Példát statuálnak a „kis herceggel”?

Vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják Bo Xilai volt Chongqing városi párttitkárt. Ügyében első fokon a keletkínai Shandong tartomány Jinan városi bírósága fog eljárni – jelentette a Xinhua hírügynökség csütörtökön.

Sajtótalálgatások szerint az elkövetkező napokban vagy hetekben kezdődhet meg a per tárgyalása, amellyel lezárulhat az utóbbi évtized legnagyobb, magát a kínai pártvezetést is megrázó eset. A Mao-féle generáció nyolc legendás vezetőjének egyike volt apja, Bo Yibo, így Bo Xilai az úgynevezett „kis hercegek” közé számított. Politikai karrierje a Pekingtől északra lévő fontos gazdasági központ, Dalian polgármestereként indult, majd Liaoning tartomány kormányzója, később három éven át kereskedelmi miniszter is volt.

2007-ben választották be a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságába, s tették meg a gyorsan fejlődő, 32 milliós Chongqing párttitkárává, ahol az egyébként is karizmatikus személy népszerűségét szociális intézkedésekkel és a Mao-idők, az egykori mozgalmi dalok iránti nosztalgiával is erősítette. Sajátos módon bukása fontos időszakban következett be, amikor már azt feltételezték, hogy a Kínában a tízévenként esedékes vezetőváltáskor bekerül majd a párt szűk körű legfelső vezetésébe is. 2012 tavaszán még részt vett ugyan a kínai parlament, a népi gyűlés ülésszakán, de aztán kivonták a közéletből.

Először áprilisban felfüggesztették központi és politikai bizottsági tagságát, majd szeptemberben bejelentették, hogy kizárták a pártból. Ám arról, hogy mindeközben Bo hol tartózkodott, hol folytatták le ellene a vizsgálatot, vajmi kevés szivárgott ki. A botrány valójában azzal kezdődött, hogy korábbi jobbkeze, Chongqing rendőrfőnöke tavaly februárban bemenekült az amerikai konzulátusra Chengduban, majd 24 óra elteltével feladta magát a kínai hatóságnak.

Kiderült, hogy egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásával Bo feleségét, Gu Kailait gyanúsították. Az asszonyt tavaly augusztusban a bíróság felfüggesztett halálbüntetésre (életfogytig tartó szabadságvesztésre) ítélte, a gyilkosságot eltussoló volt rendőrfőnököt pedig egy hónappal később 15 évi börtönre. A feltételezések szerint a pártvezetés nem akarta Bo ügyével terhelni a személycseréket hozó novemberi pártkongresszust, sem az idei márciusi, az állami életben változást hozó vezetőváltást. A most ismertetett vádiratban nincs említés esetleges szerepéről a gyilkosságban, csak arról, hogy Bo köztisztviselőként, pozícióját kihasználva, másokat anyagi haszonhoz juttatva, fogadott el pénzt és ingatlant „rendkívül nagy összegekben”.

A hongkongi Ta Kung Pao című napilap értesülése szerint Bót 25 millió jüan (mintegy négymillió dollár) kenőpénz elfogadásával, illetve elsikkasztásával vádolják. Az AP hírügynökség megfigyelőkre hivatkozva azt írta, a hivatalos vádemelés ténye azt jelzi, hogy a párt különböző frakcióinak sikerült megállapodniuk Bo sorsáról. A brit The Guardian által megszólaltatott kínai jogi szakértő, Willy Lam szerint Bo alighanem 15-20 év büntetést kaphat, miután a pártvezetés utólag szeretné az egykori politikai bizottsági tag eltévelyedését kisebb ügyként kezelni. A Bo-eset ugyanakkor illeszkedik az apja múltja révén szintén „kis hercegnek” számító Xi Jinping új pártfőtitkár-államfő korrupcióellenes kampányába. Xi megválasztása után rögtön azt kérte a káderektől, hogy vegyenek vissza a látványos reprezentációkból.

Idén júliusban egyébként első fokon felfüggesztett halálbüntetésre ítélték mintegy 64 millió jüan kenőpénz elfogadásáért Liu Zhijun volt vasútügyi minisztert. A hivatalos China News Service hírügynökség kommentárja szerint a Bo elleni vádemelés világos üzenet: „Nem számít, ki vagy, milyen magas pozícióban, ha megsérted a pártfegyelmet és a jogi normákat, súlyos büntetésben lesz részed.” Az említett korrupció és hivalkodás elleni kampány részeként egyébként kedden bejelentették, hogy öt évre leállítják új hivatali épületek kivitelezését Kínában. A Xinhua hírében indoklásként azt említette, hogy az utóbbi években számos monstre épületet húztak fel, ami a közvélemény ellenérzését váltotta ki.

Bo Xilai
Bo Xilai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.