Európának kellene befogadnia Snowdent

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi tárgyalásokat is megnehezítheti, akár veszélybe is sodorhatja a hét végén napvilágra került kémkedési botrány – véli néhány európai politikus, köztük a francia elnök, Francois Hollande is.

A Der Spiegel hétvégi kiszivárogtatása dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy az amerikai hatóságok lehallgatták az Európai Unió New York-i ENSZ-képviseletét, illetve washingtoni követségét. A Guardian vasárnapi sztorija szerint pedig az amerikaiak összesen 38 ország követségét vagy ENSZ-képviseletét hallgatták le. Köztük van a washingtoni olasz nagykövetség és a francia ENSZ-képviselet is. A „célpontok” listáján olyan, szövetségesnek számító országok is szerepelnek, mint India, Japán, Törökország vagy Dél-Korea. A lap által állítólag szintén Edward Snowdentől megszerzett egyik dokumentum szerint az amerikai hatóságok a New York-i ENSZ-székházban dolgozó amerikai diplomaták titkosított faxgépére is lehallgatóberendezést szereltek. Az iratokból az is kiderül, hogy „klasszikus poloskák” mellett az amerikai hatóságok a megcélzott diplomáciai képviseletek internetforgalmát is figyelték, illetve speciális antennákat is használtak kommunikációjuk rögzítéséhez.

Az amerikai  NSA egykori lehallgatóközpontja a nyugat-berlini Teufelsbergen. Az antennákat leszerelték, de a módszerek megmaradtak?
Az amerikai NSA egykori lehallgatóközpontja a nyugat-berlini Teufelsbergen. Az antennákat leszerelték, de a módszerek megmaradtak?

Brüsszelben és az európai fővárosokban hétfőre sem csitult a felháborodás – különösen Berlinben, hiszen a Der Spiegel szerint épp Németország volt az amerikai lehallgatások és digitális kémkedés egyik legfontosabb célpontja. Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint ha igaz, amit a sajtó állít, akkor Washington cselekedetei „teljesen elfogadhatatlanok.” Angela Merkel német kancellár szóvivője szerint pedig „a barátok bepoloskázása nem elfogadható”. Steffen Seibert úgy folytatta: „ez olyan, mintha még a hidegháborúban lennénk”. Nem ő volt az egyetlen, akinek utóbbi jutott eszébe a helyzetről: a német igazságügy-miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is ezt említette a BBC tudósítása szerint.

Hollande mellett az unió alapjogi biztosa, Viviane Reding szerint is veszélyeztetheti a szabad kereskedelmi tárgyalásokat a botrány. Az EUObserver szerint az Európai Bizottság alelnöke Luxembourgban úgy nyilatkozott: „Nem tárgyalhatunk egy óriási transzatlanti piacról, amíg a legkisebb gyanúja is felmerül annak, hogy a másik fél kémkedik a tárgyalások lefolytatói ellen.”

A tárgyalások kezdetének időpontját egyébként július 8-ra tűzték ki. A BBC diplomáciai tudósítója elemzésében azt írja: a szabad kereskedelmi tárgyalás nem fog meghiúsulni, ám az biztos, hogy a légkörre hatással lesz a botrány, és nehezebb lesz megállapodásra jutni. Jonathan Marcus azt is megemlíti: kevesen lepődhettek meg igazán azon, hogy az amerikaiak kémkedtek az uniós hivatalokban. Ám az információszerzés kiterjedtsége és mélysége, annak nyilvánosságra kerülése és a számtalan megismert részlet okot ad a felháborodásra.

Az Egyesült Államok közölte: a megfelelő diplomáciai csatornákon reagál majd a vádakra, nem nyilvánosan. Egyelőre John Kerry amerikai külügyminiszter válaszolt egy kérdésre egy sajtótájékoztatón, amelyen elmondta: közel-keleti tárgyalásai miatt nem volt ideje megismerkedni a kérdéssel, ám szerinte „nem szokatlan”, ha egy ország a nemzetbiztonság érdekében kémtevékenységet folytat.

Az egyik legsajátosabb felvetéssel a német Zöldek elnöke állt elő. Jürgen Trittin szerint Európának menedékjogot kellene nyújtania Edward Snowdennek. „Európának tett szolgálatot azzal, hogy leleplezte, milyen hatalmas támadás történt az európai polgárok és cégek ellen.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.