Szétesőben a portugál kormány

Két legfontosabb miniszterét veszítette el a portugál miniszterelnök, amivel a jobboldali koalíciós kormány helyzete igencsak ingataggá vált. Szerda este ugyan „mentőövként” a kisebb koalíciós partner, a Centro Democratico Social (CDS-PP) végrehajtó bizottsága többórás megbeszélés után döntött úgy, hogy kész tárgyalni a kormány fenntartásáról vagy a további együttműködés más lehetséges formáiról.

Továbbra is kérdéses azonban, ki tudja-e heverni a kormánykoalíció az eddig szerzett sebeket, és hogy egy „felújított együttműködés” mennyire nyugtatja meg a lemondások miatt pánikba esett piacokat.

– Szegény házban nehéz házvezetőnek lenni – fogalmazott lakonikusan egy középkorú férfi a két éve hatalmon lévő kormány váratlan erózióját kommentálva. A megszorító politika szimbólumává vált pénzügyminiszter, Vitor Gaspar hétfői lemondását először hitetlenkedve fogadták a portugálok, majd a meglepetésből magukhoz térve sokan lelkesedésüket fejezték ki. Az egyik kereskedelmi rádió humoristái még egy gunyoros dalt is komponáltak, ünnepelve Gaspar lemondását, egy rögtönzött tüntetés pedig immár az egész kormány távozását követelte.

Gaspar, aki az ország főtárgyalója volt a 78 milliárd eurós euróövezeti mentőcsomag kialakításakor, azzal indokolta lemondását, hogy nem kapott elég politikai támogatást a költségvetési kiigazítási politika folytatásához. De megelégelhette azt is, hogy ő vált a legnépszerűtlenebb kormánytaggá, a tiltakozások céltáblájává. Mint az újságok beszámoltak róla, egy alkalommal elkísérte feleségét a szupermarketbe, ahol a vásárlók felismerték és leköpdösték.

Az igazán nagy meglepetést azonban, egy nappal rá, a kormány második embere, Paulo Portas külügy- és államminiszter lemondása okozta. A kisebbik kormánypárt, a CDS-PP vezetője – aki eddig is többször fejtette ki nyilvánosan ellenvéleményét a Gaspar fémjelezte politikával szemben, és akinek nem egy súlyos megszorító intézkedést sikerült megvétóznia – azt várta, hogy Gaspar távozása fordulatot hozhat. Miután a kormányfő a lemondott pénzügyminiszter irányvonala iránt elkötelezett államtitkárt nevezte ki utódnak, Portas becsapta az ajtót.

Pedro Passos Coelho kormányfő, a Portugál Szociáldemokrata Párt (PSD) feje viszont kijelentette, nem fogadja el külügyminisztere lemondását, és ő maga sem hajlandó székéből felállni. A közvélemény viszont a miniszterelnököt hibáztatja, mert nem tudta biztosítani a kormányon belüli kohéziót, nem volt képes megelőzni a belső robbanást. (A 230 fős parlamentben a Portugál Szociáldemokrata Pártnak108, aCDS-PP-nek 24 képviselői helye van.)

A politikai válság – amelyre a tőzsdék azonnal negatívan reagáltak, és jelentősen emelkedtek az állampapírhozamok is – már aggodalmat vált ki azokból is, akik eddig a kormány távozását követelték. Attól tartanak, hogy minden eddigi erőfeszítés hiábavaló volt, az ország nem tud kikerülni az adócsapdából, és nem kizárt, hogy újabb „mentőövre” lesz szükség. „Az ország mindenképpen óriási árat fog fi zetni vezetőinek felelőtlensége miatt, akik a válság közepette politikai öngyilkosságot követtek el”, fogalmaz a Público vezércikke.

Szerda este aztán a CDS-PP vezetőségének ülésén maga Portas visszakozott: keddi döntését ugyan továbbra is fenntartja, ám bejelentette, hogy pártvezetőként ő fog személyesen tárgyalni a kormányfővel.

 

Barroso nyugtalan

Az Európai Bizottság portugál elnöke, José Manuel Barroso szerdai közleményében jelezte: a piacok reakciója jól mutatja azt a nyilvánvaló kockázatot, hogy a mostani lisszaboni politikai nehézségek alááshatják a Portugália által az utóbbi időben felépített pénzügyi hitelességet. „Ez az érzékeny helyzet nagyfokú felelősségtudatot követel valamennyi politikai erőtől és vezetőtől” – tette hozzá a bizottság elnöke. (Euronews)

 

Egy nő halad el a „Le a kormánnyal!” graffiti előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.