Orbán-kormány: Önvédelmi reflexek

Az egész magyar naprendszer távolodik az európai galaxistól. A magyar kormány viszont továbbra is úgy tesz, mintha egyetlen ügyben állna konfliktusban az Európai Unióval – mondta lapunknak a Tavares-jelentés kapcsán Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter, EU-biztos és uniós nagykövet.

Az Orbán-kormány nem értékeli kellő súllyal a helyzetet, pedig már korántsem azzal áll szemben, hogy az EU egyes dolgokban talál kifogásolnivalót. – Orbánék védekezése megrekedt azon a szinten, amikor még a konkrét kötelezettségszegési ügyekben taktikáztak az unióval: ellenálltak, aztán kicsit engedtek. Egyes ügyekben ez még eljátszható, de a magyar kormánynak fel kellett volna figyelnie a Tavares-jelentés súlyos megállapítására: rendszerszintű jelenségről van szó – hangsúlyozta a diplomata.

Balázs Péter
FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS

Már nem egyedi problémák merülnek fel Magyarországgal kapcsolatban, a külső szemlélők előtt is megvilágosodott, hogy itt összefüggő koncepció működik. – Ez a koncepció távolodik a jogállamiság normáitól. A magyar naprendszerben a bolygók bizonyos törvények szerint keringenek – fogalmazott Balázs Péter. Hozzátette: rendszerszintűvé vált a Fidesz-kormány ellenállása is, és az európai rendszer önvédelmi reflexei emiatt ébredtek fel.

Az Európai Parlament ráadásul olyan fórum, amelyre az egész világ figyel. – Az, hogy a parlament plenáris üléséig eljutott egy összefoglaló elemzés a magyar jogállamiság egyre gyakoribb és többoldalú sérüléséről, önmagában megbélyegzi Magyarországot – figyelmeztetett a volt külügyminiszter. Ezt konkrétumok nélkül senki sem tudná elérni, bármilyen kampányt folytasson is: néhány sértett bank vagy multinacionális vállalat nem képes idáig elvinni a dolgot.

– Az Európai Parlamentben sok lépcsőn keresztül jut el a plenáris ülésig egy-egy ügy. Egy nagyvállalat legfeljebb azt tudná kiharcolni, hogy egy EP-képviselő felvállaljon egy témát, és nyilatkozgatni kezdjen – magyarázta az uniós ügyekkel évtizedek óta foglalkozó szakember.

Ám ez már nem menne át az illetékes bizottságon, ahol minden párt jelen van, és sokféle szempont felmerül; és biztosan nem érne el a plenáris ülésig. Alábecsüli Orbán Viktor az EU jogi felkészültségét is. – Ha van, amiben az uniós intézmények erősek, az a jogi megalapozottság. Az intézmények sok évtizedes gyakorlat alapján, részben egymással rivalizálva, részben hatásköri vitákat folytatva a tagállamokkal, figyelmesen foglalkoznak a jogi kérdésekkel – közölte Balázs Péter.

Pontos jogosítványok alapján jár el az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Bíróság vagy az Európai Számvevőszék, és egymás hatásköri területére sosem nyúlnak át. 2014 nemcsak Magyarországon, hanem Európában is választási év. Márpedig az EP-választások minden tagállamban felszínre hozzák az unió összes problémáját, és az egyik lényeges gond éppen az: be tudja-e tartatni az unió a saját normáit? A német választási kampányban már fel is bukkant ez a téma, és jövőre európai szinten is terítékre kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.