Színezőt nézegettek a kormányfők

Ilyen még sosem történt EU-csúcstalálkozón: színezőfüzetről csevegtek az európai kormányfők. A „Mr. and Mrs. MEP” című remekbe szabott kiadványt (a MEP angolul EP-képviselőt jelent) David Cameron brit miniszterelnök osztogatta a kollégáinak, akik kellőképpen meg is döbbentek a dolgon.

Azt most hagyjuk, hogy gyermekeknek készített könyvecskét egy uniós csúcsra elvinni eleve nevetséges – de igaz, ami igaz, az Európai Parlament publikációja is kínosan vicces. A múlt heti EU-tanácskozáson Angela Merkelt állítólag annyira magával ragadta az angol–francia–német–holland nyelvű színező, hogy vacsora közben idézgetett belőle a többieknek. A kancellár újságíróknak bevallotta: eleinte azt gondolta, hogy a parlamentet kigúnyoló paródiáról van szó.

Pedig nem. Az EU ostorozását tökélyre fejlesztő Nagy-Britannia kormányfője éppen azért vitte magával a füzetet Brüsszelbe, hogy újabb bizonyítékot szolgáltasson Európa hanyatlására. Még a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón is szóba hozta a dolgot, elmesélve, mennyire elrémisztette vezetőtársait Mr. And Mrs./M. et Mme./Herr und Frau MEP. – Először azt hitték, hogy a Telegraph átverése az egész. Meg kellett győznöm őket, hogy valódi, botrányos pénzpazarlással állunk szemben – háborgott Cameron. (A színezőkönyvről a Daily Telegraph brit napilap adott hírt.) S ha már belelendült, hozzáfűzte: – Az ilyesmiket kell az EU-nak megszüntetnie, hogy az emberek tényleg elhiggyék: gondosan költi a pénzt.

Ám a kis füzetnek nem a költsége, sokkal inkább a tartalma zavarba ejtő. Bár az Európai Parlament szóvivője nem árulta el, mennyibe került a színező kinyomtatása tizenötezer példányban (a nem túl igényes kivitel miatt aligha sokba), annyit mondott, hogy a minden májusban megrendezett nyílt napon ajándékoznak belőle az EP-be látogató gyermekeknek. Ők mindjárt ízelítőt kapnak az uniós törvényhozás – nem mindennapi – hétköznapjaiból.

Elmés feladatot adnak a kicsiknek az első rajzon. Meg kell találniuk a strasbourgi repülőtérre érkező EP-képviselő urat és asszonyt, akiket –mint ez a szövegből kiderül – „sofőr vár a limuzinnál”. Bravó, örvendezik a Telegraph, az adófizetők pénzéből fizetett limuzin igazán jó ötlet a vásárlást és éttermi ebédet is magában foglaló nap elején (ezek a programpontok is szerepelnek a színezőben). Nemcsak limuzinok, hanem kamionok is segítik az uniós képviselők munkáját. Egy másik rajz az Európai Parlament Strasbourg és Brüsszel közötti – tegyük hozzá: teljesen abszurd – ingázását mutatja be. Ki lehet színezni a munkást, aki dokumentumokkal teli dobozt cipel egy teherautó felé. De mások is megkönnyítik az elfoglalt politikusok életét. Ha Monsieur vagy Madame MEP levelet akar küldeni, az asszisztense ad neki borítékot. A borítékot ezután rábízza a futárra, aki továbbadja a postásnak. Egyszóval, egy levél feladásához négy emberre van szükség.

További kulisszatitkokat is felfed az Európai Parlament által kiadott füzet. Amikor Herr MEP fontos ülésre megy, díszes egyenruhába öltözött teremszolga kíséri a helyére. Még a végén eltévedne... S a dolgos nap lezárásaként, íme egy kis lazítás: „Délután hat óra. Mrs MEP befejezte a munkát, és ajándékokat vásárol a családjának. Hány eurót kell adnia a pénztárosnak?” – szól a szöveges feladat; a rajzon látható, melyik három szuvenírt választotta a képviselőnő.

Jót nevetgéltek-dühöngtek az uniós kormányfők a színezőkönyvön, csakhogy a lényegről ezúttal sem beszéltek. Például a Strasbourg–Brüsszel „utazócirkusz” megszüntetéséről vagy az EP-képviselők bőkezű juttatásainak (lásd a keretben) megreformálásáról. Tudták persze, hogy egyik sem lenne gyerekjáték.

Ennyit kapnak a valóságban

- Havi 7957 euró bruttó fizetés

- Havi 4299 euró általános ellátmány (posta, telefon, irodaköltségek)

- Az útiköltség térítése (akár business class repülőjeggyel vagy első osztályú vonatjeggyel)

- 304 euró napidíj minden egyes napra, amikor részt vesznek az EP valamilyen hivatalos ülésén (bizottságok, politikai csoportok, plenáris ülés stb.)

- EU-n kívül utazásnál 152 euró napidíj + a szállásköltség térítése

- Havi 21 209 euró alkalmazottakra (asszisztensek, szakértők)

Forrás: Európai Parlament

Licia Ronzulli olasz képviselőnő a lányát is elvitte a plenáris ülésre. Mozgalmas az életük
Licia Ronzulli olasz képviselőnő a lányát is elvitte a plenáris ülésre. Mozgalmas az életük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.