Szivardobozban jött a feketepénz

Nem hajlandó a parlamentben magyarázatot adni a kormányzó Néppárt (PP) finanszírozási botrányára és az ebben játszott szerepére Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A konzervatívok abszolút többségükkel élve leszavazták az összes ellenzéki indítványt, amely a miniszterelnök beszámoltatására irányult. Ám Rajoy széke vészesen inog.

A botrány januárban robbant ki, de mostanra érte el magát a miniszterelnököt. Az év elején az ellenzéki El País megszerezte a Néppárt egykori pénztárnoka, Luis Bárcenas kézzel írt jegyzeteit, amelyek arra utaltak: a PP-n belül működött egy feketekassza. Bárcenas 1990 és 2008 között kezelte a párt pénzügyeit, és ezalatt maga is busásan meggazdagodott: 47 millió eurót helyezett el svájci bankszámlákon. A pénz nagy része ingatlanberuházóktól származott, akik az építőipari boom idején „kenegették” a döntéshozókat, így jutottak építési engedélyekhez és különleges üzleti lehetőségekhez.

Bárcenas a pénzből rendszeresen juttatott az Aznar-kormány több miniszterének, köztük az akkor közigazgatási,majd oktatási tárcát betöltőMariano Rajoynak. (Erre az lehet a nem hivatalos magyarázat, hogy a politikusok kormányzati pozícióban jóval kevesebbet kerestek, mint ellenzékben: ez a mai napig igaz, Rajoy például miniszterelnökként 74 900 eurót keresett tavaly, ellenzékben viszont három állása volt, és így 240 ezer eurót vitt haza.) Az El Mundo a héten azt is megírta, hogy a dugipénz stílusosan, szivarosdobozokban érkezett, Bárce nas személyes küldönce vitte havi rendszerességgel a minisztériumokba. Az iratok szerint a jelenlegi kormányfő 25 ezer eurónak megfelelő pesetát kapott „stikában”, de ezt a mai napig tagadja.

Bárcenas 2009-ben távozott a pártpénztárosi pozícióból, de magával vitte a titkait is. Miután két hete letartóztatták, most a börtönből igyekszik boszszút állni. Pártja próbál elhatárolódni tőle, de nem sok sikerrel. – Csak egy bűnöző irományairól van szó – próbálta hárítani a botrányt Alfonso Alonso, a Néppárt szóvivője a parlamentben. –Igen, bűnöző, de az önök bűnözője – tromfolt azonnal Alfredo Pérez Rubalcaba, a szocialisták első embere. Senkit sem tudja pontosan, hogy mennyit tud Bárcenas, és mit tud ebből bizonyítani. Az ügyészség hétfőn hallgatja meg legközelebb, de máris beidézték tanúnak a PP főtitkárát, María Dolores de Cospedalt is. A spanyol sajtó szerint ő volt az, aki megpróbált rendet csinálni Bárcenas távozása után, de ő sem patyolattiszta: tartományi kormányfőként neki is lehettek efféle ügyei.

A Néppárt vezetői most azzal érvelnek, semmi bizonyíték nincs arra, hogy Rajoy vagy más miniszterek valóban átvették volna a pénzt, amit Bárcenas a füzetében kiutalt nekik. De azt nehéz lenne tagadni, hogy a most „bűnözőként” emlegetett pénztáros évtizedekig a párt szolgálatában állt. – A botrány nagy, de ettől még nem bukik meg a kormány – értékelte lapunknak a helyzetet Montse Dominguez, a Huffington Post spanyol portáljának politikai elemzője.

– A Néppártnak abszolút többsége van, az ellenzéki szocialistáknak is akadnak korrupciós ügyeik, amúgy pedig éppen tisztújítás előtt állnak, így az előre hozott választások senkinek sem állnak érdekében. A Néppárt mindent el fog követni, hogy kitöltse a négy évet, és abban bízik, hogy a gazdasági reformok, amelyeket az elmúlt másfél évben léptettek életbe, előbb-utóbb meghozzák az eredményt.

Az efféle botrányok pedig csak „elalszanak”. De már hallani kritikus hangokat a párton belül is, vannak olyan vezetők, akik rendkívül kínosnak és az egész párt számára veszélyesnek tartják Bárcenas leleplezéseit. Megkezdődtek a spekulációk is, hogy Rajoy távozása esetén ki kerülne a spanyol kormány élére. Montse Dominguez a miniszterelnök-helyettest, az alig negyvenéves Soraya Sáenz de Santamaríát tartja a legesélyesebbnek, aki a Bárcenas-korszakban még a párt közelében sem volt, fiatal, technokrata nő, akit még a baloldali szavazók is könnyebben elfogadnak.

Érdekes fordulat az ügyben, hogy az eddig élesen megosztott sajtó is összefogott Rajoy ellen. Bárcenas jegyzeteit a Néppárttal korábban jó viszonyt ápoló liberális El Mundo is megjelentette, megspékelve a pártpénztárnok beismerésével: valóban az ő írásáról van szó. Ezzel a második legnagyobb spanyol napilap 180 fokos fordulatot hajtott végre, és felsorakozott az eddig is élesen kritikus El País mellé. –Ez az első eset, hogy az ország két legnagyobb lapja ugyanazon az állásponton van: Rajoynak mennie kell. Ez kétségkívül növeli a nyomást a Néppártra – tette hozzá Dominquez.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes és főnöke, Mariano Rajoy: borotvaélen táncolnak
Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes és főnöke, Mariano Rajoy: borotvaélen táncolnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.