Mentolosőrületben él Európa

Mentolos cigik vagy villanykörték – a „Brüsszel mindenbe beleüti az orrát” örökzöld slágerig bárhonnan pillanatok alatt el lehet jutni. Angela Merkel német kancellár kihívója, a szociáldemokrata Peer Steinbrück a minap azzal szórakoztatott üzletembereket egy választási gyűlésen, hogy ő bizony jól bevásárolt egy bizonyos, francia gyártmányú villanykörtéből, mert az EU hamarosan betilthatja. S máris rátért arra, hogy Németországnak meg kell fékeznie az „elviselhetetlen szabályozási őrületet”.

Ekkor kottyantotta el, hogy Helmut Schmidt egykori kancellár nem kevesebb, mint kétszáz karton mentolos cigarettát halmozott fel otthon, ugyancsak attól tartva, hogy az unió szigora nemsokára ezt a terméket is kisöpri az üzletekből. A precíz németek mindjárt azt is kiszámolták, hogy ha a láncdohányos, 94 éves politikus az eddigi ütemben füstöl tovább (naponta legalább negyven szálat elfogyasztva), ez a vésztartalék három évre sem lesz elegendő.

Kérdés persze, mi számít őrületnek. Mint kiderült, a hagyományos villanykörték száműzése valóban ebbe a kategóriába sorolható (lásd alábbi cikkünket), a dohányzás elleni küzdelmet viszont nehéz lenne haszontalannak nevezni. Igaz, a gyártók – értsd: a befolyásos dohánylobbi – aknamunkája miatt szép lassan halad csak a különféle tilalmak bevezetése. A mentolos cigarettáknak azonban tényleg befellegzett, noha Helmut Schmidt kissé elsiette a nagybevásárlást.

A füst elleni harc legújabb fejleménye, hogy az Európai Parlament közegészségügyi bizottsága jóváhagyta az EU egészségügyi minisztereinek megállapodását – de további szigorításokat is kért. (A parlament plenáris ülése ősszel szavaz majd.) Újdonság lesz a dohányzásellenes uniós szabályozásban az ízesített cigaretták betiltása: szakértők szerint a mentolos, gyümölcsös, vaníliás vagy csokoládés változatok elsősorban a fiatalokat csábítják a kipróbálásra. Ám a minisztereknek nem sikerült egyezségre jutniuk a – főként a nőket megcélzó – vékony cigik megszüntetéséről, csakhogy az EP szakbizottsága most ezt is sürgeti.

Nagyra törőbb tervekkel állt elő az Európai Parlament más téren is (gyakori szereposztás ez az uniós jogalkotásban: óvatosabb tagállamok kontra ambiciózus parlament). Míg az egészségügyi tárcák vezetői végül csak a cigisdobozok 65 százalékán írták elő elrettentő képek és feliratok feltüntetését, az EP-képviselők – visszatérve az eredeti, európai bizottsági javaslathoz – 75 százalékot szorgalmaznak.

Bárhogy alakuljon is az új uniós irányelv sorsa az Európai Bizottság–Miniszterek Tanácsa–Európai Parlament jogi labirintusban, ha végre hatályba lép, a tagországoknak három évük lesz az alkalmazkodásra. Helmut Schmidtnek addig bőven marad ideje további készleteket feltornyozni a lakásában.

Helmut Schmidt volt német kancellár: a cigarettáit félti az uniótól
Helmut Schmidt volt német kancellár: a cigarettáit félti az uniótól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.