Romaellenes támadások: „Nem vagyunk makulátlanok”

Összecsapásokba torkollottak a romaellenes indulatok Ceské Budejovicében. Több cseh kisvárosban csak a rendőrök akadályozták meg a romaellenes támadásokat. A nem is olyan régen még toleráns cseh társadalom egyre radikalizálódik, az emberek elhiszik, hogy csak a szélsőségesek tudnak rendet teremteni.

Rendőrök állítják meg az autókat néhány kilométerrel Ceské Budejovice előtt. Udvariasan átvizsgálják a csomagtartót is. – Minden járművet ellenőrzünk. Múlt szombaton több száz gázpisztolyt, baseballütőt, több boxert és füstbombát foglaltunk le –magyarázza egyikük. Juraj Thoma, a patinás dél-csehországi város polgármestere a múltat idézi fel. – Mi is a szocialista megalománia következményeit nyögjük. Negyven éve hatalmas lakótömböket építettek, ahol ötvenezer embert – a lakosság felét –zsúfoltak össze. A Máj (Május) lakótelepen huszonkétezren laknak, ebből hivatalosan négyszáz a roma, valójában azonban az illegálisan beköltözött rokonok, haverok révén legalább háromszor annyian vannak. A közeli Volf utcai lepusztult bérházakba pedig a lakbérüket fizetni képtelen romákat zsuppolták be a város többi részéből és a környékről.

Előállítottak a rendbontás után
Előállítottak a rendbontás után

Jórészt uniós pénzekből és saját forrásokból felújították a lepusztult lakótömböket. A sors fintora, hogy a nemrég átadott vadonatúj játszótéren tört ki a balhé – meséli az elmúlt időszak rendbontásainak helyszínéről a polgármester. Elmondása szerint két hete egy fehér és egy roma gyerek összeverekedett, majd a segítségükre siető környékbeli asszonyok is összekülönböztek. Aztán a nagy sikoltozásra és szitkozódásokra megérkeztek a férfiak is. Végül az apró konfliktus estig tartó tömegverekedésbe torkollott, amelynek csak a rendőrök tudtak véget vetni.

A történtekről beszámolt az egyik országos kereskedelmi tévé is, amely szerint a verekedést a „beilleszkedésre és a kulturált együttélésre alkalmatlan” személyek provokálták ki. Másnap a város polgári aktivistái nyílt fórumot szerveztek, amelyen az elszaporodó lopásokra, betörésekre, valamint a fehérek és a romák közötti feszültség fokozódására hívták fel a helyi és a prágai politikusok figyelmét. A találkozó végén a különböző országrészekből érkezett több száz ember a Máj lakótelepre indult, hogy „móresre tanítsa a romákat”. Kommandósok állták az útjukat, de csak könnygázzal és gumilövedékkel tudták szétoszlatni őket. – Egy héttel később, vagyis a múlt szombaton már többórás utcai harcok zajlottak, százharminchat fiatalt állítottak elő garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt – tájékoztat Lenka Holická megyei rendőrségi szóvivő.

Ömlik a panasz az itteni lakosokból. – Próbálna csak meg itt élni! A cigány szomszédaim a családtagjaikkal, cimboráikkal hol ordítva veszekednek, verekednek, hol meg részegen dőzsölnek! – kiáltja Bára Krivánková, a tinikorú Ivona Závodníková pedig arról beszél, az éjszakai műszakból hazafele tartó anyja kezéből a minap kitépték a táskát és meg akarták erőszakolni. – A rendőrség még nyomoz, de ilyet csak cigány tehet! – közli ellentmondást nem tűrően.

Tavasszal Duchovban és több más cseh kisvárosban is csak a rendőrök akadályozták meg a romaellenes támadásokat. Nemrég azok a polgármesterek jöttek össze a morvaországi Bydzovban, akik saját meghatározásuk szerint „az együttélésre képtelen személyek által sújtott települések” élén állnak. Követelték a cseh kormánytól, hogy ruházza fel őket olyan jogkörökkel, amelyek alapján a munkakerülő polgároktól megvonhatnák a szociális segélyeket, a közrendet és a közerkölcsöt veszélyeztetőket pedig fél évre vagy akár örökre kitilthatnák az érintett településekről. Országos felháborodást váltott ki Liana Janácková volt szenátor, az Ostravához közeli Mariánske Hory polgármester asszonya, aki a tanácskozáson úgy vélekedett, hogy a cigánykérdést csak dinamittal lehet megoldani.

Jirí Mares neves szociológus szerint egyre veszélyesebben radikalizálódik a nem is olyan régen még toleráns társadalom. – Kormányaink és civil szervezeteink jelentős uniós forrásokat is felhasználó erőfeszítései nem javították számottevően az ország mintegy 250 ezer roma lakosának életminőségét. Sőt a gazdasági válság elsősorban a képzetlen munkaerőt, köztük főleg a romákat sújtotta leginkább. De nem csak őket, így aztán egyre több emberben nő a veszélyérzet. A romák a neonáciktól és más radikálisoktól tartanak, akik közé sajnos egyre több helyi polgár áll be, egyelőre csak egy-egy tüntetésre. Elhiszik, hogy a semmittevő politikusok helyett ezek a szélsőségesek tudnak csak rendet teremteni – nyilatkozta a szakember. Friss példát is említ. Nemrég a 23 éves Alexandra Kinová Prágában ötös ikreket szült. Az első órákban tucatnyi táviratot, ajándékot kapott. Amikor aztán kiderült, hogy az édesanya és élettársa is roma, életveszélyes üzenetekkel riogatták. Azóta biztonsági berendezésekkel szerelték fel a lakásukat, mert néhány éve több Molotov-koktélos támadás ért roma családokat.

Vladimír Galbavy, a Csehországi Roma Civil Szerveződések Társulásának elnöke ugyancsak tanulságos történettel kezdi: Liberecben egy tizenöt éves kislány családi viszály miatt felvágta az ereit, majd a kórházban azt hazudta, hogy romák támadtak rá, de amikor megjelentek a nyomozók, azonnal bevallotta az igazat. A legnézettebb cseh tévé, a Nova aznap este mégis újabb romabűncselekményként tálalta a történetet. –A cseh kereskedelmi tévécsatornák szinte naponta azzal indítják a híradóikat, hogy megint raboltak, verekedtek a romák. Nem vagyunk makulátlanok, az éhező romák egyre gyakrabban lopnak, rabolnak, ami elítélendő. De naponta több száz bűncselekmény történik az országban, vajon miért említik mégis leggyakrabban a romákat, miért szítják a megélhetési gondok miatt amúgy is feszült közhangulatot? – szakad ki belőle a keserűség.

– A Necas-kabinet takarékosságra hivatkozva három éve megszüntette a kisebbségügyi minisztériumot, amely igyekezett legalább enyhíteni a súlyos gondokon. Azóta maradt egyetlen kormánybiztos, aki legfeljebb sajnálkozó nyilatkozatokat ad ki, és megerősítették a rendőrségi állományt a feszültséggócokban. Az indulatok viszont egyre jobban elszabadulnak – figyelmeztet az ismert polgárjogi aktivista, majd megcsörren a telefonja, és rövid beszélgetés után közli: a neonácik a következő szombatra is romaellenes menetelést hirdettek meg Ceské Budejovicébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.