El-Baradei csak jelölt volt

Ahhoz képest, hogy Egyiptomban katonai puccs történt, meglehetősen nagy a mozgás az utcákon. Vasárnap újra százezrek készültek tüntetni: most a Muzulmán Testvériség (MT) ellenfelei is mozgósítottak, miután pénteken inkább az iszlamista mozgalom foglalta el a köztereket. A halottakat – legkevesebb 37 ember életét követelték a megmozdulások – vasárnap temették el, és már ez is jelezte: estére indulatok várhatók.

Az álláspontok meglehetősen szilárdak: az MT a demokrácia és a törvényesen megválasztott, majd puccsal leváltott Mohamed Murszi védelmében hívta ismét az utcára híveit. Az alaphangot az MT legfőbb vezetője, Mohamed Badi adta meg: „Az alkotmányellenes puccs vezetői folytatják pimasz erőszakjukat az egyiptomi nép ellen” – tette közzé Facebook-oldalán. A népnek legalább a fele vele van. A BBC tegnap megszólaltatott például egy 55 éves, lefátyolozott asszonyt. Hanim Ahmad Ali al-Sani a Köztársasági Gárda laktanyája előtti téren azt mondta:

„Nem megyünk innen, amíg Murszi vissza nem kerül a hatalomba. Egyébként vállaljuk a vértanúságot!” A téren vasárnap este ezrek kiáltozták: Murszi! Murszi! A katonákhoz fordulva pedig békességet hirdető jelszavakat skandáltak. A halottak egyrészt a különböző csoportok összecsapásaiban vesztették életüket, de voltak, akiket a katonák lőttek le. Legalább 1400 sebesültről is tudnak. Mindez azonban –írják a tudósítók – nem csillapítja az egyiptomiak politikai indulatait. Az utcai megmozdulásokra kivonuló tízezrek élet vagy halál kérdésének tartják azt ügyet – nemcsak az iszlamista, hanem a világi, liberális oldalon is. A vasárnap esti megmozdulásra a Tamarod (Lázadás) csoport (ők gyűjtöttek össze állítólag 22 millió aláírást a Murszi távozását követelő ívekre) arra szólította fel az embereket, hogy „fejezzék be a forradalmat”.

Ám Egyiptomban egyelőre permanens forradalom dúl, mert az MT a törvényesség és a demokrácia nevében tüntet, a liberális oldal pedig a „nép legitimációját” hirdeti. Furcsa módon Nagy-Britanniából kaptak segédérvet ehhez. Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök azt mondta az Observernek, hogy az egyiptomi hadseregnek nem volt más választása, mint amit tett, s ekkora tömegmozgalom hatására egy brit kormány is lemondana. A hadsereget a Sínai-félszigeten támadják az ott otthonos iszlamista fegyveresek. Az egyiptomi hadsereg – izraeli lapok szerint – negyven alagutat számolt fel, amelyeken át az iszlamisták a Gázai övezetben lévő eszmetársakkal tartották a kapcsolatot. Egyiptomban gyakran utalnak arra, hogy az összecsapásokban az MT külföldi tagszervezetei (mint például a Hamasz) is részt vesznek.

A katonai hatalomátvétel forgatókönyvének megvalósítását nem csak az MT hívei akadályozzák. Szombaton bejelentették, hogy Mohamed el-Baradei lesz az új kormányfő, később azonban kiderült, Adli Manszur ideiglenes elnök csak jelölte őt a posztra, de nem nevezte ki. Ezt ugyanis az MT-nél konzervatívabb szalafista mozgalom pártja, az an-Nur megakadályozta. Ez a párt – bár kezdetben Murszi szövetségese volt – csatlakozott a puccs támogatóihoz, és eredetileg nem ellenezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatójának a kinevezését. Később viszont azzal vonták vissza a támogatást, hogy a 73 éves diplomata – aki megígérte, nem jelölteti magát elnöknek – politikai személyiség, ők viszont gazdasági szakértőt akarnak, ráadásul el-Baradei túlságosan szekuláris.

Az al Ahram állami tulajdonú lap online kiadása szerint most Hisam Ramez, az egyiptomi központi bank elnöke az első számú esélyes a miniszterelnöki tisztségre. Ő tegnap az Egyesült Arab Emírségekbe repült – feltehetően azért, mert vészesen megcsappantak a nyolcvanmilliós ország valutatartalékai. Az amerikai külügyminiszter, John Kerry még el-Baradeit hívta fel telefonon, és nála sürgette a helyzet stabilizálását. A State Department szóvivője azonban közölte, hogy ez nem jelent politikai elismerést. A washingtoni katonai vezetés eközben háromszor is tárgyalt az egyiptomi tábornokokkal.

Chuck Hagel védelmi miniszter Abdul-Fattah al-Sziszi tábornoknak azt mondta, hogy az USA a polgári kormányzásra való mielőbbi visszatérést szorgalmazza. Az évi 1,3 milliárd dolláros katonai segély felfüggesztéséről azonban nincs szó. Mohamed el-Beltagi, az MT egyik vezetője a Reutersnak nyilatkozva éppen erre hivatkozva vélekedett úgy, hogy a „Nyugat elleni gyűlölet növekedni fog”. A Muzulmán Testvériség legitim kormányzását a térségben Törökország védi a leghevesebben: Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását szorgalmazza az ügyben. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig – mint a kazahsztáni Asztanában a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta – attól tart, hogy Egyiptom a szíriaihoz hasonló polgárháborúba süllyedhet.

Mohamed el-Baradei még kormányfőjelöltként Adli Manszur ideiglenes államfővel tárgyal a kairói elnöki palotában
Mohamed el-Baradei még kormányfőjelöltként Adli Manszur ideiglenes államfővel tárgyal a kairói elnöki palotában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.