Indul a millió iszlamista

Állandó élő internetes közvetítést ad a Muzulmán Testvériség (MT) a kairói Rabba el-Adauiya térről az iszlamista mozgalom „fedőszervezete”, a Szabadság és Igazságosság Párt honlapján keresztül. Kedd este óriási tömeg töltötte meg a teret, ahonnan immár több, mint egy hónapja indulnak az iszlamista tömegek tiltakozó megmozdulásai. Kisebb a tömeg a Tahrir téren, ahol az MT ellenfelei, a világi, hadseregbarát, liberális erők gyűléseznek. Az MT kedd estére újabb „millió (iszlamista) férfi menetét” hirdette meg.

A szervezet a legitim elnök hatalmának visszaállítását, a demokratikus állapotok restaurálását követeli a honlapon található listáján – ezt a követeléslistát ismertették Catherine Ashtonnal, az EU külpolitikai főképviselőjével, az Európai Bizottság alelnökével is. A brit bárónő két nap alatt mindenkivel találkozott, aki a mai Egyiptomban számít – beleértve a leváltott elnököt is. Mohamed Murszit egy katonai létesítményben őrzik, mondta el később, ahol két tanácsadója is vele van. Murszit jó fizikai állapotban és hangulatban találta Ashton, aki két órát tárgyalt a politikussal. Az EU fontos finanszírozója Egyiptomnak, nem mindegy tehát a jelenlegi vezetésnek sem, milyen benyomásokkal távozik a főképviselő. Abdel Fattah al-Sziszi tábornok „nagyobb szóbeli támogatást” kért a puccshoz, amit ő egyébként nem tart annak. Ashton találkozott a Murszi megbuktatását előkészítő Tamarod (Lázadás) mozgalom vezetőivel, akik megkérdezték tőle – az Ahram Online szerint – mit szólna ahhoz, ha Európa utcáin az al-Kaida zászlóit lobogtatnák a tiltakozók. (A tüntetéseken feltűnő fekete lobogó – amelyen arab nyelvű felirat hirdeti, miszerint nincs isten Allahon kívül –a nemzetközi iszlamista terrorhálózat jelképe. – A szerk. megj.)

Ashton egyiptomi látogatásával azt jelezte: az EU politikai rendezést akar, és ebbe beleérti a lefogott elnök szabadon engedését is. A puha puccs nyomán létrejött átmeneti kormányzat (mindenekelőtt a hadsereg vezetése) pedig érzékeltette vele is: nem akarják a MT visszatérését az ország vezetésébe, sőt ha nem hagynak fel a tömegtiltakozások szervezésével, leszámolnak velük. Ashton ezzel együtt azt mondta, rá akarja bírni az egyiptomi politikai szereplőket a mindenkit befogadó tárgyalásokra.

Látva a felvonultatott tömegeket, ez nem ígérkezik könnyűnek. Úgy látszik, hogy az egyiptomi politika mellett a társadalom is végletesen kettészakadt, a szemben álló felek szinte eltérő nyelven és fogalmakban beszélnek. A nyugatos vonal csapdahelyzetét jelzi Ashton megjelenése, és Chuck Hagel amerikai védelmi miniszternek al-Sziszi tábornokkal folytatott gyakori telefonbeszélgetései. A The New York Times szerint Hagel és a tábornok a süketek párbeszédét folytatja. Amikor a Pentagon vezetője azt kéri az egyiptomi védelmi minisztertől, engedjék ki Murszit, a válasz rendre az, hogy akkor a volt elnök élete veszélybe kerülne. Amikor azt kéri, tárgyaljanak az MT-vel, a válasz az, hogy az iszlamista mozgalom ezt elutasítja. Az amerikaiak nem vetik be a katonai kapcsolatok és segélyek leállításának eszközét, mert az egyiptomi hadseregre szükség van –például Izrael biztonsága miatt, az egyiptomiak őrzik a Sínai-félszigetet. A gazdag öböl menti országok azonban jelentősebb finanszírozói Egyiptomnak, mint az Egyesült Államok. Kérdés, Washington be tudja-e vetni őket a kairói politikai játszmába.

 

Ashton bárónő és Mohamed el-Baradei egyiptomi alelnök Kairóban
Ashton bárónő és Mohamed el-Baradei egyiptomi alelnök Kairóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.