Óriási nyomás a semmítőszéken

Harminchárom Celsius-fokot mértek kedden Rómában, de a politikailag legmagasabb hőmérsékletet a semmítőszék épülete előtt jegyezték fel, ahol sorfalat álltak a sajtómunkások. A tét: elítéli-e harmadfokon a legfelsőbb jogi fórum Silvio Berlusconi volt többszörös miniszterelnököt, a kormánykoalíció második fő ereje, a Szabadság Népe (PdL) létrehozóját?

Harminchárom Celsius-fokot mértek kedden Rómában, de a politikailag legmagasabb hőmérsékletet a semmítőszék épülete előtt jegyezték fel, ahol sorfalat álltak a sajtómunkások. A tét: elítéli-e harmadfokon a legfelsőbb jogi fórum Silvio Berlusconi volt többszörös miniszterelnököt, a kormánykoalíció második fő ereje, a Szabadság Népe (PdL) létrehozóját? Ha igen, amire széles körben számítanak Itáliában, úgy az, a közhivatal viselésétől való eltiltással együtt, a két évtizedes Berlusconi-korszak végét jelentheti. S befolyásolhatja az Enrico Letta vezette kormány jövőjét is.

A verdiktet szerdára várták Rómában. A magyar jogrendben a Kúriának megfelelő Legfelső Semmítőszékre óriási nyomás nehezedik. – Ez a per szenvedélyeket gerjeszt. De a szenvedélyeknek a tárgyalótermen kívül kell maradniuk – mondta Antonio Mura főügyész.

Franco Coppi, Berlusconi ügyvédje annyit mondott az újságírók gyűrűjében: felmentő ítéletre számít. Védence, az olasz sajtónyelvben Lovagnak nevezett 77 éves médiamágnás nyilatkozataival igyekezett a napokban elébe menni a várható verdiktnek. – Nem vonulok száműzetésbe, és nem fogadnám el a közhasznú munkát sem, mintha átnevelésre szoruló bűnöző lennék – nyilatkozta egyik elődjére, a szocialista Bettino Craxira utalva, aki tunéziai száműzetésbe menekült a büntetés elől korrupciós ügyben. Ott is halt meg később.

Berlusconit számos ügyben igyekeztek már felelősségre vonni, de rendre kibújt a jogkövetkezmények alól, általában elévülésre vagy felmentésre játszva. Azért van jelentősége annak, hogy a védelem kedden nem kérte a per elnapolását a semmítőszéken, mert a most tárgyalt Mediaset-ügyben is az ügyészek nyakán van egy elévülési határidő. Májusban másodfokon négy év szabadságvesztésre ítélték a Berlusconi család birtokában lévő Mediaset televíziós konszern adócsalási ügyében, amely 280 millióval gyarapíthatta a milánói famíliát a be nem fizetett közvetítési jogdíjak révén.

A legfőbb következménye a semmítőszék elmarasztaló ítéletének az lehet, hogy távozni kényszerül az olasz politikai intézményrendszerből (jelenleg szenátor), mert nem viselhet majd közhivatalt. A kérdés, hogy mindez hogyan érintheti a februári választásokat követően nagy nehezen felállt és azóta is gondoktól gyötört Letta-kormányt, amelynek a PdL az egyik fő alkotórésze.

– A semmítőszéki ítéletnek beláthatatlanok a következményei. Egyik félnek sem áll érdekében a kormány bukása. Ha mégis megtörténik ez, akkor új választásokat kell kiírni, miközben a reformokat nem végezte el a Letta-kabinet – mondta lapunknak Molnár Anna Olaszország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint elképzelhető, hogy a kormánykoalíció azzal menthető meg: Berlusconi, az olasz politika nagy túlélője visszavonul, s a jövedelmező cégbirodalom legidősebb lányára, a 46 éves Marina Berlusconira száll majd.

A balközép Demokrata Pártra (PD) és a PdL-re épülő Letta-kormány biztos parlamenti többsége ellenére sincs könnyű helyzetben, miközben az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága próbál kikecmeregni a válságból, noha gigantikus adósságot görget maga előtt. Az Öt Csillag tiltakozómozgalom, az ellenzék fő ereje obstrukcióval késleltette a gazdaságélénkítő csomag elfogadását. Ennél is jobban a koalíció elevenébe vágott, hogy a PD balszárnya bizalmatlansági indítvánnyal támadta Berlusconi jobbkezét, Angelino Alfano miniszterelnök-helyettest, belügyminiszert. A bizalmatlansági indítvány elbukott, de megmutatta, a koalíció alkotórészei nem feltétlenül zárnak össze, ha jó alkalmat látnak a „robbantásra”.

„Senki se egyenlőbb másoknál. Még te sem!” – hirdeti transzparensén egy Silvio Berlusconi ellen tüntető a római semmítőszék épületénél
„Senki se egyenlőbb másoknál. Még te sem!” – hirdeti transzparensén egy Silvio Berlusconi ellen tüntető a római semmítőszék épületénél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.