Csodát hozott a pápai vizit

A gazdagok nagyobb felelősségvállalására és az egyenlőtlenségek csökkentésére szólította fel a világot Ferenc pápa, aki csütörtök este felkereste Rio de Janeiro egyik nyomornegyedét, és egy egyszerű, fából épített kápolnában misézett. Ferenc pápa a szolidaritás kultúrájának szükségességéről beszélt az önzés és individualizmus világában.

„Soha ne fáradjunk bele abba, hogy egy jobb, igazságosabb világért dolgozzunk” – szólította fel a közvéleményt, a politikusokat, az állami hivatalnokokat és persze a vállalati szférát a pápa, aki megválasztása óta a társadalmi egyenlőtlenségek elleni harcra buzdít. Az időnként szakadó eső ellenére rengetegen gyűltek össze az ezerötszáz lakosú Varginha nevű favela (nyomornegyed) focipályáján, hogy meghallgassák az egyházfőt.

A Varginha az egyik nagyobb riói szegénynegyed, a 35 ezer fős Manguidos része, a város északi részén. Régebben ipari körzet terült el errefelé, de a gyárak régen bezártak, a munkahelyek máshova költöztek. A lakók maradtak a téglából és hullámlemezekből tákolt házaikban. A riói szegénynegyedeket csupán egy széles út választja el a híres Copacabana strandjától.

A város lakosságának 22 százaléka, 1,2 millió ember – Brazíliában összesen 11 millió ember – él düledező viskókban vagy olyan területen, ahova a városi rendőrség nemigen mer behatolni. A Manguidos az összes közül az egyik leghírhedtebb: a helyiek csak „gázai övezetként” emlegették az egymással rivalizáló drogbandák közti erőszakos összecsapások miatt. Néhány hónappal ezelőttig a kilátástalan szegénység, a mindent átszövő drogkereskedelem és fegyveres erőszak jellemezte az itteniek mindennapjait.

Egészen addig, amíg ki nem derült: Ferenc pápa épp Varginha telepet szeretné felkeresni, amikor a katolikus ifjúsági világtalálkozóra Rio de Janeiróba látogat. Ekkor serény munka kezdődött. Leaszfaltozták a telep főutcáját, hirtelen lett közvilágítás, és még a szemetet is rendszeresen elszállították. Igaz, ha esni kezd az eső, a koszos víz csatornázás híján elönti az utcákat, és gyilkos fertőzésekkel fenyeget. Megjelent a brazil rendőrség is, golyóálló mellényben, hogy kifüstölje a drogkereskedőket, és fenntartsa a rendet. A helyzet sokat javult, de teljes sikerről még korai lenne beszélni, a múlt hónapban durva lövöldözés tört ki a szemben álló bandák között, emlékeztet az NBC.

 – Soha nem tudom, hogy mise után élve jövök-e ki a templomból. Manguidos utcái olyanok, mint egy nagy piac, de banán vagy mangó helyett fegyverek és mindenféle kábítószerek hevernek az asztalokon – mesélte a Reutersnek Marcio Queiroz, a helyi templom lelkésze. „De a rendőri pacifikálás nem lesz hosszú életű, nem hoz harmóniát, amíg a tömegek továbbra is a társadalom peremére szorulnak” – figyelmeztetett Ferenc pápa, aki egy órát töltött a telep lakóival. Benézett az egyik, tiszteletére kisuvickolt házba, beszélgetett a helybeliekkel, akik saját készítésű ajándékokkal halmozták el. Jorge Bergoglio részéről nem volt szokatlan a gesztus, Buenos Aires-i érsekként is rendszeresen felkereste az argentin főváros szegénynegyedeit.

A katolikus egyházfő este a Copacabanán csaknem egymillió ember előtt misézett – jelentette a vatikáni rádió. Itt is megismételte az üzenetet: mindenkinek tennie kell a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, nem lehet szemet hunyni a táguló szakadék fölött. Mindez Brazíliában különösen aktuális: bár az utóbbi évtized gazdasági fejlődése sokakat emelt ki a szegénységből, de még mindig több tízmillió ember él nyomorban. Nem maradhatunk közömbösek az egyenlőtlenséget látva – jelentette ki a pápa.

Korábban egy aktuálpolitikai kérdésben is véleményt nyilvánított: bírálta a latin-amerikai kormányokat, amelyek fontolgatják, hogy legalizálják vagy nem büntetik a kábítószer-fogyasztást, abban bízva, hogy ezzel csökken a droggal kapcsolatos erőszak. Ám ezzel nem lehet visszaszorítani a kábítószer-fogyasztást, ennek egyetlen útja az oktatás és a felvilágosítás – mutatott rá Ferenc pápa, amikor elvonókurán ápoltakkal találkozott egy riói kórházban.

Ferenc pápa a katolikus ifjúsági világtalálkozó ünnepségén, a Copacabanán
Ferenc pápa a katolikus i úsági világtalálkozó ünnepségén, a Copacabanán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.