Botladozva indul a Rusnok-kormány

„Térden lőtte” önmagát Jirí Rusnok kormányfő azzal, hogy a pénzügyminiszteri bársonyszékbe Jan Fischert (képünkön) ültette be – jelentette ki a cseh köztévé politikai vitaműsorában Jeronym Tejc, a cseh szocdemek (CSSD) parlamenti frakciójának vezetője.

Megjegyzése bizarr, de mégis telitalálat volt, mert pontosan tükrözi a közhangulatot, amely az új tárcavezetővel szemben alakult ki. Pedig egy éve még toronymagasan vezette az elnökjelöltek listáját. Népszerűségét 2009-ben alapozta meg, amikor a Statisztikai Hivatal éléről a csaknem egy évig regnáló hivatalnokkormány élén a költségvetési hiányt csökkentő intézkedéseivel, nem utolsósorban pedig a szélsőséges megnyilvánulásokat határozottan elítélő állásfoglalásaival alapozta meg.

Sikeres tevékenységének köszönhetően került egy évvel később Londonba, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnöki posztjára.  Támogatottsága tovább nőtt, amikor bejelentette, hogy nemcsak felfüggeszti ezt a munkahelyét, hanem le is mond róla: így tartja tisztességesnek, mert függetlenként indul Csehország első közvetlen elnökválasztásán. Mégsem lett államfő, mert a tévévitákban megbukott a kiváló szónoki képességekkel és vitakészséggel rendelkező Milos Zemannal szemben, s végül kevesebb szavazatot kapott a hatásos internetes kampánnyal előrukkoló Karel Schwarzenbergnél is.

Így aztán óriási meglepetésre be sem jutott a második fordulóba. Néhány héttel később keserűen jelentette be, hogy hatvanegy évesen tulajdonképpen munkanélküli lett, családjával a vésztartalékaiból él, mert saját pénzéből milliókat költött a kampányra. Ráadásul a szponzorai a kudarcát követően nem tartották be ígéreteiket, s emiatt több mint ötmillió korona (hozzávetőleg hatvanmillió forint) adósságot halmozott fel. Számos időpontot jelölt meg, amikorra rendezi a tartozását, de egyiket sem tartotta be.

Cseh lapok értesülései szerint emiatt Jan Pirk főorvos, neves cseh kardiológus – Fischer kampányának egyik fő támogatója – szívpanaszokkal került a saját kórházába. Egy hete azonban Fischer bankszámlája hirtelen „hízni” kezdett. Múlt hétfőn jelentették be, hogy ő lesz a hivatalnokkabinet pénzügyminisztere és a kormány alelnöke is. Erre a hírre a nagyvállalkozók és más szponzorok mintegy varázsszóra kinyitották a pénztárcájukat. Mire két nappal később Zeman elnök kinevezte a kabinetet, a hirtelen megnőtt adakozókedvüknek köszönhetően Fischer már rendezte valamennyi tartozását. Mindeközben látogatottsági rekordot döntött az újdonsült pénzügyminiszter internetes portálja, amelyről két nap alatt több mint félmilliónyian szerették volna megtudni a hihetetlen pálforduláson átesett támogatók nevét.

Csalódtak azonban, mert több esetben csak azt a bankot tüntették fel, ahonnan a pénzt utalták. Az adakozók nem fedték fel a kilétüket. Egyvalaki például Ausztriából küldött csaknem egymillió koronát azzal a megjegyzéssel, hogy kölcsönt nyújt a címzettnek. Fischer néhány óra leforgása alatt a legtöbbet bírált és támadott cseh politikus lett. A prágai Salamon civil szerveződés már feljelentette őt korrupció alapos gyanúja miatt, mert senki sem tudja, milyen ellenszolgáltatásokat, állami megrendeléseket ígért az ideiglenes tárcavezető.

 – Csak úgy szívességből vagy rokonszenv alapján nyilván senki sem küld ennyi pénzt – érvelt John Bok elnök. Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke azt követelte Fischertől: tegye tisztába ügyeit, vagy azonnal mondjon le. Az érintett baráti beszélgetésre hívta a pártelnököt, aki azonban visszaüzente neki, nemcsak ő kíváncsi a valós tényekre, hanem az egész cseh közvélemény, ezért inkább tisztázza magát.

FOTÓ: REUTERS  PETR JOSEK
FOTÓ: REUTERS PETR JOSEK
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.