Kettős bojkott Kabulból

Ingerülten reagált Hamid Karzai afgán elnök szerdán arra a hírre, hogy az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásokat kezd a katari Dohában képviseleti irodát nyitott tálib lázadókkal.

Karzai szóvivője útján először azt jelentette be, hogy felfüggesztették az egyeztetéseket az amerikai féllel a 2014 utáni biztonsági megállapodásról, amely szabályozni hivatott a külföldi erők feladatát és létszámát a NATO-erők hivatalos kivonulása utánra. A kiadott állásfoglalás a megbeszélések felfüggesztését „a béketárgyalásokat illető amerikai nyilatkozatok és a tettek közti ellentmondással” indokolta. A nap folyamán Karzai közölte azt is, hogy a kabuli kormányzat mindaddig nem hajlandó részt venni a tervezett béketárgyalásokon a tálibokkal, amíg a folyamat nem „afgán irányítású” lesz.

Az amerikai kormány kedden hozta nyilvánosságra, hogy csütörtökön Dohában tárgyalóasztalhoz ülnek a tálibokkal a csaknem 12 éve tartó háború befejezése érdekében. Barack Obama elnök ugyan óvatosan nyilatkozott, mondván, sem gyors, sem pedig felhőtlen megbeszélésekre nem számítanak. Ám szerinte az a tény, hogy a tálibok politikai irodát nyitottak Dohában, „az első fontos lépés a megbékélés felé” az iszlamisták és az afgán kormányzat között. Az AP szerint a tálibok a politikai irodát eleve a béketárgyalások céljából nyitották. Ilyen értelemben ez kedvező fordulatot jelentett az utóbbi időszaknak az érintkezések felvételére tett kísérleteinek eredménytelenségéhez, illetve a külföldi és afgán katonák ellen megszaporodott merényletekhez képest.

A tálibok kedden értésre adták, hogy először az amerikai féllel kezdenek tárgyalni, s majd csak utána vonják be Karzai elnököt, akit egyébként évek óta Washington bábjának tituláltak. Karzai kedden még arról beszélt, hogy maga is meneszt küldöttséget Dohába néhány nap múlva, s feltételként csak annyit említett, hogy a tálibok ne legyenek egy harmadik ország „eszközei” Afganisztán kihasználására. Sőt a most kirobbant feszültséget megelőzően egy nappal Karzai elnök még részt vett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár társaságában azon az ünnepségen, amelyen a NATO vezette afganisztáni misszió, az ISAF valamennyi biztonsági feladatot formailag átadott az afgán biztonsági erőknek. A külföldi egységek ezután csak támogató feladatköröket látnak majd el a felkelőkkel szembeni hadműveletek során.

Muhammad Naeem, az afgán tálibok szóvivője (jobbról a második) a keddi, dohai irodanyitáson
Muhammad Naeem, az afgán tálibok szóvivője (jobbról a második) a keddi, dohai irodanyitáson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.