Szlovákia fellélegzett

Szlovákiában a Duna már végig apad, ma már az árvízveszély feloldásáról döntenek.

Szlovákiában a Duna már végig apad. Pozsonynál vasárnap kora estére két és fél méterrel csökkent a víz szintje a múlt héten mért magassághoz képest. A belváros közelében megkezdték a mobil gátak leszerelését is.

A tisztítást és a fertőtlenítést követően ismét megindult a tömegközlekedés a belváros és Dévény (Devín) között. Lubomír Andrássy, a válságstáb vezetője szerint hétfőn döntenek arról, hogy Szlovákia fővárosában és környékén teljesen feloldják-e az árvízveszélyt. Pavla Pekárová viszont arra figyelmeztetett, hogy az átázott töltések továbbra is veszélyt jelentenek. – Mivel a következő napokban az előrejelzések szerint a térségben újabb kiadós esők várhatók, az apadás jóval lassúbb lesz, mint a legutóbbi nagy árvíz, vagyis 2002 idején. Akár kisebb áradás sem kizárt. Ezért valószínűleg a Duna csak két hét múlva éri el a júniusban megszokott átlagos szintet – nyilatkozott a Szlovák Tudományos Akadémia Hidrológiai Intézetének munkatársa.

Bősnél megkezdték az előkészületeket a zsilipelés beindítására. Lubos Krno, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szóvivője szerint több napot vesz igénybe a vízerőmű tározójában felgyülemlett hatalmas mennyiségű uszadék eltávolítása. A vízerőműtől mintegy három kilométerre levő Öreg-Duna kilépett a medréből, elöntötte a nemrég épült új kikötőt is, ahonnan a tervek szerint a nyáron indulna rendszeres kompjárat a túloldali Dunaremetére.

A folyó menti csallóközi falvakban egyre több gondot okoz a talajvíz. Doborgazon (Dobrohost) és Vajkán (Vojka) már a házakba is bejutott, ezért nagy teljesítményű szivattyúkat helyeztek üzembe. Révkomáromnál továbbra is az átázott gátakon át szaporodó szivárgások okoznak gondot. Eddig már több mint negyvenezer homokzsákkal erősítették meg a töltést. Vasárnap délelőtt sürgősen önkénteseket toboroztak a közeli Keszegfaluba (Kamenicná), mert megcsúszott a Duna magas vízállása miatt felduzzadt és több órán át visszafelé folyó Vág töltése, de a kiáramló víz csupán a hullámteret öntötte el, a falut nem veszélyeztette. Estére apadni kezdett a Vág is, s ennek köszönhetően Gúta (Kolárovo) környékén is javult a helyzet.

Vasárnap délelőtt már Párkánynál is lassú tetőzés indult meg. Lapunknak Ján Oravec polgármester elmondta, hogy a kisváros lakosságát megvédte a nemrég felszerelt mobilgát, pedig a víz szintje a júniusban megszokott magasság háromszorosára emelkedett. Néhány óráig veszélyes volt a helyzet a Garam és a Duna összefolyásánál, de az önkénteseknek és az odavezényelt katonáknak a környék lakosságával együtt sikerült megakadályozniuk a gátszakadást.

A múlt hét végén Robert Fico szlovák kormányfő helikopterről Pozsonyt és környékét szemlélte meg. Martin Glvác védelmi miniszter és Robert Kalicák, a belügyi tárca vezetője pedig Bősön járt. Kalicák szombaton Révkomáromot és Párkányt is felkereste. Szerinte a polgárok erőfeszítéseinek és a korszerűsített árvízvédelmi rendszernek köszönhetően sikerült döntetlenre hozni a Dunával vívott hatalmas küzdelmet. A megáradt folyó tetemes károkat okozott, de emberéletet nem követelt, ami valóban nagy szó.

Németország: 23 ezer embert telepítenek ki

Míg a Duna bajorországi szakaszán már takarítanak, és a károk felmérésén dolgoznak, az Elba áradása miatt továbbra is súlyos a helyzet Németországban. Magdeburgban 23 ezer ember kitelepítéséről döntöttek tegnap, mivel a Szász-Anhalt tartományi főváros térségében 40 kilométer hosszúságú szakaszon tetőzik az árhullám, ami várhatóan több napon át rendkívüli megterhelésnek teszi ki a várost védő gátakat.

Kritikus a helyzet az áradó Elba és áradó mellékfolyója, a Saale találkozásánál is, a térség több településéről összesen mintegy tízezer embert kellett kitelepíteni. Nehezíti a védekezést, hogy gátrobbantásokkal fenyegető levél érkezett több lap szerkesztőségéhez, és a hatóságoknak ezért még a lehetséges terrorveszély elhárításával is törődniük kell. Csehországban már csak öt Elba-parti településen maradt a harmadfokú árvízkészültség, a lassú apadás és főleg az átázott töltések miatt. A hét végi esőzések miatt néhány kisebb folyó ismét árad. Az árvíz tíz halálos áldozatot követelt, négy személyt eltűntnek nyilvánítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.