Cameron nem kér a fizetésemelésből

Átláthatóságot sürget a politikusok javadalmazásában a brit Parlamenti Standardok Független Testülete (Independent Parliamentary Standards Authority, IPSA). A csütörtökön előterjesztett koncepció része az is, hogy a parlament tagjai a jövőben nem állapíthatnák meg a saját fizetésüket.

Ám a tervezet máris nagy vihart kavart, mert a testület tagjai azt javasolták: a „mezei” képviselők jelenlegi évi 66 396 fontos (22,545 millió forintos) alapfizetését a 2015 májusára kitűzött parlamenti választás után 74 ezer fontra kellene emelni. Ez 9,26 százalékos emelés lenne, szemben a közalkalmazottaknak járó évi egyszázalékos, az infláció felénél is kevesebb kiigazítással. Az érintettek szempontjából a csomag árnyoldala, hogy a nyugdíjellátást a közszférában alkalmazott rendszerhez igazítják, vagyis rendes járulékot vonnának belőle.

Más „elavultnak” minősített privilégiumoktól is elesnének a képviselők, például attól a több tízezer fontos bánatpénztől, amelyet mandátumukról való lemondásuk vagy annak elvesztése után kapnak. Az emlékezetes 2009-es költségelszámolási botrány után üdítően hat, hogy az IPSA javasolta: csökkentsék a protokolláris jellegű kiadásokat, például szüntessék meg az ingyenes parlamenti vacsorákat. A hivatal számításai szerint a változtatásokkal évi hétmillió font takarítható meg. Sir Ian Kennedy, a testület elnöke majdhogynem az iskolapadba küldi vissza a képviselőket, akiknek a jövőben éves beszámolót kell készíteniük céljaikról és teljesítményükről.

Az IPSA elnöke másfél évig szondázta a közvéleményt, és azt tapasztalta: az embereknek fogalmuk nincs, mit is csinál egy honatya. A konzultáció október végéig tart, és aki veszi magának a fáradságot, akár a Twitter mikroblogon keresztül is kifejtheti véleményét. David Cameron kormányfő nyomban megadta a vita alaphangját, amikor liberális-demokrata helyettesével, Nick Clegg-gel együtt elutasította a fizetésemelést. Ed Miliband, az ellenzék vezére még tovább ment, amikor a napokban bejelentette: a Munkáspárt képviselőjelöltjei a jövőben nem vállalhatnak igazgatósági tagságokat vagy tanácsadói munkát, és hivatali fizetésük felett évi legfeljebb 10 ezer fontot kereshetnek.

Ha a szakszervezetekhez fűződő kapcsolatai miatt állandó ostrom alatt álló Milibanden múlna, újrakezdené a pártokon átnyúló vitát a pártfinanszírozásról, és 5000 fontban maximálná az egyénektől, vállalatoktól és a szakszervezetektől érkező szubvenciót. A parlamenti költségekkel való vissza élés aktualitását jelezte csütörtökön, hogy megtörtént a vádemelés Denis MacShane ellen, aki a kelet-közép-európai országok 2004-es EU-csatlakozása idején Európáért felelős külügyi államminiszter volt.

A befolyásos munkáspárti politikust 13 ezer font értékű hamis számla kiállításával gyanúsítják. Bár állítólag nem húzott személyes hasznot a visszaélésből, az ügy tavaly novemberi kipattanásakor azonnal lemondott képviselői helyéről.

David Cameron
FOTÓ: REUTERS ANDREW WINNING
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.