Veszélyben Obama moszkvai útja?

Véget ért Edward Snowden több mint egy hónapos moszkvai reptéri fogsága, tegnap szabadon elhagyhatta a seremetyjevói repülőtér tranzitját. Egyesek szerint veszélybe kerülhet az orosz–amerikai titkosszolgálatok közötti terrorizmusellenes együttműködés is.

Véglegesen persze valószínűleg így sem oldódott meg az amerikai hatóságok által lehallgatási titkok kiszivárogtatása miatt körözött informatikus ügye: csak ideiglenes, egy évre szóló menedéket kapott Oroszországtól.

A bevándorlási hivatal erről szóló okmányait egy ismert moszkvai ügyvéd, a Snowden pártfogását önként vállaló Anatolij Kucserena vitte be neki a tranzitba. A volt ügynök ezután sikeresen átlépte az orosz államhatárt, majd – mint jogi képviselője elmondta – taxin távozott. Hogy hova, azt nem közölték. – Ő az egyik legkeresettebb ember a világon – magyarázta a titkolózást Kucserena, aki annyit azért elárult, hogy ügyfele biztonságos helyre kerül. Arról is beszámolt, hogy Snowdennek nagyon hiányzik a családja és amerikai barátnője. Ezért hamarosan elkezdik szervezni a moszkvai látogatást édesapjának, akit – mint arról nemrég a The Washington Post című amerikai napilapnak beszámolt – a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI is megpróbált rábírni, hogy utazzon el az orosz fővárosba, és beszélje rá fiát a hazatérésre.

Egyelőre azt sem tudni, mihez kezd Snowden Oroszországban. Ügyvédje korábban arról beszélt, hogy utazgatni akar, amire megvan a lehetősége, iratai ugyanis szabad mozgást biztosítanak neki. Mindenesetre tegnap már állásajánlatot is kapott.

A legnépszerűbb orosz internetes közösségi portál, a VKontaktye milliárdos társtulajdonos-vezérigazgatója, Pavel Durov online bejegyzésben közölte: a 28 éves amerikai csatlakozhat a szentpétervári cég programozóinak „sztárcsapatához”, hiszen „érdekes lehet számára, hogy a több millió felhasználó személyes adatainak védelmével foglalkozzon”.

Maga Snowden az orosz hatóságok döntését „a jog diadalának” nevezte az őt patronáló WikiLeaks csatornáin kiadott közleményében. Az elemzők viszont jórészt továbbra is azt feltételezik, hogy az orosz kormány nem kíván hosszú távon menedéket biztosítani neki. Igaz, az Egyesült Államoknak sem adja ki. Ezt nemrég immár sokadszor erősítette meg Vlagyimir Putyin államfő szóvivője, és Moszkva a minap nemet mondott Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter erre vonatkozó kérésére is. Azt azonban megpróbálhatják elérni, hogy harmadik országba távozzon a volt elemző, aki Hongkongból Ecuadorba tartva rekedt Seremetyjevón, mert időközben érvénytelenített amerikai útlevelével nem tudta folytatni az utazást.

Moszkvában addig is valószínűleg azon dolgoznak, hogy a történtek minél kevesebbet ártsanak az amúgy is hűvös orosz–amerikai viszonynak. Egyes értékelések szerint veszélybe kerülhet például a titkosszolgálatok közötti terrorizmusellenes együttműködés, amelynek a jövő évi szocsi téli olimpia biztonságának garantálásában is szerep juthat. Sőt a Reuters hírügynökség jelentése szerint Washington már érzékeltette, hogy akár Barack Obama elnök szeptember eleji, a G20 országcsoport szentpétervári csúcstalálkozója elé időzített moszkvai látogatását is elhalaszthatják. Putyin külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov viszont tegnap közölte: nem kaptak ilyen jelzést az Egyesült Államokból, a Snowden-ügy pedig „viszonylag jelentéktelen” ahhoz, hogy komoly kárt okozzon az orosz–amerikai kapcsolatoknak.

 

Kucserena Snowden menekültigazolványátmutatja, archív felvételen
Kucserena Snowden menekültigazolványát mutatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.