Az internetkávézó veszélyes hely

A brit titkosszolgálatok lehallgatták a 2009-es G20-találkozók résztvevőit; folyamatosan figyelték a telefonforgalmat, hozzáfértek a BlackBerry okostelefonokon folytatott levelezéshez, és jelszavaikat is lelopták – derült ki a Guardian által ismertetett dokumentumokból. A lap időzítése nem véletlen: kellemetlen pillanatokat okozhat a brit és amerikai vezetőknek a G8-csúcson, hogy bebizonyosodott a régóta terjesztett pletyka, mely szerint a házigazdák lehallgatják a vendégeket. Az említett dokumentumokat Edward Snowden, az amerikai „lehallgatási botrány” kirobbantója bocsátotta a lap rendelkezésére. A 29 éves informatikus, aki korábban a digitális hírszerzésre szakosodott amerikai ügynökségnek, az NSA-nak dolgozott, már korábban is utalt arra: készül még meglepetésekkel.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok valóban gátlástalan kémkedésről számolnak be. A brit titkosszolgálatok például internetkávézókat állítottak fel, hogy a hozzájuk érkező küldöttek könnyen internetezhessenek. Ám a gépekre olyan programot telepítettek, amely minden leütött billentyűt feljegyez (keyloggert). Lelopták tehát a delegáltak jelszavait is, hogy a csúcstalálkozó után is hozzáférjenek a célszemélyek e-mailjeihez. Feltörték a korábban feltörhetetlennek tartott okostelefonok, a Black-Berryk rendszerét, így a csúcstalálkozó ideje alatt az ezeken folytatott adatforgalmat (azaz levelezést is) figyelték. A GCHQ, a brit digitális hírszerző központ munkatársai egy 15 négyzetméteres digitális kivetítőn „élőben” követhették a csúcstalálkozók telefonforgalmát: ki hívott, kit, mikor és milyen hosszan.

A megfigyelés célja pedig a politikai haszonszerzés volt. A Guardian által ismertetett dokumentumok nem titkolják: az információkból előnyt kovácsoltak a tárgyalások során. Ezért nemcsak arra figyeltek, hogy a fontos információkat megszerezzék, hanem arra is, hogy azok 1-2 órán belül eljussanak a megfelelő személyekhez, hogy azok felhasználhassák őket a tárgyalások során.

Az egyik legfontosabb célpont az iratok szerint például a török pénzügyminiszter és kísérete, valamint Dél-Afrika delegációja volt. Nagy-Britannia ankarai nagykövetét tegnap berendelték a török külügyminisztériumba. Dél-Afrika és Oroszország is tiltakozott. Egy másik dokumentumból pedig az derül ki: a brit titkosszolgálatok azt is tervezték, hogy 2009-ben lehallgatják a Brit Nemzetközösség kétévente megrendezésre kerülő csúcstalálkozójának résztvevőit. Az amerikaiak számára kellemetlen eleme e legújabb kiszivárogtatásnak, hogy kiderült: ugyanezen a londoni találkozón az amerikai hatóságok megpróbálták lehallgatni Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök Moszkvával folytatott telefonbeszélgetéseit. A Guardian megjegyzi: tudott, hogy Washington és Moszkva kémkedik egymásra, de az ritka és felettébb kellemetlen, ha valamelyiküket rajtakapják.

Nyikolaj Kovalev, az orosz titkosszolgálat egykori vezetője szerint technikailag nem bonyolult lehallgatni egy külföldön tartózkodó államfőt, csak épp nem szokás. „Hogy a botrányt elkerüljék, a biztonsági szolgálatok számára ez tilos, és általában nem is szokták csinálni” idézte az egykori FSZB-főnököt a Ria Novosty.

Snowden arcképe egy, az adatgyűjtés ellen tiltakozó hongkongi plakáton
Edward Snowden, az NSA volt ügynökének arcképe egy az általános lehallgatás elleni plakáton, Hongkongban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.