Árva csecsemő a főnyeremény

A főnyeremény nem többmilliós összeg vagy autó, hanem egy kis csomag. Méghozzá élő. Egy kéthetes csecsemő. Pakisztánban, az egyik népszerű televíziós vetélkedőben ugyanis igazi, húsvér babát lehet nyerni. Többen felháborodottan bírálják a műsort, botrányosnak nevezve a képernyőn zajló emberkereskedelmet. Aamir Liaquat Hussain műsorvezető viszont egyáltalán nem érti az indulatokat, meggyőződése szerint ő csak jót cselekszik.

– Ezt a kislányt születése után a szemétre dobták. Nézzék, milyen szép! –mutatta be a főnyereményt a nézőknek Hussain. Majd átadta a „díjat” a nyerteseknek, akik örömükben sírva fakadtak – olvasható a Spiegel Online cikkében. A házaspár számára azért is boldogság a bébi, mert évek óta hiába próbálkoznak, nem születik gyermekük. – Ennél gyönyörűbb ramadáni ajándékot el sem tudnánk képzelni –mondta a feleség, Suriya Bilqees, hozzátéve, először nem is akarta elhinni, hogy tényleg nekik adják a kéthetes bébit. Máris eldöntötték, hogy Fatimának fogják hívni. Férje bevallotta: tizennégy év óta tartó házasságuk sok nehéz időszakot élt meg. Neje terméketlensége miatt többször felszólították, hogy vegyen el egy másik nőt. Ő azonban hű maradt választottjához.

Az Aaman Ramazan néven futó vetélkedő a konzervatív iszlám szellemiségű, 2005 novemberében Karacsiban indított Geo News csatornán fut. Az urdu nyelven sugárzó kereskedelmi tévé műsora óriási nézettségi mutatókat produkál. Egy-egy élő adás hét órán keresztül tart, az ötszáz fős stúdióközönségből kiválasztottak egymással versenyeznek. Például abban, hogy ki oldja meg jobban a Korán-kvízt vagy melyikük főz jobban.

Ugyan vannak hagyományos alapnyeremények (mikrosütő, hűtőszekrény, mosógép), a show főnyereménye tényleg egy árva csecsemő. Egy másik kislány már elkelt és hamarosan egy kisfiúért lehet versengeni Pakisztánban, ahol – ahogy a CNN emlékeztet rá – nincs örökbefogadási törvény. Fatima új szüleinek a szükséges papírokat az adás során állították ki. Suriya és férje, Riazud-Din ugyanakkor azt állította, amikor meghívták őket a tévéműsorba, nem tudták, hogy mire vállalkoznak, fogalmuk sem volt a fődíj mibenlétéről.

Az utóbbit a Chhipa Welfare Organization nevű szervezet „bocsátja rendelkezésre”. Az alapító és névadó, Ramzan Chhipa elmondta: munkatársai havonta tizenöt kidobott újszülöttre bukkannak az utcákon vagy a szemétdombokon. A szociális segítő úgy gondolja, hogy az árváknak családot és otthont biztosítanak. A reménybeli örökbefogadókat pedig ellenőrzik. Chhipa szavaiból az derült ki, hogy Suriya és férje náluk már regisztráltak, több megbeszélést is tartottak. Mindez arra enged következtetni, hogy a tv-show némileg irányított lehet.

Chhipa azt sem tagadta, hogy a kidobott újszülöttek sorsára akarja felhívni a közvélemény figyelmét. Főleg kislányokat tesznek ki. Sok család ugyanis nem engedheti meg a később kifizetendő hozományt. Az aktivista arra buzdítja az embereket, ne hagyják magukra a csecsemőket, bízzák őket inkább a szervezet gondjaira.

Sokan azonban tiltakoznak, szerintük az újszülöttek nem trófeák, a show pedig ízléstelen, súlyosan sérti az erkölcsi normákat. A Karacsiban élő író és publicista, Bina Shah szerint az Aaman Ramazan csak a pénzről és a nézettségről szól, a hitszónokként is aktív Hussain a vallásból is üzletet csinál – írta a londoni Daily Mirror. A Gulf News szerint az Aaman Ramazan az egyik legellentmondásosabb pakisztáni televíziós műsor. Öt évvel ezelőtt a show-ban feltűntek muszlim hitszónokok, akik az Ahmadi-szekta tagjainak megölésére buzdítottak. A 177 millió lakosú ázsiai országban akadnak más „szélsőségesen szórakoztató” programok is. Volt már áttérő valóságshow, amelyben a hinduból muzulmán lett, de közvetítettek élőben ördögűzést – emlékeztetett az International Business Times.

A vallást és a szórakoztatást keverő műsorvezető a CNN-nek viszont azzal érvelt, hogy szerinte a ramadán idején ugyanúgy boldoggá kell tenni és meg kell jutalmazni az embereket, ahogy az a keresztény kultúrkörben szokásos karácsonykor. Szerinte a show mottója mindent elmond: szeretetet adni.

 

Aamir Liaquat Hussain műsorvezető és hitszónok tévés vetélkedője „fődíjával”, az alig kéthetes Fatimával
Aamir Liaquat Hussain műsorvezető és hitszónok tévés vetélkedője „fődíjával”, az alig kéthetes Fatimával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.