Feljelentésért fizetésemelést ajánlanak

Bátran jelentse fel a korrupt kollégáit, akár előléptetést, pénzjutalmat vagy fizetésemelést is kaphat érte! Ezzel biztatja a görög állami szektorban dolgozókat egy készülő törvényjavaslat, amely mögött sokan máris az EU/IMF párost sejtik.

– Nagyon szép ötlet, de a valóságban semmi nem lesz belőle. Képzeljük csak el, milyen feszültségek alakulnának ki a közszférában, ahol ezentúl a Big Brother figyelne mindenkit – mondja lapunknak Jorgosz Cogopulosz, az európai politikával foglalkozó Eliamep alapítvány kutatója. Már csak azért is kételkedik, mert az első EU/IMF-mentőcsomagról szóló megállapodás aláírásakor, 2010 májusában Görögország vállalta az adóelkerülés elleni harcot, de a gyakorlatban azóta sem történt semmi.

Nemcsak bátorítaná, hanem meg is védené a korrupciót feltáró köztisztviselőket a jogszabálytervezet. Olyan rendszer kialakítását szorgalmazza, amely megóvja a feljelentőket a megtorlástól. – Most a védelem hiánya a fő gond, ez tehát a javaslat legfontosabb része. S bár a kezdeményezés a magán- és az állami szektorra is vonatkozik, elsősorban a közszférában hozhat változást – ad a Népszabadságnak derűlátóbb helyzetképet Eva Karamanoli, a tervezetet kiszivárogtató napilap, a Kathimerini újságírója.

Sem az adóelkerülés, sem a korrupció elleni küzdelem nem tartozik egyelőre a görög kormány erősségei közé: akadnak ugyan látványos ügyek, ám ezek legfeljebb a jéghegy csúcsát alkotják. Nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélték nemrég Akisz Cohacopulosz volt védelmi minisztert adócsalás miatt. A szocialista politikus eltitkolta az Akropolisz lábánál található luxusvilláját, és éveken át hamis jövedelembevallást készített. Ennél is szigorúbb büntetést, életfogytig tartó börtönt kapott Thesszaloniki volt polgármestere, a konzervatív Vaszilisz Papajeorgopulosz, aki – másik két városvezetővel együttműködve – tizenhétmillió eurót sikkasztott.

Egyéb problémák is akadnak a hatalmasra duzzadt görög állami szektorral: továbbra is késik a karcsúsítás, amelyet már jó ideje sürgetnek a nemzetközi hitelezők, más néven a trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap). – Eddig semmi sem történt – válaszolja Eva Karamanoli a kérdésre, hogy milyen reformok hiányoznak még a közszférában. A 650 ezer fős „állami vízfej” csökkentését szerinte nem lehet megúszni.

Rendkívül nehéz döntés, amelynek politikai ára lenne – így jellemzi az állami szektor áramvonalasítását Jorgosz Cogopulosz. Sok állami tisztségviselőt görög politikusok neveztek ki, most pedig ugyanezeknek a politikusoknak vagy a rokonaiknak kellene az elbocsátásukról határozniuk. Az Eliamep kutatója nemcsak a létszám, hanem a kiadások lefaragását is fontosnak tartaná: nem kellene például annyi luxusautót fenntartani vagy költséges konferenciákat rendezni.

Az állami állások megnyirbálását és az adóelkerülés visszaszorítását nevezte a két legsürgősebb teendőnek Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója is, aki a napokban a görög köztévének nyilatkozott. Amikor arról faggatták, hogy egyetért-e Antonisz Szamarasz miniszterelnök értékelésével, miszerint Görögország immár sikertörténet, Lagarde megjegyezte: – Őszintén remélem, hogy ebbe az irányba tart.

 

Zászlófelhő az athéni Alkotmány téren. Ultimátumot kaptak
Protesters raise their arms during a rally against the austerity economic measures and corruption in front of the parliament in Athens' Constitution (Syntagma) square June 19, 2011. Prime Minister George Papandreou defends his plans to save Greece from default in parliament on Sunday as European finance ministers meet to agree measures to keep the country afloat for now. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.