Teljes a politikai zűrzavar Prágában

Az illetékes bíróság a hét végén előzetes letartóztatásba helyezte Jana Nagyová kabinetfőnököt. Ugyanilyen döntés született a múlt csütörtöki rendőri razzia során előállított további hat volt politikus esetében is. Mindössze Milan Kavenda, a katonai elhárítás jelenlegi parancsnoka védekezhet szabadlábon, mert Ivo Istvan ügyész szerint a kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett.

Petr Necas kormányfő vasárnap közleményben szögezte le: nem tudott kabinetfőnökének lépéseiről, akinek a történtek miatt azonnal távoznia kell a posztjáról. Saját magát viszont ártatlannak vallotta, ezért közölte, hogy nem mond le. Bírálta az aránytalan rendőri razziát, s azt hangoztatta, hogy a szervezett bűnözés elleni alakulat (UOOZ) három esetet mosott össze. Mire Robert Slachta parancsnok és Istvan sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy a három ügyet éppen Jana Nagyová fűzi össze.

Ő a nyomozati anyag szerint is intim kapcsolatban állt a kormányfővel, akinél elérte, hogy a kétmilliárdos, Ivo Rittig és Roman Janousek óhajainak megfelelő személyek kerüljenek befolyásos miniszteri és államtitkári posztokra, valamint az állami cégek élére. Ugyancsak a kabinetfőnök intézte el, hogy a Necas vezette kormánypárt (OD) három „rebellis” parlamenti képviselője vezető beosztásokat kapjon állami cégekben. A jelentős bevétellel járó tisztségek, valamint csúszópénz fejében mindhárman lemondtak a mandátumukról, s ígéretet tettek arra is, hogy nem fogják bírálni a kormányfő-pártelnököt.

Mindhármukat, továbbá a volt egészségügyi államtitkárt korrupció alapos gyanújával ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezték. Nagyovát hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítják, elsősorban azért, mert a katonai elhárítás vezetőit megbízta Necas feleségének és más, a különböző korrupciós ügyek miatt fontos személyek megfigyelésével. A törvénytelen utasítások végrehajtása miatt rács mögé került két egykori magas rangú titkosszolgálati vezető is.

Az elmúlt hét végén mindhárom kormánypárt elnöksége rendkívüli ülést tartott. Prágai értesüléseink szerint azt szeretnék elérni, hogy Necas mondjon le, a kabinet viszont töltse ki a jövő tavaszi választásokig a megbízatási idejét. A koalíciós tanács lapzártánk után, vasárnap éjjel ült öszsze, miután a miniszterelnök hazatért a varsói találkozóról. Az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) viszont kedden újabb – ebben a megbízatási időszakban immár a hatodik – bizalmatlansági indítvánnyal rukkolnak elő.

 – Remélem, ezúttal eredményesek leszünk, mert ebből a súlyos belpolitikai és morális válságból csak úgy lábalhatunk ki, ha szeptemberben előre hozott választások lesznek Csehországban – nyilatkozta lapunknak Bohuslav Sobotka pártelnök. Vojtech Filip, az ugyancsak ellenzéki cseh kommunisták (KSCM) vezetője viszont azt szorgalmazza, hogy ha a kabinet nem hajlandó távozni, akkor a képviselőház oszlassa fel önmagát. Ehhez a döntéshez viszont a kétszáz fős alsóházban legalább százhúsz támogató szavazatra lenne szükség. Ennyit azonban a baloldaliak és más ellenzékiek prágai politikai elemzők szerint nem lesznek képesek összegyűjteni.

Nagyovát elviszi a rendőrség
Nagyovát elviszi a rendőrség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.