Petr Necas még nem mond le

Hét személy ellen korrupció, törvénytelen haszonszerzés, illetve hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja miatt kezdeményeztek bűnvádi eljárást az illetékes cseh hatóságok. Arról, hogy ki kerül közülük vizsgálati fogságba, s kik védekezhetnek szabadlábon, lapzártánk után döntött a bíróság.

A csütörtöki razziák és házkutatások során összesen 150 millió korona (hozzávetőleg 1,6 milliárd forint) készpénzt és legalább harminckilónyi aranyat találtak. Minderről pénteki sajtótájékoztatóján Robert Slachta számolt be. A szervezett bűnözés felderítésével foglalkozó rendőri alakulat (UOOZ) parancsnoka határozottan cáfolta azokat a feltevéseket, amelyek szerint valamelyik párt megrendelésére vagy pedig egy politikai tömörülés lejáratásának céljával cselekedtek.

Petr Necas győzködi a parlamenti képviselőket, de nem sok sikerrel
Petr Necas győzködi a parlamenti képviselőket, de nem sok sikerrel

– Egy éve kezdtük el a nyomozást az állami vállalatokon élősködő, a közbeszerzési pályázatokat manipulálni igyekvő, s ezáltal nagy hasznot bezsebelő szervezett bűnözők ellen. Így jutottunk egyre közelebb a keresztapákhoz és más gyanúsítottakhoz – közölte. Elmondta azt is, hogy az akcióban négyszáz kommandós vett részt, akik csak közvetlenül a razzia megkezdése előtt, borítékban kapták meg, hogy hova kell menniük, s kiket állítsanak elő. Tartottak ugyanis az információk kiszivárogtatásától, ami megalapozott feltételezésnek bizonyult, mert két célszemély – Roman Janousek és Ivo Rittig milliárdos lobbista – valószínűleg fülest kapott, s mindketten külföldre szöktek.

A sajtótájékoztatón Ivo Istvan ügyész közölte: megbizonyosodtak arról, hogy Jana Nagyová kabinetfőnök a katonai elhárítást bízta meg Petr Necas feleségének és más, a különböző korrupciós ügyek miatt fontos személyek megfigyelésével. A titkosszolgálatok volt és jelenlegi vezetőjét pedig azzal gyanúsítják, hogy a törvénysértő utasításnak megfelelően cselekedett. Egyébként Nagyová a cseh lapok egybehangzó állítása és a nyomozati anyag szerint is a munkakapcsolatnál jóval intimebb viszonyba került a miniszterelnökkel, aki néhány napja jelentette be, hogy válik.

Jana Nagyová számos esetben elérte a kormányfőnél, hogy a két lobbista érdekeinek megfelelő személyeket nevezze ki a miniszteri, illetve az államtitkári posztokra, továbbá az állami vállalatok élére.

Petr Tluchort és Ivan Fuksát – a Petr Necas vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) volt parlamenti képviselőit, a kormányfő egykori leghangosabb bírálóit – nagy összegű csúszópénz elfogadásával gyanúsítják, amelynek fejében tavaly lemondtak a mandátumukról. Állami cégekben viszont – állítólag a miniszterelnök közbenjárására – még jól jövedelmező beosztásokhoz is jutottak. Péntek délben Petr Necas aránytalannak és átgondolatlannak minősítette a példátlan méretű rendőrségi razziát, amelynek kitervelői szerinte több, egymástól független ügyet mostak össze.

Megismételte, hogy ártatlannak tartja magát, ezért nem hajlandó lemondani. Emiatt az ellenzék élesen bírálta, férfiatlannak nevezve a magyarázkodását. A tegnapi tanácskozás végén Jirí Slégr volt neves cseh jégkorongozó bejelentette, hogy azonnal visszaadja a mandátumát, mert mielőbb szeretne visszatérni a sport sokkal tisztább világába. Péntek kora délutánra Milos Zeman elnök a Hradzsinban tárgyalt Bohuslav Sobotkával.

A legnagyobb ellenzéki párt, a szocdemek (CSSD) elnöke a találkozót követően elmondta: a kormány azonnali távozását követelik, és szeretnék mielőbb elérni, hogy az alsóház oszlassa fel önmagát, szeptemberre pedig előre hozott választásokat írjanak ki. Indítványukról a hét végén minden parlamenti párttal tárgyalni kívánnak. Kora este az államfő fogadta Petr Necast, továbbá Martin Cervícek országos rendőrfőkapitányt, valamint Pavel Balezeket, az igazságügyi tárca vezetőjét is. Érdeklődésünkre Hana Buria nová, az államfő szóvivője csupán annyit közölt, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetet és annak lehetséges megoldásait tekintették át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.