Morales bécsi kényszervizitje

Emberrablásról, diszkriminációról, agresszióról, sőt az államfő életének veszélyeztetéséről beszéltek dühös nyilatkozataikban Bolívia állami tisztségviselői, miután a dél-amerikai ország elnökének különgépe tegnapra virradóra előre nem tervezett leszállásra kényszerült Bécsben.

Evo Morales Moszkvából, a gázexportáló országok csúcstalálkozójáról tartott hazafelé, ám Franciaország és Portugália is megvonta a járattól a légtérhasználati engedélyt. A bécsi Die Presse értesülése szerint az Egyesült Államok bécsi nagykövete hívta fel telefonon kedden késő este az osztrák külügyminisztériumot, azt állítva, hogy a bolíviai elnök gépén tartózkodik Edward Snowden körözött CIA-alkalmazott, akit titkos adatgyűjtési információk kiszivárogtatásáért akarnak Washingtonban felelősségre vonni. Az MTI jelentése szerint a külügyminisztérium az APA hírügynökségnek megerősítették a hívás tényét, de állításuk szerint nem gyakoroltak rájuk nyomást az ügyben.

A második hete a moszkvai Seremetyevo repülőtéren veszteglő exügynök – húsz másik országgal együtt – a hírek szerint Bolíviától is kért menedékjogot, Morales azonban azt mondta, hogy egyelőre nem kaptak ilyen iratot. A Russia Today angol nyelvű orosz állami tévécsatornának adott interjújában viszont jelezte, hogy országa kész lenne tárgyalni a szökevény befogadásáról. Talán ez terelte rá a gyanút – mint kiderült – alaptalanul. A bécsi reptéri hatóságok közlése szerint – Morales külön engedélyével – átkutatták az elnöki gépet, de Snowdent nem találták. Ezután szerda dél körül folytathatta útját Morales, az útvonalán fekvő országok sorra megadták neki az átrepülési engedélyt.

Bolívia külügyminisztere, David Choquehuanca hivatalos magyarázatot követel az érintett országoktól. A védelmi miniszter, Ruben Saavedra az Egyesült Államok kezét látja az incidensben, az ENSZ-nagykövet pedig a nemzetközi jog megsértéséről beszélt, és a világszervezetben is napirendre tűzetné az esetet. Maga Morales azt mondta, hogy az államfőknek szabad utazási lehetőséget kell biztosítani, és nem személy szerint őt sértették meg, hanem az országát és az egész latin-amerikai térséget.

De nemcsak a „légi incidens” okoz újabb diplomáciai bonyodalmakat, hanem az a tegnapi bejelentés is, amely szerint lehallgató készüléket találtak Ecuador londoni nagykövetének irodájában. Mint Ricardo Patino külügyminiszter elmondta, a rejtett mikrofont még június 16-án fedezték fel, akkor, amikor ő találkozott a képviseleten menedékre talált WikiLeaks alapítóval, Julian Assange-zsal. A hírt eddig azért nem hozták nyilvánosságra – tette hozzá –, mert nem akarták, hogy árnyékot vessen londoni tárgyalásaira, és azt is ki akarták deríteni, honnan származik a berendezés.

Az, hogy a poloska része-e a Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtési akcióknak, lapzártánkig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a kiszivárogtató menedékkérelmére Németország és Hollandia is nemet mondott. A legtöbb ország azt mondja, csak akkor foglalkoznak ilyen üggyel, ha a kérelmező már a területükön tartózkodik. 

Az elnöki gép Bécsben
Az elnöki gép Bécsben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.