Enni és telefonálni is olcsóbb lesz Horvátországból

A mindennapokban is hatása lesz a horvát EU-csatlakozásnak. Ezt – mivel itt a nyári szünidő – a Horvátországba utazó turisták mindjárt személyesen is megtapasztalhatják. Útikönyv helyett most uniós kiskalauzzal segítjük az útnak indulókat. És persze az itthon maradók is végiggondolhatják, mi mindent megváltoztat az EU-tagság.

MAGYAR–HORVÁT HATÁR

EU-tagállamba lép be, aki mostantól Horvátországba utazik. Mivel a magyar állampolgárokat – az útlevél mellett – már eddig is beengedték személyi igazolvánnyal, e téren nem lesz változás. Újdonság viszont, hogy az uniós csatlakozással megszűnik a magyar–horvát határon a vámellenőrzés. Így azt sem kérdezhetik többé az autósoktól, visznek-e magukkal élelmiszereket. (Horvátország belsejében úgynevezett mélységi vámvizsgálatot persze bárhol tarthatnak, ám ez inkább az áruforgalmat érinti.)

Jön még változás: majdnem minden határátkelőhelyen „egymegállós” rendszert alakítanak ki, vagyis csak a határ egyik oldalán kell megállni, ott lesz a magyar és a horvát ellenőrzés. Mivel Horvátország egyelőre nem tagja a schengeni övezetnek, az úti okmányokat továbbra is fel kell mutatni.

ROAMINGDÍJAK

Jó hír a mobiltelefonnal utazóknak: Horvátországban is életbe lépnek az uniós roamingtarifák – ráadásul éppen július elsejétől újabb csökkentést vezetnek be. Az Európai Bizottság számításai szerint az EU-tag Horvátországban az adatletöltés közel 15-ször, a más uniós tagállamokba irányuló mobilhívások és SMS-ek pedig 10-szer kevesebbe kerülnek majd.

Az EU-rendelet egyébként csak a felső határt szabja meg, a szolgáltatók alacsonyabb barangolási díjakat is kínálhatnak. Eddig a piacvezető horvát szolgáltatónál így festettek a roamingárak: a hívás 323 forint/perc, a fogadás 131 forint/perc, az SMS 101 forint/darab.

FIZETŐESZKÖZ

Az euróövezetbe egyelőre nem nyert bebocsátást Horvátország, a hivatalos fizetőeszköz marad tehát a kuna. A horvátok az euró bevezetésére törekszenek, ám erre még jó néhány évet várniuk kell. S ha már a pénznél tartunk: július elsejétől megszűnik az áfa-visszaigénylés lehetősége a Horvátországból Magyarországra behozott termékeknél.

ÉLELMISZERÁRAK

Ez is az örvendetes változások közé tartozik: az EU-tagállamokból Horvátországba bevitt élelmiszerek ára akár 20 százalékkal is csökkenhet, miután megszűnik az élelmiszerekre kivetett vám. Szakértők szerint ez általában is lenyomja majd az élelmiszerárakat. A Lidl máris azzal kampányol Horvátországban: üdvözöljük az alacsony árak uniójában!

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

Érvényes Horvátországban is az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amellyel az EU-tagállamokban ingyenes a sürgősségi ellátás – de csak a helyi társadalombiztosítással szerződött szolgáltatóknál, vagyis nem a magánorvosoknál. S mivel az üdülőhelyek környékén inkább magánrendelőket találni, változatlanul érvényes a jó tanács: célszerű külön utasbiztosítást is kötni.

MUNKAVÁLLALÓK

Mindenféle feltétel vagy átmeneti intézkedés nélkül megnyitja Magyarország munkaerőpiacát a horvát állampolgárok előtt. Annak ellenére, hogy – a horvát EU-tagság első két évében – még minden tagállam szabadon dönthet arról, akarja-e korlátozni a munkavállalók bejutását. A magyar Külügyminisztérium közleménye utal arra, hogy az előzetes szakmai vizsgálatokból kiderült: a horvátok szabad munkavállalásának engedélyezése semmilyen zavart nem okoz a hazai munkaerőpiacon.

HIVATALOS NYELV

Az Európai Unió 23 hivatalos nyelve mellé huszonnegyedikként megérkezett a horvát is. Mostantól erre a nyelvre is lefordítják az EU hivatalos dokumentumait, és horvát tolmácsok is dolgoznak az uniós intézményekben. A fordító- és tolmácsszolgálatokat legalább nem éri felkészületlenül, amikor – ma még nem tudni, hány év múlva – a szerb is hivatalos nyelvvé válik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.