Bűnbánatot gyakorol a brit GSK

A brit Glaxo Smith Kline (GSK) gyógyszergyártó cég feltörekvő piacokért felelős főnöke Kínában szokatlan bejelentést tett. Abbas Hussain elismerte, hogy a jelek szerint a GSK China egyes vezetői olyan, a cég gyakorlatától idegen eszközökhöz nyúltak, amelyek a kínai törvényekbe ütköznek. – A GSK kész teljes mértékben együttműködni az ügy kivizsgálásában, sőt hajlandó felülvizsgálni az üzleti modelljét is Kínában – tett ígéretet Hussain, miután hétfőn találkozott a pekingi közbiztonsági minisztérium illetékeseivel.

A cégvezető „tűzoltás” céljából érkezett Kínába, miután a hatóság őrizetbe vette megvesztegetés és adóelkerülés gyanújával a GSK China négy vezető tisztségviselőjét, illetve letartóztatási parancsot adott ki a vállalat pénzügyi igazgatója, Steve Nechelput ellen is, aki már korábban elutazott az ázsiai országból. Június végén távozott a cég kínai műveleti igazgatója, a brit nemzetiségű Mark Reilly is, alighanem ugyancsak a vizsgálat hírére. A kínai közbiztonsági minisztérium a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálatuk eredménye szerint a GSK China megvesztegetett kormányzati hivatalnokokat, kórházakat és orvosokat több nagyvárosban, így Sanghajban, Zhengzhouban és Changshában is.

Mint a Xinhua hírügynökség jelentette, a vád a brit vállalat kínai leánycége ellen az, hogy 2007 óta a mintegy hárommilliárd jüan (110 milliárd forint) nagyságrendű értékesítést érintő visszaélésekhez nagyjából 700 közvetítőt, így utazási ügynökséget használtak fel. Ezeken keresztül juttatták el a pénzt a recepteket felíró doktorokhoz, illetve a gyógyszerellátásban érintett hivatalnokokhoz. További súlyos probléma, hogy a kenőpénzt aztán a gyógyszerek árában nyerte vissza a gyártó, amelyek így 20-30 százalékkal is nőttek.

A GSK nem az egyedüli multinacionális gyógyszergyártó, amely a kínai ellenőrző szerv vizsgálatának hatókörébe került. A belga UCG, az amerikai Merck és Pfizer, miként a svájci Novartis leányvállalatainak háza táján is ellenőrzéseket hajtanak végre, hivatalosan az árszint megállapításának jogszerűségéről. A People’s Daily, a kínai kommunista pártlap kommentárja szerint „a piacgazdaság rendjének biztosítását szolgálja a multicégek kereskedelmi vesztegetéseinek leleplezése”. A vizsgálat elég széles keretek között zajlik, hiszen még június végén mintegy hatvan gyógyszergyártó, s nem csupán külföldi tulajdonú vállalat árképzési elveinek és gyakorlatának átvizsgálását rendelték el. A brit Guardian által megszólaltatott, gyógyszercsalásokra szakosodott pekingi független szakértő, Stanley Li szerint a kínai gyártók magatartása valójában jóval inkorrektebb a multikénál. Csakhogy amíg egy külföldi cég már csak számlázási megfontolásokból is közvetítőkön, így utazási ügynökségeken keresztül veszteget meg orvosokat vagy hivatalnokokat, egy hazai cég zsebből zsebbe korrumpál. Ez pedig semmilyen vizsgálattal nem mutatható ki. A kínai gyártóknak azért sem kell tartaniuk a lelepleződéstől, mert a helyi hatóságok általában fedezik őket, hiszen nem akarják elveszíteni az ottani befektetéseket, munkaalkalmat és értelemszerűen az iparűzési adóból származó bevételeket sem.

Ben Cavender, a CNN által megszólaltatott piackutató intézet, a China Market Research Group szakértője szerint az elrendelt árvizsgálat nem érhette meglepetésszerűen a piacon érintett külföldi gyógyszergyártókat. Két cég azonnal 20 százalékkal csökkentette árainak döntő többségét. A kínai egészségügyi kormányzat joggal él a gyanúperrel, hogy a megelőző évtizedek évi tízszázalékos GDP-növekedése közepette a gyógyszergyártók visszaéltek a bővülő piaci igényekkel. Hiszen mindez egy olyan időszakban történt, amikor az állam a társadalombiztosítást a lakosság korábbi 35 százalékáról majd 95 százalékára terjesztette ki, főleg a vidékiek, az öregek bevonásával. (Más kérdés, hogy a többség esetében biztosítási plafont szabtak, a gyógykezelés pluszköltségeit a betegnek kell fizetnie.) Az egészségügyi iparág immár évi 350 milliárd dollárra tehető kiadásai közepette a várható élettartam egy évtizeddel hosszabbodott meg 2000-hez képest.

A kormánynak viszont mostantól számolnia kell a gazdasági növekedés lassulásával, illetve az időskorú lakosság arányának növekedésével. Jelenleg 185 millió 60 éven felüli él Kínában, a lakosság 12 százaléka. Egy negyedszázad múlva arányuk már 30 százalékhoz közelíthet. Az egészségügyi ellátás költségei így drasztikusan megemelkedhetnek. Ezért létfontosságú érdeke a kormányzatnak a gyógyszerárak leszorítása, amit a jelek szerint a multikkal kezdenek.

 

Magyarországon csak természetbeni támogatást kaphatnak az orvosok

Az utóbbi évek legutolsó hazai gyógyszer promóciós botránya az volt, amikor holtan találtak egy 42 esztendős magyar orvost egy thaiföldi fürdőhelyen. A férfi egy 30 fős orvoscsoporttal előző éjjel érkezett a szállodába. A személyzet elmondta a helyi rendőrségnek, hogy többen úszni mentek a közelben lévő medencébe, amely egyébként már zárva volt. A halott férfit csak vasárnap reggel 8 óra tájban találta meg a személyzet az úszómedencében. A tragédia után derült ki, hogy ezt az utazást egy gyógyszercég szervezte. A vizsgálat lezárása után az Országos Gyógyszerészeti Intézet promóciós orvosutaztatás miatt korábban 55 millió forintra büntette az érintett Medico Unót, amely idén egy újabb ügye miatt megint 20 milliós büntetést is kapott. Ezúttal a rendezvénytámogatási szabályokon buktak el.

Elvben az a főszabály, hogy nemcsak pénz, de semmilyen más juttatás nem adható az orvosoknak olyan jellegű tevékenységért, amelyet a jogszabály szerint kötelesek ellátni saját szakmai kompetenciájuk, szerződött és finanszírozott feladataik alapján. A gyógyszerfelírás direkt ösztönzése Magyarországon kifejezetten tiltott, ezért az orvos nem kaphat semmiféle anyagi juttatást.

Ám a hatályos jogszabályok szerint gyógyszercégtől az orvosok természetbeni támogatást kaphatnak. Ennek az egy főre eső összege nem haladhatja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. A természetbeni támogatás kizárólag a tudományos rendezvényeken történő részvétellel állhat közvetlen összefüggésben, az utazási költség, szállásköltség, részvételi díj fedezetére szolgálhat – tudtuk meg Ilku Líviától, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatójától. A cégnek egyben bejelentési kötelezettsége van, azaz jeleznie kell a gyógyszerügyi hatóságoknál, hogy név szerint ki az az orvos, aki a támogatást kapta.

A szigorú szabályok ellenére most is több tucat cég ellen zajlik tiltott promóciós gyakorlat miatt hatósági eljárás Magyarországon is, ám az ügyek felderítése lassú. A vesztegetés ugyanis nagyon nehezen bizonyítható. Gyakran hiába került egy-egy gyanús ügy a felügyelet látóterébe, hatósági eszközökkel nem nagyon lehetett megfogni. (Danó Anna)

 

Kínai zászló a brit GSK sanghaji épületén. A külföldi multik gyakorlatát vizsgálják, a kínai gyártókat a helyi hatóságok fedezik
Kínai zászló a brit GSK sanghaji épületén. A külföldi multik gyakorlatát vizsgálják, a kínai gyártókat a helyi hatóságok fedezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.