Cirkusz az egész

A válság mélyülésével együtt durvul a közbeszéd Portugáliában, ahol a sértések már a köztársasági elnököt sem kímélik. A mind nehezebb körülmények között élő portugálokban egyre növekszik a düh, sőt a gyűlölet a hatalommal és annak képviselőivel szemben. A „fenébe” kívánják a kormányt, a „pokolba” a (Portugáliának hitelt nyújtó) trojkát.

A kormány tagjai nem tudnak úgy nyilvánosan megjelenni, hogy ne fogadná őket sértő szavakat kiabáló vagy ilyen feliratokat felmutató tiltakozók csoportja. Megrövidített jövedelmük miatt „rablónak”, „tolvajnak”, de – az egészségügyet érintő megszorítások miatt – egyenesen „gyilkosnak” is nevezték már Pedro Passos Coelho miniszterelnököt. Egy egyetemen tartott előadásán pedig akasztott nyúllal (a coelho szó jelentése nyúl) fogadták a diákok.

Még azok a tiltakozó megmozdulások a „legszimpatikusabbak”, amikor az 1974-es szegfűs forradalom jelképévé vált Grandola dal eléneklésével szakítják félbe a parlamentben vagy máshol szónokló politikusokat, vagy kórusban röhögik ki őket. Nem kis részben a személye elleni tiltakozások miatt kényszerült lemondani Miguel Relvas kancelláriaminiszter, aki azért vált célponttá, mert kiderült, hogy minimális erőfeszítéssel szerzett egyetemi diplomát. Bárhol jelent meg a miniszter, „Menj tanulni Relvas!” feliratokkal fogadták, és kiapadhatatlan forrása lett a portugálok anekdotázó kedvének. Mint például: „Miért nem mondatja le a miniszterelnök Relvast? Mert nem talál egy hozzá hasonlóan képzettet!”

Nem kímélik az immár anekdotikus figurákká degradálódott politikusokat a nyilvánosság különböző fórumain megszólaló közírók, elemzők sem. A kormánytagokról szólva a „tehetetlen, alkalmatlan, tudatlan, hiteltelen, megalkuvó, hazug, gyáva, politikailag impotens” immár megszokott jelzőkké váltak. Míg a kormány tagjai jól-rosszul elviselik a szidalmakat, Aníbal Cavaco Silva államfő megelégelte a személyét érintő negatív minősítéseket. Felkérte az ügyészséget, indítson vizsgálatot amiatt, hogy Miguel Sousa Tavares író, közíró „bohócként” jellemezte őt. A portugál törvények szerint a köztársasági elnök méltóságát sértő, rágalmazó kijelentés akár háromévi börtönnel is büntethető.

Érdekes módon a „ bohóc” jelentette az államfő tűréshatárának a végét, pedig gyakran illetik őt súlyos és sértő kritikával. „Úgy látszik, teljes a konszenzus Cavacóval kapcsolatban: mindenki úgy kezeli őt,mint a falu bolondját, türelemmel, leereszkedő jóindulattal” – fogalmaz egy véleménycikk. „Cavaco növényevő, nem húsevő” – mondta róla a vele egy pártba tartozó Marcelo Rebelo de Sousa. A szerepében elveszettnek tűnő Cavaco Silva immár minden idők legnépszerűtlenebb elnöke, aki az utóbbi időkben tett kijelentéseivel csak még inkább irritálta a portugálokat. Így többek között a Fátimai Szűz közbenjárásának tudta be, hogy Portugália pozitív értékelésben részesült a trojka részéről.

„Ha Cavaco ilyen közvetlen kapcsolatban áll a Szűzzel, akkor jobb, ha belép egy kolostorba, és olyanokra hagyja a politikát, akik az ég helyett a földre tekintenek” – fogalmaz egy véleménycikk. Vasco Pulido Valente közíró szerint „Cavaco Silvának teljesen egyedül sikerült romba döntenie a köztársasági elnökség intézményét, amelynek ma már nincs tekintélye, befolyása, sem pedig presztízse”. A „bohóckodás” miatt minden oldalról még keményebb bírálatok özöne zúdult az elnökre. „A növényevő elfogadhatóbb mint a bohóc? Vagy mondhatjuk rá, hogy rinocérosz? Jobb lenne, ha az elnökség kidolgozna egy listát a még eltűrhető jelzőkkel” – tanácsolja José Vítor Malheiros.

Tüntető Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök (balra) és Angela Merkel német kancellár figurájával Lisszabonban
A protester plays with puppets representing Portugal's Prime Minister Pedro Passos Coelho (L) and Germany's Chancellor Angela Merkel in front of the presidential palace ahead of Merkel's arrival in Lisbon November 12, 2012. Merkel was set to renew her endorsement of spending cuts and tax increases being pushed through by fellow conservative Coelho to meet the terms of last year's German-backed European rescue deal for the deeply indebted Portuguese state. The signs on the puppets read: "I am queen of puppets" (R) and "I am one of 11 puppets". REUTERS/Hugo Correia (PORTUGAL - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.