Lemondott az eurómentő

Álljon meg a menet! Nadrágsliccekben nem kutakodok, ez nem az én stílusom – így fakadt ki a luxembourgi parlamentben Jean-Claude Juncker kormányfő, amikor már kockán forgott a politikai jövője.

Európa rangidős miniszterelnökét, a nagyhercegséget több mint tizennyolc éve irányító államférfit azzal vádolják, hogy tudomása volt a titkosszolgálat piszkos ügyeiről, és el is tűrte azokat: nem tette meg a szükséges jogi és személyi lépéseket – írta a Luxemburger Wort online kiadása.

Bár a heves parlamenti vitában – a közös valuta, az euró egyik megmentőjének tekintett – Juncker visszautasította a személyét ért támadásokat, szerda este végül közölte: csütörtökön benyújtja lemondását az államfőnek. Ezt megelőzően a Juncker vezette keresztény-szociálisokkal együtt kormányzó szociáldemokraták a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását követelték. Az 58 éves konzervatív kormányfőnek, az Euro group első elnökének és az uniós politikai élet egyik megmarkánsabb alakjának dicstelenül kell távoznia a hivatalából – fogalmazott a dpa.

Sokan persze azon is elcsodálkoznak, hogy az alig 525 ezer lakosú és 900 fős hadsereget fenntartó Luxemburgnak titkosszolgálata van. Azon pedig még jobban elképednek, hogy milyen praktikákat űztek a „cégnél”. A Juncker kormányfői székét veszélyeztető afférsorozat még 2007-ben kezdődött. A titkosszolgálatot (SREL) akkor irányító Marco Mille igazgató illegálisan rögzítette a miniszterelnökkel folytatott beszélgetését. A felvétel létezésére csak 2008 végén derült fény. Mille 2010 tavaszán távozott a SREL éléről, és a müncheni székhelyű Siemens konszern biztonsági főnöke lett. Kitudódott, hogy létezik egy másik illegálisan készített felvétel is, ezen Juncker és az uralkodó, Henri nagyherceg egyik beszélgetését rögzítették a SREL emberei – idézte fel a Die Welt online kiadása.

A Mille-szalagok csak egy tételét képezik a zöldpárti parlamenti képviselő, Francois Bausch tizenhárom pontos vádcsomagjának. A szerdai parlamenti vitában részletesen ismertetett dokumentum kilengések és mulasztások sorát veti Juncker szemére. Így például azt, hogy eltűrte a SREL szolgálati autóival való üzletelést, valamint azt, hogy a „cég” emberei az egyik államügyész szexuális orientációja után kutassanak. Ennek kapcsán kiderült, hogy az illető államügyészt kozmetikázott, illetve koholt információk alapján gyanúsították meg pedofíliával – mutatott rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása.

A több mint kínos botránysorozat kapcsán Juncker a szerdai parlamenti vitában elismerte, hogy hibázott, de leszögezte: egy pillanatig sem gondolja, hogy bármiféle politikai felelősség terhelné őt. – Tényleg komolyan gondolják, hogy egy kormányfőt a nap 24 órájában az foglalkoztatja, mit csinálnak a SREL emberei? – fordult a bírálói felé. Azt hangoztatta, hogy évente legalább tíz titkosszolgálati tanácskozást tartottak, egyetlenegy kormányzati szervvel sem törődött annyit, mint a „céggel”. Az ellenzék soraiban viszont úgy látták, Juncker elbújik a felelősség elől azzal, hogy az áldozat szerepében próbál tetszelegni.

Három hónap múlva új választásokat tartanak Luxemburgban, és a miniszterelnök utódlása egyelőre nyitott kérdés – emlékeztetett a Le Soir belga napilap internetes oldala. Jean-Claude Juncker továbbra is nagyon népszerű politikus, a fiatalok körében is, és sokan elképzelhetőnek tartják, hogy az októberi voksoláson újra versenybe száll a kormányfői posztért.

Jean-Claude Juncker a brüsszeli EU-csúcsról távozik. Mennie kell
Jean-Claude Juncker a brüsszeli EU-csúcsról távozik. Mennie kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.