Kitoloncolás politikai okból?

„Azt sem tudom garantálni, hogy ha egy menekült itt Bécsben kilép az utcára, nem esik a fejére egy tégla” –válaszolt közfelháborodást keltve az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner arra az újságírói kérdésre, hogy felelősséget vállal-e a Pakisztánba hazatoloncolt emberek biztonságáért.

A belügyminiszter azért lépett a nyilvánosság elé, hogy megmagyarázza, miért tettek fel hétfőn nyolc menekültet a pakisztáni repülőgépre, s terveznek további erőszakos kitoloncolásokat. Fiatal férfiakról van szó, akik a múlt év decemberében a traiskircheni menekülttáborból Bécsbe vonultak, hogy előbb sátrakban, majd a jéghideg Votivkirchében tiltakozzanak a rossz életkörülményeik ellen. Templomfoglalásuk március elejéig tartott, ügyükben már a köztársasági elnök, Heinz Fischer és a katolikus egyház feje, Christoph Schönborn is interveniált. Azóta a Servitenkloster épületében laknak. Mivel többségük kérelmét, hogy menekültstátuszba vegyék őket, a hatóság elutasította, papírjaikkal naponta kell jelentkezniük a rendőrségen. Ezt tették hétfőn is, amikor nyolcukat már nem engedték ki a rendőrségről, hanem útnak indították a schwechati repülőtérre.

A menekültek januári éhségsztrájkja a bécsi Fogadalmi templomban (Votivkirche)
A menekültek januári éhségsztrájkja a bécsi Fogadalmi templomban (Votivkirche)

„22 hónapja tartózkodom Ausztriában, küzdök a jogaimért, éhségsztrájkot is folytattam, de semmi reményem arra, hogy a helyzetem rendeződik. Amióta itt vagyok, még egyetlen boldog napom sem volt” – mondta el az egyik kolostorlakó, a 22 éves Szied Muhammed Musztafa az Österreich című lapnak, hozzátéve, hogy Pakisztánban halál vár rá.

Az emberjogi szervezetek, egyházi aktivisták azonnal tiltakozni kezdtek a kitoloncolás ellen, a kolostor előtt tüntetések szerveződtek, ami odáig fajult, hogy egy keménykötésű rendőr „véletlenül”a földre lökött egy vékony lányt. Az esetről videofelvétel is készült. Kedden este a bécsi rendőrség vezetője, Gerhard Pürstl az állami televízióban visszautasította a feltételezéseket, hogy a kemény fellépést a politika motiválja a szeptemberben esedékes általános választások előtt. Állítása szerint azért gyorsult fel a kiutasítás (tavaly egész évben 3 pakisztáni menekültet zártak ki az országból), mert a pakisztáni követség most készült el a hazautazási papírokkal. Jelezte, hogy további 20, a templomban tartózkodó személy esetében is indokolt a kiutasítás. A Rióban tartózkodó Schönborn érsek mélységes csalódásának adott hangot, s megszokott semlegességével szakítva nem rejtette véka alá, hogy ő a választások előtt mindig sikeres idegenellenességet sejti az akció mögött. A kommentárok közölték, hogy hiába keménykedik a néppárti belügyminiszter, akciója a szélsőséges Szabadságpártnak kedvez, amelynek kedvenc témája „a haza védelme” a menekültekkel szemben.

Ebben a felfokozott hangulatban robbant a hír, hogy az osztrák rendőrség 8 pakisztáni férfit letartóztatott – köztük hárman a szervita kolostorban húzták meg magukat – mint egy kiterjedt embercsempészbanda tagjait. Legalább 1000 embert juttattak be Európába, főleg pakisztániakat, a célpont Ausztria, Németország, Franciaország volt, és a skandináv államok. Az utazásért 10 ezer eurót kellett személyenként fizetni. A rendőrség szerint az embercsempészek után március óta nyomoztak, most azért kellett lépni, mert a kitoloncolás hírére többen távoztak a kolostorból.

Leginkább a menekülteket segítő Caritas szervezetet sokkolta az embercsempészekről szóló hír, szóvivőjük felháborodva közölte, hogy visszaéltek a bizalmukkal, s hogy a bűnözők súlyosan ártottak a hazájukat politikai kényszerből elhagyóknak. Az OECD most kiadott statisztikája megállapítja, hogy az Ausztriába érkező migránsoknak mindössze két százalékát tudja felvenni az osztrák gazdaság. Tízszer annyian érkeznek családegyesítés címén. Az elöregedés, a kevés gyerek problémáján a bevándorlás alakításával segíteni akaró Ausztria számára rossz hír az is, hogy az úgynevezett migrációs hátterű személyek 31 százaléka csak általános iskolát végzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.