Murszit menesztenék a kairóiak

Egész Egyiptomban tüntetnek, és az országot káosz fenyegeti. A tüntetők megtámadták és felgyújtották az államhatalmat birtokló Muzulmán Testvérek székházát. Az utca most a jelentések szerint a Murszi elnök távozását követelő tömegeké, de a vallásos vidéki népesség, amely hatalomba emelte az államfőt, többségben van. Tegnap fordulat állt be, mert a hadsereg ultimátumot tett közzé, amelyben 48 órát adott az elnöknek és ellenfeleinek a megállapodásra. Ellenkező esetben a hadsereg az ország érdekében közbeavatkozik. A hadsereg ultimátumát a Murszi-ellenes tüntetők üdvrivalgással fogadták. Az elnök hatalmi bázisa már korábban meggyengült: öt minisztere lemondott, ahogy távozott személyes katonai tanácsadója is. Az idegenforgalmi miniszter már korábban is le akart mondani, amikor Murszi kinevezett Luxor kormányzójává egy iszlamista politikust, akinek pártja részese volt 67 külföldi turista lemészárlásában 1997-ben ebben a városban. A jelentések a feszültség növekedéséről szólnak. Az afrikai körúton lévő Barack Obama nyugalomra, kiegyezésre szólította fel az egyiptomiakat. A tegnapi kairói helyzetről az ott tartózkodó külső munkatársaink számolnak be.

Bár június 30-a reggelén még teljes volt a bizonytalanság: nem lehetett tudni, ki kivel van, és hol veszélyes lenni az egyes egyiptomiak által már „második forradalomnak” nevezett megmozdulások helyszínei közül. Estére már nagyjából tisztázódott a helyzet. Az elnök távozását követelő szegényebb emberek tömege továbbra is a közepesen veszélyesnek tartott Tahrir téren tüntetett. Az ugyanazért a célért tüntető közép- és felső osztály az elnöki palota elbarikádozott épülete elé vonult a Heliopolis nevű negyedben. Ez a tértől kocsival 15 percre van. A parkolás nem volt nehéz, és a palota előtt még este is biztonságosan lehetett közlekedni, nők, családok látható jókedvvel igyekeztek a helyszínre. Munka utáni séta jelleget öltött a hangulat, persze sörösdobozok nélkül.

Iriny, harmincnégy éves belsőépítész feszes pólóban tempózott a sugárúton, amikor csatlakoztunk hozzá. Elmondta, elege van az elnökből. Nem tett eleget az ország gazdasági fellendüléséért, és nem képviseli hitelesen a különböző társadalmi osztályok érdekeit. „Mennie kell, nincs más választás” – mondja. Szerinte a Muzulmán Testvérek 2011-ben önző módon kihasználták, hogy a frissen alakult ellenzéki pártoknak nem volt tapasztalatuk a választási kampányban, a falusi iskolázatlan emberek viszont mindent elhittek nekik. „Még azt is elfogadták, hogy helyettük töltsék ki szavazócédulát. Elhamarkodott választás volt, egyszerűen újra kell kezdeni, és megadni az esélyt minden pártnak” – mondja kifogástalan angolsággal.

Mellette Nashed, 45 éves mérnök bólogat és az európai kétkedésre válaszul elmagyarázza, hogy azért nem lehet megvárni a következő választási időpontot ezzel az elnökkel, mert ő már eljátszotta a hitelét. Nem hisz benne, hogy az elnök maradása esetén a választásokat időben és megfelelő feltételekkel írnák ki. „Mi harminc évet tűrtünk, most már se türelmünk, se időnk sincs egy olyan számára, aki egy év alatt nem bizonyított.”

Az ünnepi hangulattól távol, a Moquattam városnegyedben viszont vandálok felgyújtották a Muzulmán Testvérek székhelyét. Az incidensben öt halottról számoltak be, mire a rendőrség és a katonaság beavatkozott. Az elkövetőket állítólag elfogták a közeli rendőrőrsön, de a helyszínen hétfő délelőtt még mindig sötét tekintetű, mérges férficsoportot és pár kelletlenül lézengő rendőrt lehetett látni. A rendőrök fel-le mászkáltak a kifosztott épületben, de láthatóan nem voltak érdekeltek a további rendteremtésben vagy a bámészkodók felvilágosításában, még akkor sem, amikor a bejáratnál összegyűlt férfiak csoportja fenyegetően megindult felénk.

Az utcában lakó középkorú hölgy, Hend Baghet, aki láthatóan sokkot kapott az éjszakai események látványától, elmondja, hogy ő már vasárnap este 10 órakor értesítette a kerületi rendőröket, akik csak hajnalban érkeztek meg. „Szörnyű harc volt egész éjszaka, a bent lévők megpróbálták védeni magukat, de a vandálok Molotov-koktéllal támadtak” – dadogja a hölgy, mielőtt keserves zokogásban tör ki.

Az erőszakot a „második forradalmat” szervező civil ellenzék egyöntetűen elítéli. De a Mubarak-rezsimhez köthető érdekcsoportok által provokált erőszak és vandalizmus egyre közelebb hozza Murszi elnök távozását, melyre a forgatókönyvek már alakulnak. A civilek szerint egy időközi kormány létrehozása lenne a megoldás, amelybe minden politikai erő delegálna tagot. Ez a következő választásokig tisztába tenné az alkotmányt. Mások a Legfelsőbb Alkotmányozó Tanács elnökében, Maher El-Beheiryben bíznának. De a legvalószínűbb forgatókönyvnek még mindig a katonaság ideiglenes hatalomátvétele látszik, és ezt meg is erősíti Abdel Fattah al-Sziszi tábornok hétfő délutáni bejelentése is, melyben 48 órás ultimátumot adott a politikai pártoknak az egyezségre, különben a katonaság kezébe veszi a hatalmat.

A Tahrir tér tegnap is zsúfolt volt
A Tahrir tér tegnap is zsúfolt volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.