Erdogan: A Twitter a bajkeverő

Negyedik napja tartottak hétfőn a tüntetések Törökország-szerte. Százezrek mentek az utcára, ahol Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök lemondását követelték. A tüntetők sokszínű politikai palettát képviselnek, többségük szekuláris meggyőződésű, de vannak hívő muzulmánok is. A tüntetéseken megjelentek kurd aktivisták és törökországi örmények csoportjai. A kormányfő az ellenzéki Köztársasági Néppártot (CHP) vádolja a megmozdulások szervezésével. A balközép párt tagjai és vezetői részt vesznek a megmozdulásokon, ám állítják, nem ők szervezik azokat, Erdogan bűnbaknak használja őket. Az ország hatvanhét városában kétszáz megmozdulás volt, nyilatkozta a Hürriyet című liberális lapnak Mohamed Güler belügyminiszter. Az erőszak sem vonult le az utcáról – rendszeresek a tüntetők és a rendőrök összecsapásai, a rendfenntartók könnygázgránátokkal próbálják szétszórni a tüntetőket.

Ethem Sarisülük 26 éves tüntetőnél Ankarában agyhalált állapítottak meg, miután fejbe lőtték. A húszéves Mehmet Ayvalitast a tüntetők közé hajtó autó gázolta halálra. Legalább ezerötszázan megsérültek. Az egyetemek egy része elhalasztotta a vizsgákat a rendkívüli helyzet miatt. A KESK szakszervezeti tömörülés (közszolgálati dolgozók) kétnapos figyelmeztető sztrájkot hirdetett mára és holnapra. A diákokhoz, városi értelmiségiekhez, középiskolás fiatalokhoz csatlakoztak a szurkolói csoportok is. A török lapok szerint a Galatasaray, a Fenerbahce és a Besiktas egyébként véresen rivalizáló csoportjai közös frontban csatlakoztak a tüntetőkhöz. Az utcákon felgyújtott gépkocsik jelzik a tüntetők ellenőrizetlen dühét. A török emberjogi szervezetek beszámolói szerint a rendőrök aránytalan erőt vetnek be, sok száz embert tartanak fogdában embertelen körülmények között, s nem léphettek kapcsolatba ügyvédekkel. Metin Bakkalci, a török Emberi Jogi Alapítvány elnöke a Hürriyetnek azt nyilatkozta, hogy több nemzetközi humanitárius szervezetet is felhívtak: kezdjenek azonnali vizsgálatot Törökországban a hatalom brutalitásának kivizsgálására.

A beszámolók szerint a tüntetéseket a nagyvárosok középosztályának jóindulata kíséri. Már rég nem a Taksim téren lévő Gezi park fáiról van szó – a megmozdulások elsősorban a miniszterelnök tekintélyelvű kormányzása ellen irányulnak. Erdogan továbbra is az ország legnépszerűbb politikusa, ám egyszemélyes vezetési stílusát feltehetően megelégelték sokan saját pártjában is. Abdullah Gül államfő (akinek posztjára Erdogan pályázik) megbékélésre szólított fel. Gül azt mondta, hogy a „tüntetők jóindulatú üzenetét meghallgatják.”

Egyes értékelések szerint az országban „török tavasz” készülődik. Ezt az állítást dühödten utasította vissza a nagy hatalmú kormányfő, aki épp Marokkóba utazott hétfőn, hogy átvegye soros díszdoktori címét. Erdogan a repülőtéren tartott sajtóértekezletén arról beszélt, hogy a titkos szolgálatokra bízta, derítsék ki, milyen külföldi erők állnak a tüntetők mögött. A „török tavaszra” vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy az országában már megtörtént, s az ellene fellépők a telet akarják visszahozni. Szervezett szélsőségeseknek mondta a tüntetőket, akik a terroristákkal járnak karöltve. Az, hogy az isztambuli tőzsde 6,4 százalékkal zuhant, szerinte nem fontos, ilyen a börze természete. Erdogan a internetet és a közösségi oldalakat hibáztatta a napok óta tartó országos tüntetéssorozatért, különösen a Twitterre bukott ki, amelyet bajkeverőnek nevezett. A miniblog nyilvánvalóan török földön is szervezi az értelmiségi, urbánus közeget – ahogy az arab világban tette. Ám akkor Erdogannak nem volt kifogása a közösségi média ellen.

Nem csak John Kerry amerikai külügyminiszter és az Európai Unió illetékesei adnak ki aggodalmas felszólításokat, de világsztárok is megszólalnak. A Twitteren ítélte el a törökországi eseményeket Madonna és az Oscar-díjas Tilda Swinton brit színésznő is. Az egyik legszorgosabb török twitterező Elif Safak, a nálunk is népszerű török írónő. Nála olvastam a bejegyzést, miszerint az emberek véreznek az utcákon, a városokat gázfelhő borítja, az ország tűkön ül. Ez ne ismétlődhessen meg. Másutt azt írja: a békés tüntetések szervezése alapvető jog a demokráciákban, s nem lehet erőszakkal megakadályozni.

Kormányellenes demonstráció, török zászlóval, hétfőn az isztambuli Taksim téren
Kormányellenes demonstráció, török zászlóval, hétfőn az isztambuli Taksim téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.