Határ a csillagos ég: példát mutatna az afgán pilótanő

Már gyerekfejjel is lenyűgözte az égbolt, a pilótatanfolyamon pedig különösen az éjszakai gyakorlórepüléseket kedvelte Niloofar Rhmani, aki harminc év óta az első nő a közép-ázsiai országban, aki sikeres pilótavizsgát tett.

Már gyerekfejjel is lenyűgözte az égbolt, a pilótatanfolyamon pedig különösen az éjszakai gyakorlórepüléseket kedvelte. – Nagyon szeretek gyönyörködni az égboltban. Amikor felpillantok, akkor nagyon nagy nyugalmat érzek – nyilatkozta a The Washington Timesnak az afgán hadsereg kötelékében szolgáló Niloofar Rhmani. Az alhadnagy harminc év óta az első nő a közép-ázsiai országban, aki sikeres pilótavizsgát tett. Igaz, egyelőre nem vadászgépeket, hanem csak Cessna 182-es kisgépet és MD 530-as helikoptert vezethet. Mégis óriási előrelépés ez egy férfidominanciájú muzulmán társadalomban.

A Kabulban született és nevelkedett Rhmani nem tagadja, hogy szeretne példát mutatni az afgán nőknek. – Büszke vagyok rá, hogy szolgálhatom a hazámat, és arra is, ha más lányokat is e hivatásra inspirálhatok. Keményen megdolgoztam a pilótaengedélyért, de bizonyítottam, hogy nők is képesek azt megszerezni – hangoztatta a 21 éves tiszt, aki tizenkét férfi társával együtt nemrég tette le sikeresen a vizsgát. A legelső feladat azonban a repüléshez elengedhetetlen angol nyelv elsajátítása volt. Ahhoz, hogy beválogassák, Niloofar közel egy éven át tanult angolul Kabulban, illetve a nyugat-afganisztáni Herat tartományban, az ottani Shindand légibázison. Az amerikai légierő kiképzői által vezetett pilótatanfolyam során Rhmani közel kétszáz felszállást hajtott végre és több mint 145 órát töltött a levegőben.

Rhami elmondása szerint már gyerekkora óta pilóta akart lenni. Azzal, hogy elérte a célját, nemcsak a saját, hanem édesapja álmát is megvalósította. Apja is repülőket akart vezetni, de negyven évvel ezelőtt ez a pálya zárva maradt előtte. Niloofar külön köszönet mondott a családjának, az ő segítségük és támogatásuk nélkül nem juthatott volna el idáig.

Az alhadnagy és friss pilótatársai teljesítményét külön méltatta Mohammad Karimi tábornok. – Pilótákat és egyben vezetni képes tiszteket is nyertünk. Ez azért is fontos, mert felszerelést bármennyit vehetünk, embereket viszont nem vásárolhatunk. Komoly erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy felelős döntések meghozatalára képes tiszteket képezzünk ki – mondta a vezérkari főnök. Rhmani alhadnagy szerint a magasban minden más. Ott béke van, és csak a repüléssel törődik. – Persze azzal is tisztában vagyok: hosszú út elején állok. Kemény kihívások várnak rám, de nem félek – hangoztatta. Ahogy neki, mostantól más afgán nőknek is határ a csillagos ég.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.