A tábornok, aki megbuktatta Morszit

Sokan a Muzulmán Testvériség „előretolt helyőrségét” látták benne, amikor tavaly augusztusban Mohamed Murszi államfő védelmi miniszternek és a hadsereg vezetőjének kinevezte Abdel Fatah al-Sziszit. Jó tíz hónappal később viszont a vezérezredes távolította el hivatalából – gyakorlatilag katonai puccsal – az iszlamista köztársasági elnököt.

Az 58 éves tábornok azon új generációs főtisztek közé tartozik, akik egyetlen háborúban sem vettek részt, nem rendelkeznek semmilyen harci tapasztalattal – mutatott rá a Le Monde. A 2011 februárjában megbukott Hoszni Mubarak államfő – mielőtt az 1981 októberében meggyilkolt Anvar Szadat államfő helyére lépett volna – a légierőnél futott be karriert. A néhai Szadat is hadnagyként kezdte pályafutását, majd csatlakozott a Szabad Tisztek Társaságához, amelynek alapításában a későbbi államfő, Gamal Abden-Nasszer kulcsszerepet játszott.

A Kairóban született al-Sziszi a szárazföldi erőknél, gépesített lövészegységeknél szolgált, még Mubarak nevezte ki az – alexandriai székhelyű – északi katonai zóna parancsnokának. A „Fáraónak” is nevezett elnök lemondása után a mélyen vallásos, de nem iszlamista tábornok még feljebb lépett, a katonai hírszerzés főnöke, s egyben a kőkeményen politizáló vezérkar, a Fegyveres Erők Legfelső Katonai Tanácsának (angol rövidítéssel SCAF) is tagja lett – emlékeztetett a dpa.

A nyilvánosság előtt keveset szerepelt. Pedig állítólag rendkívül karizmatikus személyiség, aki olyan érzelemdús beszédeket tart, hogy azzal megnevetteti vagy megríkatja hallgatóságát – írta róla a BBC.

Mostani népszerűsége a külvilágot azért lepi meg, mert első fellépése közel sem pozitív színben tüntette fel a négycsillagos generálist. Miután 2012 márciusában a hadsereg erőszakkal kiürítette a kairói tüntetések fő helyszínét, a Tahrir teret, az akció során tizenhét nőt tartóztattak le, az őrizeteseket aztán megverték, kínozták, megalázó módon megmotozták, prostitúciós váddal fenyegették meg, és szüzességi tesztnek vetették alá.

Pár hét elteltével, az egyre dagadó nemzetközi botrány hatására az egyiptomi katonai hírszerzés főnöke volt az, aki megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlan, az emberi méltóságot és jogokat súlyosan sértő eljárást. – A szüzességi teszteket azért végeztük el, hogy a lányokat megvédjük a nemi erőszaktól, illetve a katonákat attól, hogy később őket vádolják meg nemi erőszak elkövetésével – idézte az al-Ahram a Washingtonban is tanult, kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező tábornokot. A nyilatkozattól a SCAF elhatárolódott, az elhangzottakat azonban nehezen lehetett lemosni. Tavaly júniusban al-Sziszi tábornok Kairóban nemzetközi emberjogi szervezetek előtt közölte, beszüntetik a szüzességi teszteket.

– Akit a hadsereg részéről bármilyen jogsérelem ért, az panaszt tehet a katonai ügyészségen – mondta, hozzátéve: a fegyveres erők egyik fő feladata, hogy biztosítsa a 80 millió lakosú észak-afrikai országban a társadalmi igazságosságot. Al-Sziszi megítélésében fordulatot az hozott, hogy már az év elején ultimátumot intézett az egymással marakodó politikai táborokhoz. Sok egyiptomi a „megbízható erőt” látja a védelmi miniszterben, aki gondoskodik arról, hogy a hadsereg az állam stabil oszlopa maradjon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.