Ferenc pápa a Copacabanán

Ferenc pápa hétfő este érkezett meg első hivatalos külföldi látogatására, Rio de Janeiróba, ahol a 28. katolikus ifjúsági világtalálkozón vesz részt. Sajátos véletlen, hogy először, 1987-ben ilyen rendezvényt éppen Argentínában tartottak, ahonnan a jelenlegi, a történelem első latin-amerikai pápája származik. Jorge Mario Bergoglio jezsuita szerzetesként, rendfőnökként, majd Buenos Aires érsekeként tevékenykedett márciusig, amikor a pápaságról önként lemondó XVI. Benedek utódjává választották a Vatikánban. Nem véletlen tehát az a lelkesedés, amely övezi Brazíliában és általában Dél-Amerikában is a katolikus egyházfő érkezését. A hivatalosan keddtől vasárnapig tartó eseménysorozatra az előzetes becslések egy-másfél millió zarándok, illetve érdeklődő turista érkezésével számolnak.

A világhírű, négy kilométer hosszú Copacabanán – ahol százezrek szokták az újévet köszönteni, s rendre még nagyobb tömeg verődik össze egy-egy szuperkoncertre – már felhúzták a díszletet Ferenc pápa miséjéhez. Ugyancsak napok óta készülnek a tengerparton a pápa homokból készült szobrai, és arcvonásaival a sajátos karneváli maszkok.

A Róma–Rio de Janeiro tizenkét órás repülőút során a pápa felkereste a gépen az újságírókat, akiknek összefoglalta a katolikus ifjúsági világtalálkozóhoz intézendő üzenetét. Aggodalmát fejezte ki, hogy a világgazdasági válság miatt egy nemzedék nem jut munkához. Márpedig „a munkából, a kenyérrevaló megkereséséből adódik az emberek méltósága. Azért megyek Brazíliába, hogy találkozzak a fiatalokkal, de nem kiszakítva, hanem a társadalmi közegükben. Mert ha ki vannak rekesztve, akkor igazságtalanságot követünk el velük szemben, elválasztjuk őket a hazához, a kultúrához, a családhoz való tartozástól” – mondta a pápa a La Repubblica jelentése szerint, s kérte a gépen vele utazó mintegy 70 újságíró, riporter segítségét az út sikeréhez. A Vatikánból tudósító újságírók emlékeztetnek arra, hogy a pápa beiktatása óta nagyfokú szociális érzékenységről tesz tanúságot. Hirdeti, hogy az egyház fő feladata a szegények, az elesettek felkarolása.

Bergoglio jezsuita szerzetesként Buenos Aires munkások lakta környezetében tevékenykedett, így lelkipásztori üzenete nem elméletekből, hanem a gyakorlatból táplálkozik. „Megérti a szegénységet és a vele párosuló társadalmi jelenségeket, jól ismeri a latin-amerikai szociális különbségeket” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Joseph Palacios, egykori katolikus pap, jelenleg a Georgetown University szociológusa. Nem véletlen, hogy az egyházfő programjában szerepel az egyik riói nyomornegyed, a Varginha meglátogatása is.

Már a pápa elutazásakor Rómában, a fiumicinói repülőtéren is rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Így lesz ez Rióban is, ahol 14 ezer rendőr és majd ugyanannyi katona vigyázza az egyházfő biztonságát. (Értesülések szerint 50 millió dollárt szánnak a mozgósításra.) A Vatikán és a riói hatóság között kisebb vita is kialakult, ugyanis Bergoglio ragaszkodott ahhoz, hogy látogatása során ne golyóálló üvegű pápamobilon szállítsák, hanem nyitott járműben, mert ez jelenti a közvetlenebb kapcsolattartást a hívőkkel. A szakértők ugyan nem számítanak a Konföderációs Kupa futballmérkőzéseit kísérő több százezer fős tüntetésekre, ám már a múlt héten Rióban két ízben is volt néhány száz fős demonstráció. Az állami és pártszintű korrupció, a jövő évi vb, majd az olimpia rendezési kiadásai közepette a közoktatás és az egészségügy elhanyagolását bírálók nyilvánvalóan ezúttal is az eseményre érkező több száz külföldi újságíró, tévés forgatócsoport nyilvánosságát szeretnék felhasználni követeléseik nyomatékosítására. Az egyházfőt üdvözlő riói hangulat szerint, ha lesznek is proteszttüntetések, azok nem a pápa személyének szólnak majd. Más kérdés viszont, hogy a katolikus egyház fokozatosan veszít hívei számából a világ legnagyobb katolikus népességű országában, Brazíliában, miként egyébként Latin-Amerikában is. A Folha de Sao Paulo napilapban vasárnap közzétett közvélemény-kutatás szerint a brazilok 57 százaléka nevezte magát katolikusnak. Hat évvel ezelőtt, XVI. Benedek látogatásakor a hasonló felmérés 64 százalékot hozott, nem is beszélve arról, hogy 1980-ban, II. János Pál első pápai vizitjekor a megkérdezettek 89 százaléka vallotta magát katolikus hívőnek. A latin-amerikai Ferenc pápára hárul a feladat, hogy megállítsa ezt a folyamatot.

Ferenc pápa homokszobra a Copacabanán. Máris turistalátványosság lett
Ferenc pápa homokszobra a Copacabanán. Máris turistalátványosság lett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.