„Szkeptikusok” a zsidókkal szemben

Pártkatonákra vadásznak a lengyel szélsőjobboldal kommandósai ezekben a napokban. Elbocsátottak ugyanis egy úgynevezett nemzeti radikálist a gdanski vajdasági hivatalból.

Bebizonyosodott, hogy a köztisztviselő nyilvános fórumokon fejtette ki fajgyűlölő és melegellenes nézeteit. A „nemzeti szellemű” ifjúság ezért elindította ellenhadjáratát: a különböző állami állásokban dekkoló pártalkalmazottakat akarják leleplezni. Ismerve a demokráciák természetét térségünkben, biztosan találnak is ilyeneket.

A lengyel szélsőjobbnak égetően szüksége van a fiatal kommandósaik akcióira
A protester wearing a face mask bearing a Celtic cross used as a symbol of far-right groups, looks on as he takes part during a May Day demonstration organized by far-right organizations in Warsaw May 1, 2013. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)

A lengyel szélsőjobbnak égető szüksége van ilyen akciókra. A hónap elején egy kicsit felbukkantak a nagyobb nyilvánosságban. Akkor rendezték a különböző szélsőjobboldali, nacionalista szervezetek és pártocskák kongresszusukat. A varsói gyűlésen képviseltette magát a magyarországi Jobbik is. Ez a magyar parlamenti párt a lengyel szélsőjobb számára a fő példakép. Ám a lengyel soviniszták és fajgyűlölők nem fogadhatják be a német nácikkal rokonszenvező csoportokat. A kezdetben gyakorolt heveny antiszemitizmustól is igyekeznek elhatárolódni, most „judeoszkeptikusoknak” nevezik magukat. Azt mondják, hogy Lengyelországban az antiszemita az, akit a zsidók nem szeretnek, s ilyenek megtalálhatók a soraikban is. A lengyel Nemzeti Mozgalom (RN) a kommunizmussal való végleges leszámolás mellett az ország jelenlegi politikai rendje, a harmadik köztársaság felszámolását akarja.

– Nemet mondunk a kerekasztal köztársaságára! – hirdetik. A kerekasztal volt az a fórum, amelyen 1988–89-ben megállapodtak a demokráciába és a piacgazdaságba való átmenetről.

A másik fő propagandaelem az Európai Unió elleni harc. Az aranycsillagos kék lobogó törvénytelenül leng a középületeken – hangoztatják. A szociológusok szerint a szélsőjobboldali erőknek kétszázalékos a támogatottságuk Lengyelországban, s ez még a hibahatáron belül van. A szejmbe jutáshoz öt százalék kell. Nyilvánosságra lenne szükségük, de ezt nehéz megszerezni. A vezetők ezért a vidéket járják, hogy ott hintsék el az eszmét. A RN tagszervezetei a két háború közötti lengyel fasiszta, soviniszta hagyományhoz nyúlnak vissza, s harcos katolikus nézeteket hirdetnek. Az általában jól képzett ifjak szívesen öltöznek egyenruhába. A mundér a szélsőjobboldalnak úgy kell, mint a kenyér – mondta egy kutató. Piotr Oseka történész, a Lengyel Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének munkatársa azt mondja: a szervezeteknek nincs sem eladható ideológiájuk, sem vezérük. Szerinte a lengyel szélsőjobbnak az a gondja, hogy nem indíthat olyan gyűlöletkampányokat (például a zsidók ellen), mint a Jobbik. A cigányok pedig kevesen vannak Lengyelországban.

A lengyel politikai szféra szétesettsége ad nekik reményt – vélik más kutatók. Az ország gazdasági fejlődése lelassult, az emberek unják a kormányzó konzervatív-liberális Polgári Platform (PO) tehetetlenségét, Donald Tusk kormányfő is elfáradt. Helyébe pedig csak a jobboldali-nacionálkatolikus Jog és Igazságosság párt (PiS) léphetne, márpedig a PiS híján van a gazdasági programnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.