„Ott vagyunk a társadalom minden rétegében”

Sok négyezer éves hagyomány van, de szerencsére létezik haladás is – egyik zöldpárti képviselőtársa ezt a Twitter-üzenetet küldte Ulrike Lunaceknek, miután múlt kedden Strasbourgban azt hallotta az Európai Parlamentben felszólaló Orbán Viktor miniszterelnöktől: a magyar kormány – a bibliai felfogást követve – férfi és nő közösségének tekinti a házasságot.

Orbán úr téved, a házasság intézményének ma ismert formája csak jó kétszáz éve, az ipari társadalmak kialakulása óta ismert. Korábban sokan nem is házasodhattak, nem volt hozzá joguk – hangoztatta lapunknak nyilatkozva az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának alelnöki és külügyi szóvivő posztját is betöltő Lunacek. Az 56 éves osztrák politikus részt vett a Budapest Pride-on, s ezt nem először tette. Mivel egykor versenyszerűen úszott, elindult a tavaly Budapesten rendezett és „melegolimpiának” nevezett Eurogamesen is. Jó húsz évvel ezelőtt ő volt az első osztrák politikusnő, aki nyíltan bevallotta leszbikusságát. Mint mondta, igazából nem volt példaképe, hogy ezt a coming-outot hogyan kellene csinálni.

Ulrike Lunacek beszédet mond a Budapest Pride-on
Ulrike Lunacek beszédet mond a Budapest Pride-on

Mindenesetre fontosnak tartotta, hogy a társadalom előtt arccal vállalja szexuális orientációját, másrészt nem akarta, hogy esetleges „lelepleződését” felhasználják ellene. – Az emberi jogok része, hogy azt szeretek, akit akarok. Az európai alapjogok közé tartozik, hogy két egymást szerető férfi vagy nő együtt élhessen. Az uniós alapszerződés pedig tiltja, hogy valakit szexuális orientációja miatt rekesszenek ki – fejtegette. Lunacek szerint a melegek és a leszbikusok ott vannak a társadalom minden rétegében, ott vannak a családokban is. A melegfelvonulásokhoz azért választjuk a városközpontot, hogy jelezzük: a társadalom fősodrához tartozunk – mondta még az idei Budapest Pride előtt nyilatkozva.

Majd idézte David Cameron brit kormányfőt, aki konzervatív politikusként örömének adott hangot afelett, hogy a melegek és a leszbikusok olyan konzervatív értékek mellett állnak ki, mint a család. Orbán Viktor strasbourgi szereplésére visszatérve, Lunacek elmondta, csodálkozott a felszólalás támadó stílusán és azon, hogy Magyarországot az Európai Unió áldozataként mutatta be. Az osztrák politikus az interjúban többször visszatért arra, hogy frakciótársa, a portugál Rui Tavares által készített jelentés nem a magyar nép ellen van, a dokumentum a magyar kormány politikáját és a magyar hatóságok gyakorlatát, az európai demokráciafelfogásba ütköző törvényalkotást bírálja.

Lunacek felidézte, ilyen érvelést – „ellenünk, a népünk ellen vannak” – hallott már, amikor az ezredfordulón a bécsi kormány így próbált hangulatot szítani, miután az Európai Unió szankciókkal sújtotta Ausztriát a konzervatív Néppárt és a szélsőjobboldali Szabadságpárt koalíciója miatt. Lunacek szerint Orbán Viktor abban is téved, hogy csak a szocialisták, a liberálisok és a zöldek bírálják a magyar kormányt. José Manuel Barroso vagy Viviane Reding messze van attól, hogy balliberálisnak lehessen nevezni, de a konzervatív családon, az Európai Néppárton belül is sok a kritikus hang – fűzte hozzá az osztrák zöldek delegációvezetője. Szerinte a magyar kormányfő visszaélt a strasbourgi fórummal, azt belpolitikai célokra használta fel.

 – Ha a Tavares-jelentés mögött valóban a bankok és a multinacionális nagyvállalatok állnának, akkor az Európai Néppárt lenne a legfőbb támogató. A bankokhoz és a multikhoz az Európai Néppárt áll a legközelebb, Orbán úr ezen álláspontja egyszerűen nevetséges – hangoztatta. A magyar parlamentben a múlt héten elfogadott ellennyilatkozatot pedig úgy értékelte, hogy a budapesti kormány nem képes az uniós együttműködésre. Magyarország, pontosabban a magyar kormány Lunacek szerint azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert 2010 óta a törvénykezésében és az alkotmányozásban folyamatosan tetten érhető az európai normáktól való eltérés.

Arra a felvetésre, hogy Romániában és Bulgáriában szintén súlyos problémákat lehet látni, azzal felelt: a zöldek szerették volna Románia ügyét is napirendre tűzni, miután a szociáldemokrata miniszterelnök, Victor Ponta megpróbált leszámolni Traian Basescu államfővel. Az EP-ben azonban a szocialisták megakadályozták ezt. Bulgária viszont ott van, a múlt héten Magyarország után a balkáni országról vitatkoztak. S a Tavares által javasolt, az európai értékek érvényesülését figyelni hivatott magas szintű koppenhágai csoport adott esetben Magyarországot, Bulgáriát vagy más, az európai értékeket megsértő országot is górcső alá venne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.