Tabut döntött az elnöki pár

Egy ideje már külön él az orosz elnök és felesége – közölte az államfői pár válásának bejelentése után Vlagyimir Putyin szóvivője. Dmitrij Peszkov azt is pontosította, hogy – noha az első hírek múlt időben szóltak az eseményről – a válóper még nem zajlott le.

Putyin és hitvese, Ljudmila csütörtök este egy moszkvai balettelőadás szünetében, tévéinterjúban jelentette be, hogy véget ért néhány hét híján harmincéves házasságuk. Közösen döntöttek így, gyakorlatilag nem találkoznak, mindkettejüknek megvan a saját élete – indokolták a „civilizált válást”. Érvként az is elhangzott, hogy Ljudmila Putyina nem kedveli a nyilvános rendezvényeket, és – bár fiatalkorában légiutas-kísérő volt – egyre inkább terhére vannak a hosszú repülőutak.

Az elnöki házaspár a Kremlben
Az elnöki házaspár a Kremlben

A bejelentéssel tabut döntött az elnök és felesége. Nemcsak azért, mert Putyin sosem beszélt szívesen a magánéletéről, mindig elutasította az erre vonatkozó kérdéseket, vagy csak tőmondatokban válaszolt rájuk, hanem azért is, mert Oroszországban – még a szovjet korszakból örökölt hagyományoknak megfelelően – az állami vezetőknek „nem illik” magánéleti gondokkal küzdeniük. Meglepetést azonban csak az okozott, hogy az elnöki pár végül kiállt a nyilvánosság elé: azt régóta sejteni lehet, hogy a házasságuk megromlott.

Az orosz first ladyt az utóbbi években alig lehetett a férje oldalán látni, legutóbb a tavaly májusi elnöki beiktatáskor szerepeltek együtt. Néhány éve olyan pletykák terjedtek el, hogy titokban már el is váltak, Ljudmila Putyina pedig kolostorba vonult. Az államfőről a rossznyelvek azt beszélik, hogy a női nem nagy kedvelője. Időről időre újjáélednek például a híresztelések, amelyek szerint gyengéd szálak fűzik Alina Kabajevához, a ritmikus sportgimnasztika egykori olimpiai és világbajnokához, aki ma a kormánypárt, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője. Még annak is híre ment, hogy a volt sportolónő gyermekének apja maga Putyin.

Az elnöki szóvivő ugyanakkor pénteken határozottan állította: nincs másik nő a főnöke életében. Elég csak ránézni a munkarendjére, hogy kiderüljön, az államfőt teljes egészében lekötik hivatali teendői, az életéhez „nem fűződnek semmiféle családi kapcsolatok” – mondta. Az orosz sajtó azt is találgatja, miért éppen most állt elő a magánéleti hírrel az elnök. Feltételezések szerint azért, mert a közeljövőben nem lesz olyan választás Oroszországban, amelynek eredményét befolyásolhatja a közvélemény reakciója. A társadalom egy része biztosan elítéli vagy legalábbis rossz néven veszi ugyanis az államfő házasságának felbontását.

Putyin az utóbbi években egyre erőteljesebben támaszkodik az orosz pravoszláv egyházra, a konzervatív szavazókra, híveinek derékhadát pedig jelentős részben a középkorú és idősebb nők adják. Ám akad olyan vélemény is, hogy a válás nem feltétlenül árt az elnök megítélésének. Olga Kristanovszkaja elitkutató szociológus egyenesen a demokrácia irányába mutató lépésnek nevezte a bejelentést – míg a liberális politikai körökhöz tartozó Marija Gajdar, Jegor Gajdar volt orosz kormányfő lánya, az „emberiesség megnyilvánulását” látja Putyinék döntésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.