Moszkva és Peking mossa kezeit

Moszkva nem adja ki Washingtonnak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori külsős elemzőjét, Edward Snowdent. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök tette egyértelművé kedden Finnországban, ahol a finn kollégájával, Sauli Niinistővel folytatott tárgyalásait követően bejelentette: Snowden továbbra is a moszkvai Seremetyevo reptér tranzitjában tartózkodik. Szabad ember, szabadon távozhat, de Oroszországnak az lenne a legjobb, ha ezt mielőbb megtenné – hangoztatta. Kiadatási egyezmény híján jogi alap sincs arra, hogy átadják az USA-nak –mondta Putyin. Az orosz titkosszolgálatok sem korábban, sem most nem működtek együtt Snowdennel, és reméli, az ügy nem árt az orosz–amerikai kapcsolatoknak – tette hozzá.

Az államfő alig néhány órával azután nyilatkozott, hogy külügyminisztere, Szergej Lavrov visszautasította azon washingtoni vádakat, amelyek szerint Moszkva segítheti Snowden szökését. „Megalapozatlannak és elfogadhatatlannak” nevezte, hogy országát megpróbálták „összeesküvéssel” meggyanúsítani. Snowden nem lépte át az orosz államhatárt, így a Kremlnek semmi köze sincs hozzá, utazási menetrendjéről a Kreml is csak a sajtóból értesült – mondta.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Washington által ugyancsak keményen bírált Kína külügyi szóvivője is, aki szerint a hongkongi hatóságok jogszerűen kezelték az amerikai belbiztonság adathalászatát kiszivárogtató szökevény ügyét. A kínai kommunista párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao azt írta Snowdenről, hogy merészségével „letépte Washington álszent maszkját”. Enyhülni látszik viszont az Egyesült Államok hangneme. Miután hétfőn még arról beszélt, hogy a történteknek hatása lehet a kétoldalú kapcsolatokra, John Kerry amerikai külügyminiszter kedden már azt mondta: nem akarnak konfrontációt Moszkvával Snowden miatt. Higgadtságot, józanságot kérnek, és remélik, hogy Oroszország „nem áll olyan valakinek az oldalára, aki az igazságszolgáltatás elől menekül” – közölte.

Az amerikai titkosszolgálatokat az is aggasztja, hogy nem tudni pontosan, mennyi bizalmas anyag van az egykori elemző birtokában. Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnök asszonya szerint 200 titkos irat lehet nála, a Reuters viszont úgy értesült, hogy a férfi több ezer dokumentumot másolt ki az NSA mappáiból, mielőtt Hongkongba utazott. Ráadásul, mivel szoros kapcsolatban áll Julian Assange WikiLeaks-alapítóval, attól is tartanak, hogy újabb kiszivárogtatást szerveznek.

A volt elemző vasárnap Hongkongból érkezett Seremetyevóra, de –az eredeti tervektől eltérően – hétfőn nem repült tovább Kubába, és kedden sem szállt fel a havannai gépre. Egyelőre azt sem tudni, hogy hova tart és hogyan jut el oda. A Kommerszant FM moszkvai rádióadóban egy szakértő úgy vélekedett, az lenne a legcélszerűbb, ha az őt befogadó ország diplomáciai úton juttatná ki Oroszországból. Az orosz sajtó továbbra is egymásnak ellentmondó híreket és találgatásokat közölt Snowdenről. Biztosnak csak az tűnik, amit a Reuters tett közzé a szálloda recepciósára hivatkozva: az amerikai vasárnap felkereste a seremetyevói tranzitban működő kapszulahotelt, de nem töltötte ott az éjszakát. Csak az árlistát nézte meg, majd távozott.

Budapest kérdezi Washingtont

Diplomáciai csatornákon kérdésekkel fordult Magyarország az amerikai hatóságokhoz. Budapest arra vár választ: az amerikai hatóságok megfigyelték-e magyarországi intézmények, vállalatok, illetve magyar állampolgárok kommunikációját. Belügyi források a Washingtonnak küldött kérdésekről nem árultak el részleteket. (F. Gy. A.)

A havannai reptéren újságírók a Moszkvából Edward Snowden nélkül érkezett Aeroflot-gép személyzetének egyik tagját faggatják
A havannai reptéren újságírók a Moszkvából Edward Snowden nélkül érkezett Aeroflot-gép személyzetének egyik tagját faggatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.