Vakvágányra tett vasútvezér

A titkosszolgálat és a kormányőrség apparátusa kezdett nyomozásba Oroszországban az után, hogy egy hacker szinte az egész sajtót félrevezette egy a miniszterelnökség nevében kiadott hamis közleménnyel.

A kormányfői sajtószolgálatéhoz kísértetiesen hasonlító internetes címről elküldött és a hivatal stílusát szinte tökéletesen másoló, szerda este közzétett tájékoztatás arról szólt, hogy menesztették az orosz államvasutak befolyásos elnökét, Vlagyimir Jakunyint. A hírt, amely állítólag még a kormányzati kommunikációs csatornákat is bejárta, minden hírügynökség és fontos információs portál kiadta, majd gyorsan visszavonta, miután bő félóra elteltével megérkeztek az első hivatalos cáfolatok. A szerkesztők csak utóbb kaptak a fejükhöz: az álközlemény szerzői amolyan „figyelmeztetésként” nyelvtani hibát tettek a szövegbe, ráadásul a vasút főnökének menesztése csakis az államfő hozzájárulásával lehetséges.

Márpedig Jakunyin Vlagyimir Putyin elnök bizalmasának számít. Ismeretségük még Szentpétervárról datálódik, szomszédok voltak egy együtt létesített nyaralófaluban, karrierjük több párhuzamosságot mutat, és még az álhír közzétételekor is éppen együtt vacsoráztak. Jakunyin igyekezett higgadtan reagálni, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy is jelzi, milyen veszélyeket rejt magában a kiberbűnözés, ezért a legkomolyabb vizsgálat szükséges. Ez lapzártánkig azt derítette ki, a félretájékoztatás egy moszkvai IP-címről indult.

Az orosz sajtóban és a közvéleményben megkezdődött a találgatás, az összeesküvés-elméletek gyártása. Hiszen Jakunyin menesztésének híre nagyon is hihető volt. Nevéhez több botrányos ügy kapcsolódott az utóbbi időben. Most zajlik egy becsületsértési per, amelyet egy ismert rádiós újságíró ellen indított, mert az bírálta a vasút élén hozott intézkedéseit és büntetőjogi felelősségre vonását szorgalmazta. Az interneten pedig nemrég képek terjedtek el egy Moszkva környéki 70 hektáros telken álló, több ezer négyzetméteres „szuperdácsáról”, amely 2011 februárjáig Jakunyiné volt. A Novaja Gazeta című ellenzéki lap értesülése szerint azóta is a fiaihoz köthető offshore cég tulajdonában van. A becslések szerint 75 millió dollárt érő épületben állítólag másfél kilométer hosszú alagútrendszer vezet a 15 férőhelyes garázshoz, egyebek közt 50 méteres úszómedence, klimatizált, értékes ikonokkal díszített imaszoba szolgálja a lakókat, és még a bundák számára is külön tárolószobát alakítottak ki.

Talán egy későbbre tervezett lépést szivárogtatott ki idő előtt valaki –tartja az álhír megjelenésének hátteréről egy vélekedés, amelyhez magyarázatot is találtak, mondván: Putyin jó ideje igyekszik elérni az általa nem kedvelt miniszterelnök-helyettes, Arkagyij Dvorkovics leváltását Dmitrij Medvegyev kormányfőnél, aki viszont a vasúti főnökkel nincs kibékülve. Vagyis a kiszivárogtatás hatalmi alkut vetíthet előre. Könnyen lehet ugyanis, hogy Putyin szintén megorrolt Jakunyinra. Ennek oka az lehet, hogy – mint az RBK Daily című moszkvai napilap márciusban beszámolt róla – egy általa vezetett, egyébként a hatalomhoz közel álló elemzőközpont matematikai modellezés alapján arra következtetésre jutott: a 2011. decemberi parlamenti választásokon – a hivatalos eredménnyel ellentétben – mégsem az Egységes Oroszország kormánypárt, hanem a kommunisták szerepeltek a legjobban. De olyan elemző is akad, aki úgy véli, hogy a botrány valójában Jakunyinnak jött a legjobban, hiszen – ha tényleg voltak is ilyen tervek – a hamis közlemény megjelenése után rövid időn belül aligha szánja rá magát bárki is a menesztésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.