Gyűlöletszítás emelt fővel

A bírósági eljárástól egyáltalán nem fél. Sőt kifejezetten örül neki, hogy ott emelt fővel mondhatja a világ szemébe, igenis, szükség van olyanokra, akik megmondják a franciáknak az igazságot. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke és egyben európai parlamenti képviselője már előre így kommentálta a döntést, amellyel a strasbourgi testület kedden feloldotta képviselői mentelmi jogát. A 44 éves politikus így bíróság elé állhat majd a büntetőperben, amelyben minden valószínűség szerint fajgyűlöletre szítással fogják megvádolni – írta a francia média.

Két hete az Európai Parlament (EP) jogi ügyek bizottsága is nagy többséggel megszavazta mentelmi joga felfüggesztését. Le Pen ellen francia antirasszista szervezetek tettek büntetőfeljelentést egy még 2010. decemberi megnyilvánulása miatt. Ebben – emlékeztet a Le  Figaro – a Nemzeti Frontot alapító és hosszú évtizedeken át irányító Jean-Marie Le Pen lánya párhuzamot vont a Franciaországban élő muzulmánok nyílt utcán végzett imádságai és a második világháborús náci megszállás között. –Ha a második világháborúról beszélünk, s amennyiben megszállásról van szó, persze beszélhetünk róla, de szerintem „az” is megszállás – mondta Le Pen Lyonban, legfőbb pártbeli riválisa, Bruno Gollnisch fellegvárában. A szövegkörnyezetből egyértelműen kiderült, hogy az „az” szócskán az egyes muzulmánok által utcán végzett imaszertartásokat értette a folyamatosan Franciaország „muzulmán megszállásával” fenyegető szélsőjobbos politikusnő.

A mentelmi jog feloldásáról született döntést Le Pen az Európai Parlament szégyenének minősítette. – Engem persze nem védenek meg, mert én politikai ellenfél vagyok. Ráadásul nagyon veszélyes politikai ellenfél, elég csak a közvélemény-kutatásokban és az önkormányzati választásokon elért eredményeimet figyelembe venni. A bíróság előtt is kimondom majd az igazságot. Azt, hogy a francia állam világi jellegét nap mint nap súlyosan megerőszakolják ebben az országban – idézett a Les Echos párizsi gazdasági-pénzügyi napilap Le Pen egyik tévéinterjújából.

Az önmagát „véleménybűncselekményért disszidensnek” nyilvánító politikusnő meggyőződése, hogy a bíróság neki fog igazat adni. Nem csak a nyílt utcán történő muzulmán imádságok kapcsán. Majd arról értekezett, hogy ő tulajdonképpen a francia konzervatívok és szocialisták újbóli összeesküvésének lett az áldozata.

Mint a Les Echos internetes kiadása emlékeztet rá, a mentelmi jog felfüggesztése Le Penéknél szinte már „családi hagyomány”. Az Európai Parlamentben közel két évtizedet lehúzott expártelnök ellen azért engedélyezték eljárás indítását, mert 1990-ben „zsidó internacionálét” emlegetett, nyolc évvel később pedig a nácik által létesített és üzemeltetett gázkamrákat a „második világháború története részletének” nevezte.

A Nemzeti Front elnöki posztjára ácsingózó, az EP-ben 1989 óta helyet foglaló Gollnisch mentelmi jogát kétszer függesztették fel. 2005-ben azért, mert megkérdőjelezte, hogy valóban léteztek a náci koncentrációs táborokban gázkamrák, és hogy azokban mennyi embert gyilkoltak meg. Két évvel ezelőtt pedig azért, mert fajgyűlöletre szított egy iszlámellenes nyilatkozattal.

Az EP még az ezredfordulón „adta ki” Édith Cressont is. A néhai francia szocialista államfő, Francois Mitterrand egy kori miniszterelnöke ellen csalás, sikkasztás és nepotizmus miatt indult büntetőeljárás. Cresson az Európai Bizottság tagjaként (1995–1999) nem akadályozta meg, hogy a Leonardo programból komoly pénzeket nyúljanak le, illetve az előírásokat megkerülve alkalmazta ismerősét. (D. A.)

Marine Le Pen
Marine Le Pen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.