Lökdösődés a napidíj miatt

David Cameron brit kormányfő a legutóbbi EU-csúcson kifestőkönyvvel sokkolta kollégáit. A Daily Telegraph szerint az uniós költségvetés mérete ellen ágáló miniszterelnök hivatalos kiadványt nyomott Angela Merkel német kancellár kezébe, amely az EP-képviselők egy napját meséli el gyermekeknek.

A kifestőből az derül ki, hogy a képviselők ingyenautót kapnak, asszisztensek garmadája szolgálja ki őket a nem túl hatékony és pazarló európai parlamenti rendszerben. Merkel először azt hitte, a kifestő vicc, de aztán kiderült, hogy a kiadvány valódi.

Az európai parlamenti képviselők költségeit rendszeresen használja az euroszkeptikus sajtó és politika példaként arra, hogy az EU túlméretezett, pazarló elitprojekt, amely elszakadt a hétköznapi emberek életétől. Ez persze nem akadályozza meg például a leghírhedtebb euroszkeptikust, Nigel Farrage brit politikust, hogy zsebre tegye az EP költségvetéséből kapott pénzeket.

A jelenleg 766, a 2014-es választások után 751 fősre csökkenő Európai Parlamentben tapasztalataink szerint – mint minden munkahelyen – van, aki komolyan veszi a feladatát, és van, aki kevésbé. A képviselők a hetet általában Brüsszelben kezdik, ahol szakbizottsági üléseken, munkacsoportok tárgyalásain, frakcióüléseken, megbeszéléseken, rendezvényeken vesznek részt, majd csütörtökön hazarepülnek. Akad, aki nem is bérel lakást Brüsszelben, inkább hotelben tölti ezeket a napokat. A plenáris ülés hetein aztán mindenki levonul a franciaországi Strasbourgba. Aki komolyan dolgozik, egy-egy sűrűbb plenáris héten alig alszik, hiszen az ülések nemegyszer az éjszakába nyúlnak. Igaz, az EP-képviselők már megkezdték a nyári pihenésüket, és szeptemberig nem is néznek Brüsszel vagy Strasbourg felé.

De nézzük az összegeket! A 2009 júliusa óta hatályban lévő egységes képviselői szabályzat alapján, minden EP-képviselő azonos fizetést kap: havi bruttó 7956 eurót, azaz hozzávetőleg 2 millió 325 ezer forintot. A fizetést az EP költségvetéséből folyósítják, és abból közösségi adót vonnak le, így a nettó bér már „csak” 6200 euró. Az alapfizetést az Európai Bíróság bírói alapfizetésének 38,5 százalékában állapították meg, az EP-képviselők tehát elvileg nem dönthetnek a saját fizetésükről. A képviselők 63 éves koruk után nyugellátásra jogosultak, ennek összege minden teljes, mandátumban töltött évben keresett fizetés 3,5 százaléka, de összesen nem több mint 70 százaléka – és ezt is az EP költségvetése állja. A biztosítékot nem a fizetések, hanem inkább az egyéb juttatások verik ki. Az EP-képviselők munkája rengeteg utazással jár, a felmerülő költségeket szintén állja az intézmény költségvetése, és erről maguk a képviselők szavazhatnak. A 2012-es évre befagyasztották a képviselői juttatások összegét, és ezt a ciklus végéig, azaz 2014 közepéig így is hagyják.

Ilyen juttatás például az útiköltség-térítés, amely többek közt a Brüsszel–Strasbourg ingázást fedezi. A képviselőknek az ülésekre utazás tényleges költségét (legfeljebb business osztályú repülőjegy, első osztályú vonatjegy vagy 0,5 euró/km személyautóval történő utazás esetén) bizonylat ellenében térítik meg, továbbá a távolság és az utazás időtartama függvényében átalányjuttatásban részesülnek az egyéb költségek (autópályadíj, túlsúly, foglalási költség) miatt. Az EP-képviselőknek emellett évi 4243 euró összegig megtérítik a munkájuk során a saját tagállamukon kívül tett utazásaik költségeit, a tagországukon belül pedig legfeljebb 24 oda-vissza utat térítenek vissza.

A legnagyobb botrányok a napidíj miatt vannak. Legutóbb az erre amúgy is utazó brit Daily Telegraph foglalkozott azzal kitartóan, hogy a képviselők bármikor felbukkanhatnak felvenni a napidíjat, attól függetlenül, mikor és mennyit dolgoztak. Nemrég egy holland forgatócsoport akart lefilmezni néhány képviselőt, ahogy felveszik a pénzt, ám ők rossz néven vették a sajtó kíváncsiskodását, és lökdösődéssé fajult a dolog.

304 euró átalányalapú juttatást fizet adómentesen a parlament az EP-képviselőknek, minden olyan napra, amikor a képviselő hivatalos munkán vesz részt. Ehhez számlákat sem kell bemutatni, csak aláírni a jelenléti ívet. Hivatalosan ez az összeg a hotelszámlák, az étkezések és minden más felmerülő kiadás fedezésére szolgál. Egyetlen szankció van: a plenáris szavazás azon napjaira, amikor az adott EP-képviselő a név szerinti szavazások kevesebb mint felén vesz részt, a napidíjat a felére csökkentik.

Irodát is fenn kell tartani, így újabb átalányalapú juttatás jár az EP-képviselőknek. Ez olyan kiadások fedezésére szolgál, mint az igazgatási költségek, telefon- és postadíjak, számítógépek és telefonok. Ezt az összeget megfelezik azon képviselőknél, akik megfelelő indokolás nélkül nincsenek jelen a plenáris ülések felén egy parlamenti évben. Ez a juttatás havi 4299 euró.

Az EP-képviselőknek állják az orvosi kiadásait is, és emellett a parlament felszerelt irodákat bocsát a képviselők rendelkezésére. Ez Brüsszelben legfeljebb két kicsi szobát jelent, az egyikben az asszisztensek sürögnek-forognak, a másikban (és ez a kisebb) a képviselő tárgyal, dolgozik. A strasbourgi iroda még kisebb, itt egy szoba van, két asztal és nagyon kevés hely. Viszont ott az irodabútorba beépített kanapé, ami inkább ágy, ha a képviselőnek bent kellene aludnia. Ami szintén rendre felbukkan a brit sajtóban: az EP-képviselők hivatalos ügyben bármelyik városban használhatják a parlament járműparkját.

A képviselők asszisztenseket is tarthatnak: ők dolgoznak a képviselők keze alá, kapcsolatot tartanak a bizottságokkal, munkacsoportokkal, a többi asszisztenssel, tervezeteket vizsgálnak. Munkájuk nem csak kávéfőzésből áll. Egy képviselő mellett két-három, de általában inkább négy asszisztens dolgozik. Az akkreditált asszisztenseket a parlament foglalkoztatja ideiglenes uniós tisztviselőként. 2011-ben az erre a célra havonta kifizethető maximális összeg képviselőnként 21 209 euró, azaz 6 millió 204 ezer forint. Ebből az összegből a képviselő maga nem részesülhet, közeli rokont sem foglalkoztathat, de például rendelhet érte tanulmányokat.

Az Európai Parlament strasbourgi épületében – nyáron felé sem néznek, de „nagyüzem” idején van, aki az irodájában alszik
Az Európai Parlament strasbourgi épületében – nyáron felé sem néznek, de „nagyüzem” idején van, aki az irodájában alszik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.