkahelyen is kínosan, feszengve érezheti magát valaki, ha a fülkéből kilépve, félreérthetetlen szagnyomot maga után hagyva ütközik a kollégájába vagy a főnökébe.

Sim a WC-t az emberiség történetének egyik legnagyszerűbb találmányának tartja. Ugyanakkor a megfelelő közegészségügyi állapotok biztosításában látja a leghatékonyabb megelőzést. – Az 1960-as években Szingapúr még elmaradott ország volt. Felcseperedve azt láttam, hogy a gazdasági növekedéssel együtt a nyilvános WC-k állapota is mennyit javult – tette hozzá.

Az iCUBED-nek nyilatkozva a számos nemzetközi díjjal elismert aktivista komoly fegyverténynek nevezte, hogy november 19. a WC világnapja lett, az ENSZ-közgyűlés nemrégiben megszavazta a Szingapúr állandó képviselője által beterjesztett javaslatot. A világnapot persze sokan megmosolyogják, arról nem is beszélve, hogy Sim szerint WC-ügyben nincs illedelmes vicc. Csak csúnya.

WC kilátás Frankfurtban - a kép csak illusztráció
View over the city out of the restroom at the board floor of Germany's Commerzbank in downtown Frankfurt April 6, 2011. Commerzbank on Wednesday presented a plan to repay the majority of state aid by June. The plan is to pay back 14.3 billion euros ($20.3 billion) of the 16.2 billion euros in so-called silent participation, a form of non-voting capital injected by the German government at the height of the financial crisis. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS IMAGES OF THE DAY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.