Bulgária: A szélsőjobb zsarolási potenciált szerzett

A választásokon második helyezett szocialista párt jelöltje, Plamen Oresarszki összeállította kormányát, a nemzetgyűlés ma szavaz. Ha megalakul az alapvetően baloldali kormány, akkor a jövőben a zsarolási potenciált szerzett szélsőjobboldaltól függ majd.

Ma biztosan meglepetés éri a bolgárokat, akár lesz kormányuk, akár nem. A május 12-i választásokon kialakult tökéletes patthelyzet után a legnagyobb párt, a középjobb GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) nem akart kormányt alakítani. Sőt, az alkotmánybírósághoz fordult, a választások eredményének megsemmisítését kérve. Ez ugyan meglehetősen bizarr, mert a GERB ellenőrizte az államapparátuson keresztül a szavazás teljes lebonyolítását.

Ezután a második helyezett szocialista párt kezdett kormányalakítási kísérletbe. Az első lépésen túl vannak – Plamen Oresarszki, a párt (BSZP) jelöltje (képünkön) összeállította kormányát, s ezt a (GERB által állított) köztársasági elnök elfogadásra javasolta a nemzetgyűlésnek. Ma fognak szavazni, és még nem tudni, mi lesz az eredmény. A BSZP-nek és koalíciós szövetségesének, a török kisebbséget és a muzulmánokat képviselő DSZP-nek (Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért) épp 120 képviselője van.

Ugyanennyi van a GERB-nek és a szélsőjobboldali Ataka pártnak. Ha az Ataka képviselői hivatalosan is jelen lesznek a parlament ülésén, de nem szavaznak, úgy az Oresarszki-kabinet elkezdheti a kormányzást. Ugyanez történik, ha a GERB-ből valakik átszavaznának. Az első változat valószínűbb. Volen Sziderov (a Jobbikhoz hasonló) Ataka vezére kijelentette: pártja egyik nagy pártot sem támogatja szavazataival, azt azonban nem állította, hogy feltétlenül ellene szavaz majd... Sziderov azonban az utóbbi időben olyan erősen konfrontálódott a GERB vezérével, Bojko Boriszov korábbi kormányfővel, hogy képes lehet ellenfeleinek burkolt támogatására is.

Az alapvetően baloldali kormány ezek szerint a jövőben is a zsarolási potenciált szerzett szélsőjobboldaltól függ majd. Ezért már az indulása is bizonytalan lesz.

Elemzők szerint a szocialisták vezette kabinet hemzseg a jobboldali személyiségektől, beleértve a kormányfőt is. Oresarszki professzor, aki pénzügyminiszter volt a legutóbbi, BSZP vezette kormányban, a volt rendszerváltó Demokratikus Erők Szövetségében (SZDSZ) kezdte politikai pályáját. Több más általa kiválasztott minisztertársa is SZDSZ-színekben politizált. A hírszerző hátterű új belügyér, Cvetlin Jovcsev korábban Boriszov tanácsadója, majd Plevneliev elnök kabinetfőnöke volt. Vannak más, korábbi GERB-esek is a kabinet listáján. A szocialista pártot viszonylag kevés politikus, szakértő képviseli. A külügyminiszteri tárcát a 38 éves Krisztian Vigenin EP-képviselőnek szánják.

A szocialisták ezzel a listával is jelzik, hogy nyitni akarnak a jobboldali szavazótábor felé, s egyben azt is, hogy rendet akarnak csinálni a gazdaságban és a társadalomban. Az emberek vágynak a rendre, és szeretnének új arcokat látni – bizonyítják a kutatások. Biztosra vehető: nem marad el az új kormány részéről valamilyen el- vagy leszámolás. Az elemzők tudni vélik: az új kabinet nekilát a GERB utáni revíziónak, avagy fehér könyvet készíttet Boriszov kormányzásáról. Nagyobb kérdés, hogy marad-e Oresarszkinak ereje a fájdalmas reformok beindításához, s ezeket ki támogatja.

Bulgária szeretne egyszerre tisztességes országnak és jó befektetési terepnek is látszani. A kormányról még nem is szavaztak, de máris botrányt váltott ki, hogy a területfejlesztési miniszter posztját egy olyan építésznek szánták, aki számos környezetromboló projektet jegyzett, s szeretne újabb nemzeti parkokból is üdülőterepet varázsolni. Kalin Tiholov ugyan visszalépett a jelöléstől, de tegnap mégis tüntettek ellene a környezetvédők. Az idegenforgalom Bulgária legsikeresebb ágazata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.