A legfelkészültebb tagjelölt nem kér az EU-ból

– Biztos vagyok benne, hogy jobban meg tudjuk védeni az érdekeinket az Európai Unión kívül. Addig nem folytatjuk a csatlakozási tárgyalásokat, amíg népszavazást nem rendezünk – válaszolta lapunk kérdésére Gunnar Bragi Sveinsson. Az új izlandi külügyminiszter azzal keltett feltűnést, hogy Brüsszelben a tárgyalások felfüggesztését jelentette be a minap.

Ezzel a legfelkészültebb tagjelölt táncolt vissza, Stefan Füle bővítési EU-biztos nem is rejtette véka alá a csalódottságát. A közvéleményre hivatkozott Sveinsson is, a felmérések szerint az izlandiak túlnyomó többsége ellenzi az EU-csatlakozást.

– A mostani kormánykoalíció mindkét pártja világossá tette a választási kampányban, hogy nem akarja folytatni a felvételi tárgyalásokat. Meggyőződésünk, hogy Izlandnak nem érdeke belépni az unióba, főként nem most, hogy az EU válságban van – hangsúlyozta a Népszabadság érdeklődésére a 45 éves miniszter. A jobbközép Függetlenségi Párt és a centrista Haladó Párt egyértelmű többséget szerzett az áprilisi választásokon, leváltva ezzel a baloldali koalíciót, amely 2009-ben adta be a csatlakozási kérelmet.

Azok az érvek sem hatották meg a reykjavíki kormányt, hogy a jelentkezésre a pénzügyi válság vette rá Izlandot, amely ráébredt, hogy az EU „védőernyője” alatt kevésbé lenne sebezhető.

– Az izlandi gazdaság azóta talpra állt, beindult a növekedés, ellentétben sok EU-tagállammal. Az, hogy önálló valutánk van, csak segített kimászni a recesszióból – vélekedett Gunnar Bragi Sveinsson. Az uniós tagság melletti fő érv az euróövezeti csatlakozás volt, ám az eurózóna súlyos válságával ez is értelmét vesztette.

Több szempontból is külön áll Izland Európától: a kontinenstől egy óceán választja el, sajátos a szigetország gazdasága is, amely a természeti erőforrásokra épül. Nemcsak az óriási halmennyiség nyújt biztos megélhetést, de a föld alatt megbúvó, kiapadhatatlan forróvíz-készletek is olcsóbbá teszik az életet. Az izlandiak többsége nehezen tudja elképzelni, mit nyerne az EU-tagsággal.

A halászat éppen ezért a felvételi tárgyalások legkényesebb pontja. – Izland az EGT-megállapodáson keresztül (Európai Gazdasági Térség) már része az unió belső piacának, így a legtöbb területen ugyanazok a szabályok érvényesek nálunk, mint az EU-ban. A halászat és a mezőgazdaság viszont nem részei a megállapodásnak – figyelmeztetett a külügyminiszter. Az izlandi kormányt kimondottan aggasztaná, ha a halászatot a jövőben Brüsszel ellenőrizné, vagyis az unió közös halászati politikája a szigetországban igazi „fekete bárány”. Sveinsson a sarkvidéki mezőgazdaságot is rendkívül sebezhetőnek nevezte, amely egyáltalán nem illene bele a közös európai agrárpolitikába.

Jól haladt Izland a 2010-ben megkezdett csatlakozási tárgyalásokon: a 35 tárgyalási fejezet kétharmadát megnyitották, egyharmadát már le is zárták. A gyors és zökkenőmentes belépés reménye most szertefoszlott. –Leállítunk minden, a tárgyalással kapcsolatos tevékenységet. Ez arra is lehetőséget nyújt, hogy elemezzük az EU-n belüli legújabb fejleményeket. Értékelést nyújtunk be a parlamentnek, és miután ezt megvitatta, népszavazást írunk ki – vázolta a következő lépéseket a Haladó Párt politikusa. A népszavazásnak egyelőre céldátuma sincs.

Graffiti Reykjavíkban. Izland nem kér az EU-ból
A woman and child walk next to graffiti in downtown Reykjavik February 16, 2013. Iceland's biggest IT company CCP is what the island needs to leave its economic crisis behind. It is global, growing and employs hundreds but its tale is also one of frustration that echoes concerns about the country's future. Many expected Iceland's recovery to be stronger given the way smaller economies can bounce from deep recessions. The International Monetary Fund had originally forecast annual growth of around 4.5 percent from 2011-2013. It now is under half that. Picture taken February 16, 2013. To match Analysis ICELAND-ECONOMY/ REUTERS/Stoyan Nenov (ICELAND - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.