A bajnok sem tudta megverni a hivatalban lévő elnököt

Hiába ő Mongólia legerősebb embere, a hagyományos ulánbátori Naadam ünnepi sportjátékok tizenegyszeres birkózóbajnoka, Badmanjambu Bat-Erdene szerdán mégis alulmaradt a vetélkedésben Cahjagín Elbegdorzzsal szemben.

Ám minthogy ezúttal nem fizikai, hanem politikai megmérettetésről, mégpedig elnökválasztásról volt szó, nem meglepő, hogy a hivatalban lévő államfő, Elbegdorzs kerekedett felül. A Harvardon végzett egykori újságíró – aki 1990-ben aktív szerepet játszott a hét évtizedig tartó szocialista rendszer megdöntésében – két miniszterelnöki ciklust követően 2009-ben a Demokrata Párt színeiben győzött először elnökválasztáson.

Ezúttal inkább az volt a meglepetés, hogy csupán kilenc százalékkal előzte meg vetélytársát. A harmadik helyen egyébként Udval Natsag volt egészségügyi miniszter végzett, akinek indulása azért kelthetett figyelmet, mert a közép-ázsiai, mintegy hárommillió lakosú, ám a Góbi sivatag miatt hatalmas kiterjedésű ország történetében ő az első nő, aki az államfői tisztért rajthoz állt. Natsag tíz százalék alatti eredménye feltehetően annak tudható be, hogy a korrupció vádjával börtönbüntetését töltő korábbi Nambarin Enhbajar elnökhöz és így a szocialista időszak utódpártjához, a Népi Forradalmi Párthoz kötődik.

A választási bizottság közlése szerint a csaknem 1,9 millió mongol szavazópolgár mintegy 64 százaléka járult szerdán az urnákhoz. A választási kampányban – talán nem véletlenül – a fő téma a korrupció volt, a jelöltek egymást túllicitálva ígértek kemény fellépést a visszaélőkkel szemben. Azért lehetett ebből a szempontból Elbegdorzs helyzete a legkedvezőbb, mert az ő elnöksége alatt küldték rács mögé elődjét és más kormányzati hivatalnokokat is. Más kérdés, hogy pártjából, a kormányzó Demokrata Pártból senki sem került bíróság elé. Az ötvenéves államfő magabiztosan állította utolsó kampánybeszédében is, hogy megválasztása esetén folytatja a megkezdett harcot a korrupció ellen, s befejezheti, amit elkezdett négy éve.

A sporteredményei mellett jogi végzettséget is szerzett Bat-Erdene – aki immár harmadik periódusban is képviselő a jelenleg ellenzékben lévő Mongol Néppárt színeiben – az életszínvonalbeli különbségek csökkentésével, a társadalom szegényebb egyharmada helyzetének a javításával kampányolt. Szerinte a korrupció elleni harchoz alapfeltétel, hogy a politikától függetlenítsék az igazságügyi szerveket, mert azok jelenleg a kormányzó pártot szolgálják ki. A pénzügyi visszaélések különösen azóta váltak központi témává, hogy a külvilág érdeklődése megnőtt Mongólia természeti kincsei, egyebek között a réz, az arany és a kőszén lelőhelyei iránt. A külföldi beruházásoknak köszönhetően az utóbbi két évben Mongólia két számjegyű gazdasági növekedést produkált.

2001-ben fedezték fel például az Oju Tolgoj lelőhelyet, mintegy 80 kilométerre a kínai határtól, amelybe az angol–ausztrál Rio Tinto és az amerikai Ivanhoe Mines ruházott be a mongol kormánnyal közös vállalkozásként eddig már több mint hatmilliárd dollárt. A becslések szerint a hatalmas bánya az évtized végére az ország GDP-jének egyharmadát fogja biztosítani. Az első rézszállítmányt már egy ideje el is lehetett volna indítani Kína felé, ám a Reuters értesülése szerint a kormány visszatartotta, alighanem választási megfontolások miatt. A közéletben és részben a parlamentben ugyanis felerősödtek azok a hangok, amelyek a nemzeti vagyon védelmének jelszavával kifogásolják a külföldi beruházók részesedését a bányászati szektorban.

A korrupció elleni harcra szavaztak a mongolok, újraválasztották az elnököt
A korrupció elleni harcra szavaztak a mongolok, újraválasztották az elnököt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.