Harmadfokon is adócsaló

Harmadfokon is jóváhagyta Silvio Berlusconi adócsalásért kimondott négyéves börtönbüntetését csütörtökön az olasz semmítőszék. A több mint hétórás tanácskozás a végsőkig fokozta a Mediaset-perrel kapcsolatos várakozásokat a harmadik tárgyalási napon is.

A semmítőszék megerősítette a korábbi ítéletet, egy kivétellel: a közhivatal viselésétől való eltiltást visszautalta másodfokra. ALa Repubblicaonline kiadása az este úgy értékelte ezt: „Berlusconi nem győztesként jön ki... de egyelőre nem szorul ki az aktív politikából.”

A 70 éven felüli olaszoknak nem kell börtönbe vonulniuk. A 76 éves Berlusconit eddig is csak az fenyegette, hogy a négyből mindössze egy évig közmunkát kell végeznie, vagy házi őrizetben kell tartózkodnia. Büntetését e kettő közül októberig maga választhatja meg. Az is kérdés, milyen politikai következményei lesz annak, hogy a balközép, a Demokrata Párt (PD) mostantól egy jogerősen elítélt bűnöző pártjával áll koalícióban. Berlusconi pártja, a Szabadság Népe (PdL) a nagykoalíciós Letta-kormány egyik fő alkotórésze. Azt előre közölték, hogy Enrico Letta (balközép) miniszterelnök nem fűz majd kommentárt a verdikthez.

Andrea Martella PD-politikus szerint legalábbis a Letta-kormány előre tekint. Párttársa, Guglielmo Epifani úgy vélte, a PdL felelős a kormány fenntartásáért, és figyelni fogják, mit tesz a koalíciós társ. E sorok írásáig Berlusconi és szűkebb környezete elhárította a nyilatkozatot. Az olasz sajtónyelvben Lovagnak nevezett veterán politikus korábban azt mondta, nem fog közmunkát végezni, mint egy átnevelésre szoruló bűnöző. És azzal is viccelődött: ha elítélik, megadja majd a címet, ahová narancsot lehet neki küldeni. De PdL-s politikusok megdöbbenésüknek adtak hangot. Stefania Prestigiacomo szerint „vérfagyasztó ítélet született, nem szolgáltattak igazságot”. Beppe Grillo, az Öt Csillag tiltakozómozgalom, az ellenzék fő ereje vezetője így kommentálta az ítéletet a blogján: „Berlusconi halott, éljen Berlusconi! Bukása olyan, mint a berlini falé 1989-ben!” Giorgio Napolitano államfő, szinte azonnal reagálva az ítéletre, arra szólította fel az országot, hogy újra lelje meg a kiegyensúlyozottságot és az összetartást. Egyúttal az igazságszolgáltatás reformjának szükségességéről is említést tett. Massimo Giannini vezető olasz kommentátor azt mondta, „összeomlott a büntethetetlenség mítosza”. A szeparatista Északi Liga szerint a talárosokban nem lehet megbízni.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a tíz évig elhúzódott Mediaset-ügyben televíziós jogdíjak be nem fizetéséről volt szó. Megkárosították az államot – állította a vád, a semmítőszék szerint is megalapozottan. Berlusconiék azzal védekeztek, hogy nem a volt miniszterelnök irányította már ekkor a konszernt. A semmítőszéken az ügyész a másodfokú büntetés helybenhagyását kérte, de indítványozta a közügyek gyakorlásától való eltiltás ötről három évre mérséklését. Franco Coppi, Berlusconi ügyvédje szerdán azzal indokolta a felmentési kérelmet, hogy a vád semmilyen bizonyítékot nem tudott felhozni amellett, hogy 1995-től fogva Berlusconi közvetlenül maga irányította volna a családja kezelésében álló Mediaset médiavállalatot. Azt állította, hogy az egész másodfokú ítéletet prejudikálták.

Berlusconit, Olaszország hetedik leggazdagabb emberét, aki a világon is befér az első kétszázba mintegy ötmilliárd eurós vagyonával, számos perben igyekeztek már korábban is felelősségre vonni, de nem jutottak el ilyen messze. Szexbotrányában is függőben van a jogerős ítélet: ennek másik főszereplője Szívtipró Ruby, a marokkói Karima el-Mahroug, aki kettejük feltételezett nemi kapcsolata idején nem volt még nagykorú.

A mostani ítélethozatal feltűnő elhúzódását hírmagyarázók úgy értelmezték: komoly vita lehetett a talárosok között a döntésről. Az érezhető volt már korábban is: óriási nyomás nehezedett a semmítőszékre.

Berlusconi nem volt jelen az ítélethirdetésen, ahogyan vezető ügyvédei sem. A „Lovag” bizalmasai val együtt a Grazioli római műemlék palotából (amelynek egy szintjét maga bérli) követte a fejleményeket. A palota környékét lezárta a rendőrség, és megerősítette a védelmét. „Silvio hadserege” néven közben egy szimpatizánscsoport tüntetett Berlusconi mellett Rómában.

Tegnapi rokonszenvtüntetés Berlusconi mellett Rómában
Tegnapi rokonszenvtüntetés Berlusconi mellett Rómában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.