Az összefogás mindenkinek érdeke

Sokat tanulhatnak a magyarok elődeiktől, akik olyan árvízvédelmi rendszert építettek ki Budapesten, amely megvédte a várost a súlyos károktól még a jelenlegi, veszedelmes áradás alatt is – mondta lapunknak a 2008-ban elhunyt magyar származású amerikai képviselő, Tom Lantos unokája, Tomicah Tilleman.

John Kerry külügyminiszter civil szféráért és a fejlődő demokráciákért felelős főtanácsadója éppen a Tom Lantos Intézet meghívására érkezett Magyarországra, és tegnap előadást tartott Demokrácia, jog és jogállamiság címmel. Ennek során kérdésre válaszolva megismételte a hivatalos amerikai álláspontot: „Nem értünk egyet a Médiatanács jelenlegi összetételével.” A magyar helyzet részletesebb elemzésébe azonban nem bocsátkozott.

Üzenetét a Duna példájával világította meg. „Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy a budapestiek mennyire szerencsések, hogy a korábbi generációk bölcs előrelátással olyan védelmi rendszert építettek ki, amelynek segítségével ez a valóban veszedelmes áradat áthaladt a városon anélkül, hogy komoly kárt okozott volna.” A rendszert ráadásul olyanok építették, akik annak nem is látták az előnyeit a saját életükben, ám felismerték, hogy a jövőben milyen veszély fenyegetheti az embereket. „Minden demokráciát sok hasonló veszély fenyeget, köztük politikaiak és társadalmiak. Minden demokrácia küzd a kisebbségek védelmének vagy a fékek és ellensúlyok fenntartásának kihívásaival. És minden demokráciának megvan a lehetősége, hogy olyan intézményi struktúrát és szabályrendszert hozzon létre, amely később is megvédi a nemzetet az említett fenyegetésektől. A legfontosabb: ez jó lehetőség Magyarországnak, hogy felmérje, milyen fejlődést ért el azon struktúrák a kiépítésében, amelyek segítenek, hogy a demokrácia hosszú távon is sikeresen működjön.”

A korábban Hillary Clinton beszédírójaként, majd tanácsadójaként dolgozó Tilleman találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, valamint a magyar kormány és a civil szféra több képviselőjével is. Utóbbi tekinthető leginkább „szívügyének”: Clinton külügyminisztersége alatt azt az osztályt vezette, amely az amerikai diplomácia civilek felé nyitását dolgozta ki és hajtotta végre. „Nagyon fontos, hogy megerősítsük a magyar civil szférát, és együtt dolgozzunk olyan, elsősorban pártokhoz nem kötődő szervezetekkel, amelyek a demokrácia, társadalom és az emberi jogok helyzetének fejlesztéséért dolgoznak” – mondta. Hozzátette: a magyar civil szférában sok nagyszerű vezető és hasznos szervezet tűnt fel az elmúlt két évtizedben, ami a magyar társadalom és a nemzetközi közösség segítségének egyaránt köszönhető. Ebben az Egyesült Államok is szerepet vállalt, és úgy véli, most jó lehetőség kínálkozik arra, hogy ernyőszervezetek, koalíciók alakuljanak ki, hogy a kisebb civil szerveződések is hatékonyabbakká váljanak. „Szívesen nyújtunk ehhez segítséget, amikor csak tudunk. Ám a munkát végül úgyis a magyarok fogják elvégezni a magyarokért” – mondta Tilleman, aki két éve egy magyarországi konferencián tartott előadásában arra biztatta hallgatóságát: mindannyian vállaljanak szerepet egy-egy civil szervezetben. Mint mondta, az amerikai külügy, illetve a követség lehetőségei korlátozottak, de az utóbbinak például lehetősége van platformot biztosítani a civileknek, hogy találkozzanak és együttműködéseket alakítsanak ki.

Magyarországon nincs hagyománya az önkénteskedésnek, ám Tilleman kérdésünkre elmondta, hogy ez változhat, igaz, ehhez mindenkinek rá kell jönnie arra, hogy ha változást, fejlődést akar, akkor össze kell fognia másokkal. Ez mindenkinek egyformán érdeke. Magyarországon a civil szerveződések működéséhez szükséges kulturális feltételeknek is fejlődniük kell. Az önkénteskedés népszerűsítése mellett ki kell alakítani a civilek belföldi anyagi támogatásának kereteit. „Ezek nem egyedi magyar problémák, és nagyon sokat segítene, ha ezeken sikerülne javítani” – mondta.

Tilleman szerint az internet és az új digitális technológia nagy segítség a civil szféra számára. Kérdésünkre válaszolva elmondta: nem hiszi, hogy ezen az amerikai kormányt az elmúlt egy hétben megrázó botrányok sorozata változtatna. Kiderült ugyanis: az amerikai hatóságok sokkal kiterjedtebben figyelik az interneten zajló kommunikációt, mint korábban állították. „Az a legfontosabb, hogy szerencsések vagyunk, amiért egy olyan korban élünk, amelyben egyszerűbb és olcsóbb embereket összehozni egy-egy közös ügy érdekében, mint bármikor. A technológia kulcsfontosságú szerepet játszik a civilek munkájában, és ezt ők is nagyon jól tudják. Ezek a digitális eszközök önmagukban semlegesek, nem állnak senki oldalára a közjóért folytatott küzdelemben. Csak rajtunk múlik – mondta –, hogy úgy használjuk-e őket, hogy az a fejlődést szolgálja.”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.