Klímaharc elnöki rendelettel

Fel kell venni a harcot a klímaváltozás ellen, az amerikaiaknak pedig fel kell készülniük a jelenség okozta új helyzetre. Ehhez pedig minden lépést meg fog tenni, amit elnöki hatásköre megenged – ez volt a legfontosabb üzenete Barack Obama keddi beszédének, amelyben elhangzott, hogy korlátozni fogják az elektromos áramot termelő erőművek szén-dioxid-kibocsátását.

Fel kell venni a harcot a klímaváltozás ellen, az amerikaiaknak pedig fel kell készülniük a jelenség okozta új helyzetre. Ehhez pedig minden lépést meg fog tenni, amit elnöki hatásköre megenged – ez volt a legfontosabb üzenete Barack Obama keddi beszédének. Az amerikai elnök a washingtoni Georgetown Egyetemen beszélt arról: a szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) korlátozni fogja az elektromos áramot termelő erőművek szén-dioxid-kibocsátását.

Ez elsősorban a széntüzelésű, erősebben szennyező erőművekre vonatkozik, amelyek az USA villamosenergia-termelésének jelentős hányadát adják. Emellett emelni fogják a megújulóenergia-forrásokat használó erőművek számát, erre a célra a szövetségi kormány tulajdonában lévő földterületeket is felhasználnak majd. A háztartási eszközöknek, például lámpáknak és hűtőszekrényeknek pedig új, még szigorúbb energiahatékonysági feltételeknek kell majd megfelelniük.

A beszédet nagy várakozás előzte meg, mert Obama januárban, második beiktatási beszédében kiemelten foglalkozott a klímaváltozással, ám azt eddig nem lehetett tudni, milyen konkrét lépéseket tervez. Az már korábban kiderült, hogy a kongresszusban egy átfogó, a szén-dioxid-kibocsátás korlátozását célzó törvényjavaslat nem fog átmenni. Ezért Obama már elnökségének első négy évében is olyan lépéseket tett, amelyekhez nem kellett törvényhozási jóváhagyás. Új kötelező előírásokat vezetett be az autók üzemanyag-fogyasztására, a szövetségi hivatalokat pedig szén-dioxid-kibocsátásuk visszafogására kényszerítette.

Így is jelentős eredményeket ért el: a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban 2012 végére tizenkét százalékkal esett a 2005-ös szint alá. A kormány célja, hogy 2020-ra e szint alatt 17 százalékkal legyen a kibocsátás, azaz a cél kétharmadát máris teljesítették. Ám a The Washington Post emlékeztet: a földgáz árának emelkedése miatt sok nagyfogyasztó átállt a széntüzelésre. Ennek oka, hogy 2013 első negyedévében az energiatermeléshez kötődő szén-dioxid-kibocsátás három százalékkal nőtt. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.