Maradjanak a nevelőotthonban?

Rendőrt hívtak a minap Szentpéterváron két fiatal lányra. Összeölelkezve utaztak a zsúfolt metrón, és – miután ügyet sem vetettek a rosszalló megjegyzésekre – a többi utas értesítette a „közrend megzavarásáról” a vonatvezetőt, ez pedig csak azután indult tovább a következő állomásról, hogy intézkedtek az egyenruhások.

Azt nem tudni, végül hogyan zárult a történet, amelyről egy helyi online tévécsatorna tudósítása alapján adott hírt az RBK médiatársaság internetes hírportálja, de az eset is jól jelzi: Oroszországban a közvéleményben megvan a fogadókészség a melegellenes törvényekre, amelyek az utóbbi hetekben kerültek a parlamenti alsóház, az állami duma napirendjére. Erről tanúskodnak a felmérések is. A Levada közvéleménykutató központ tavasszal közzétett adatai szerint évről évre erősödik a homofóbia az országban: 2005-ben még a megkérdezettek 51 százaléka foglalt úgy állást, hogy a melegeket és leszbikusokat másokkal azonos jogok illetik meg, az idei évre viszont már 39 százalékra csökkent az így vélekedők aránya, 85 százalék pedig ellenezné a homoszexuális házasság legalizálását.

Aligha kétséges tehát, hogy az oroszok nagy többsége üdvözli az árvák külföldiek általi adoptálását korlátozó törvénytervezetet is, amelyet ezekben a napokban tárgyal meg és pénteken valószínűleg végérvényesen jóvá is hagy a moszkvai parlament. Ennek értelmében tilos lesz orosz gyermekeket örökbe fogadni külföldi azonos nemű pároknak, sőt még az egyedülállóknak is, ha olyan országban élnek, ahol engedélyezett a homoszexuális házasság. A jogszabályt még áprilisban kezdeményezték, miután törvényesítették az ilyen kapcsolatokat Franciaországban, amely a negyedik helyen áll az orosz gyermekek örökbefogadásának száma alapján összeállított rangsorban. Tavaly a franciák 245 adoptálással kerültek fel a listára, és több mint nyolcszáz orosz gyermek talált új családra olyan országban, ahol törvényes az azonos neműek házassága.

Számítások szerint öt-tíz százalékkal csökkenhet a korlátozás miatt az oroszországi örökbeadások száma, mivel ekkora arányt képviselnek az egyedülálló külföldi befogadók. Moszkva város gyermekjogi ombudsmanja, Jevgenyij Bunyimovics ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy bár több száz, árvákkal kapcsolatos panasz jutott el hozzá, egy olyanra sem emlékszik, amely homoszexuális párhoz kötődött volna. Mások arra hivatkoztak, hogy az orosz családok harmada csonka, vagyis a gyermekek jó része így is „egynemű” közegben nő fel. A jogszabálytervezetet támogató képviselők viszont azt hangoztatták: az árváknak jobb helyük van a nevelőotthonokban, mint a homoszexuális pároknál, ahol pszichés sérülések érhetik őket.

A törvény persze nem csak erről szól. Fő célja, hogy – egyebek közt a nevelőszülők anyagi ösztönzésének javításával – a hazai örökbefogadásokat ösztönözze. A Moszkovszkij Komszomolec című moszkvai napilap által idézett adatok szerint 2012-ben 2600 árvát fogadtak be orosz családok, miközben több mint százezer vár arra, hogy kikerülhessen a nevelőotthonokból.

Mégis a jogszabály korlátozó intézkedései kaptak nagyobb visszhangot, ami jórészt azzal magyarázható, hogy ezek egy hosszabb folyamatba illeszkednek. Az állami duma még tavaly decemberben állította le a gyermekek örökbe adását az Egyesült Államokba. A hazafias indokokkal alátámasztott rendelkezést még azok egy része is kétségekkel fogadta, akik a tartalmával amúgy egyetértettek. Elfogadása annak a csomagnak a része volt, amellyel az orosz törvényhozás válaszolt a Magnyitszkij-listára, azaz egy a börtönben elhunyt orosz ügyvéd halálában vétkesnek tartott tisztviselők beutazását tiltó amerikai intézkedésre.

Újabb orosz törvény keltett a múlt héten nagy nemzetközi visszhangot. A „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” kiskorúak körében folytatott propagandáját súlyos pénzbírsággal, külföldiek esetében akár elzárással vagy kiutasítással büntető jogszabályt annak ellenére fogadta el a duma, hogy az EU és személy szerint Merkel német kancellár is diszkriminatívnak minősítette, és az elvetését kérte. Orosz szakemberek is figyelmeztettek: ellentmondásos lehet a rendelkezések végrehajtása, hiszen a propaganda fogalma jogilag nehezen értelmezhető.

 

Az amerikai Kim Summers egy oroszországi gyermekotthonban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.