Két Viktor verseng már értük

Önök szerencsések, mert két Viktor verseng a barátságukért – mondta a román miniszterelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán szombaton. Victor Ponta külön szót kért, hogy az idézett következtetést levonja a Rogán Antal által tolmácsolt üzenetből.

A Fidesz-alelnök beszédét hallva, az MSZP-s Ujhelyi István úgy vélekedett: a politikai bokszmeccs, amely az elmúlt két évben az RMDSZ és a Fidesz között zajlott, eldőlt: az RMDSZ győzött. Rogán ugyanis a csíkszeredai kongresszuson a Kárpát-medence legnagyobb és legerősebb politikai szervezetét köszöntötte a Fidesz nevében. Kijelentette: a budapesti kormánynak az a feladata, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa az erdélyi magyarok legitim képviselői által megfogalmazott célokat. – Hogy kik a legitim képviselők, azt önök döntik el – szögezte le.

Hasonló üzenetet fogalmazott meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, majd kitért arra: „Magyarország erős Romániában érdekelt”, illetve „ami a románoknak jó Moldávia tekintetében, az nekünk is jó Erdély tekintetében”. A felszólaló RMDSZ-küldöttek emlékeztettek rá, hogy a magyar kormányoldal nem is olyan régen még teljesen másként viszonyult a szövetséghez.

– Szólnunk kell, ha netán Magyarországon egyik-másik pártnak csak szavazatokért kellünk, szólnunk kell, ha helyettünk akarják megmondani, kit kell szeretnünk, néha még azt is, kit hogyan kell újratemetnünk – mondta Markó Béla korábbi szövetségi elnök. A jelen lévő román politikusok is – lényegében valamennyi fontosabb parlamenti párt elnöke – körbeudvarolták az RMDSZ-t. A román miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért pártja nem kormányozhat együtt a szövetséggel.

Megígérte, hogy a következő időszak fontos döntéseinél konzultál a magyar közösség „egyetlen, szavazattal is legitimált” képviselőjével. Az alkotmánymódosítás kapcsán leszögezte: a többség nehezen fogadná el a nemzetállami jellegről szóló első cikkely törlését, ő maga viszont olyan megoldásra törekszik, amely biztosítja, hogy a magyarok otthon érezzék magukat Romániában. A küldöttek közül többen beszéltek a magyarok megfélemlítéséről. Kelemen Hunor szövetségi elnök is hangsúlyozta:

„Ismét meg kell küzdenünk a múlt erőivel, a többségi társadalom rossz reflexeivel ahhoz, hogy jogaink érvényesülni tudjanak.” Elmondta, hogy a szövetség a közeljövőben kidolgozza a Székelyföld területi autonómiájának az eddigi tervezeteknél részletesebb jogi keretét, és azt mielőbb a parlament elé terjeszti. Párhuzamosan a szövetség átfogó kampányt indít, hogy meggyőzze a többséget: az autonómia nem irányul a román társadalom ellen. Egyúttal figyelmeztetett: nem elég azt mondani, hogy a magyarok nem akarnak senkit megrövidíteni, „e szerint kell élnünk és dolgoznunk, döntéseket hoznunk ott, ahol mi vagyunk hatalmon, mi vagyunk a többség”.

Az RMDSZ tizenegyedik, feladatkijelölőként jellemzett kongresszusa elfogadta az alapszabály és a program módosítását. A cél az eddiginél rugalmasabb döntéshozatal. Ugyanakkor nő az önkormányzatok és a platformok szerepe, megalakul a szövetség nőszervezete. A kongresszus által elfogadott dokumentumok egyike a kisebbségi európai polgári kezdeményezést érinti, amelynek elindításához sikerült meggyőzni hét, különböző uniós tagállamban élő reprezentatív személyiséget.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kezet fog Victor Ponta román miniszterelnökkel Csíkszeredában. Mellettük Füzes Oszkár, hazánk bukaresti nagykövete és Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kezet fog Victor Ponta román miniszterelnökkel Csíkszeredában. Mellettük Füzes Oszkár, hazánk bukaresti nagykövete és Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.